Bloggar

Pro tip: Backuper

Ibland när jag skriver "Pro tip" är det ett retoriskt grepp. Den är gången är det inte det. Jag har varit driftansvarig för ett läkemedelsbolag med lagkrav på att bevara data utan bortre tidsgräns, skött backuperna för en av AP-fonderna och jag var Piratpartiets förste IT-ansvarige, dvs så nära man kan komma titeln King of the Nerds. Jag har konsultat på en myndighet i försvarsbranschen och varit CTO på en koncern där det kostade $5000 USD för varje timmes nertid. Jag vet vad som händer och vad det kostar om man inte har backuper.

Vulkaner

Vulkan. Inte en Star Trek-referens.

När jag var liten såg jag ett naturprogram på TV om vulkaner. Tidigare vilande, till synes helt vanliga berg, kunde plötsligt vakna till liv och utan förvarning börja spy ut lava, död och förintelse. Vi bodde på en kulle, så givetvis blev jag ett tag rädd för att kullen skulle explodera under kåken på ett sätt som skulle få Krakatoa att skämmas.

Förslag till förbättrat valsystem i USA

Den nya metoden:
Man håller ett val, räknar (kanske) rösterna och kastar omedelbart bort dem. Som nu.
Sedan lägger man till de två kandidaternas respektive deklarerade förmögenhet, som man faktiskt skattar för. En dollar blir en röst. Sedan väljer elektorerna den som har flest röster totalt. Hela den förmögenhet som använts för att köpa röster placeras i statskassan. Detta gäller även den förlorande kandidaten.

Den post-intelligenta eran

Den legendariske journalisten Philbert Desanex arbetade på en tidning som efter diverse sammanslagningar hette "the Muthalode Myopic Post-Intelligent". Jag kommer osökt att tänka på honom när jag läser Joris Luyendijks artikel om orsakerna till att den brittiska folkomröstningen fick det resultat den fick. Inte för att Luyendijk är en dålig journalist eller för att DN skulle vara en dålig tidning. Det handlar mer om de media som nämns i artikeln.

Exeunt

Brexit. Himlen faller ned, högerhuliganer smyger bakom varje knut och kaos, snörök och mögliga russin kommer att överskölja oss.
Jag såg en tabell i natt där man visade hur många år folk måste leva med det här beslutet. Artonåringarna har 68 år att leva i plågan etc.
För det är ju som bekant att när man väl gått ur är man inte välkommen tillbaka. EU är precis som en MC-klubb och man får inte hålla en omröstning till. Någonsin. En stor otäck EU-byråkrat kommer med en vinkelslip och kapar bort rösträtten på en.

För mina synders skull

I lördags dök ett spöke ur mitt förflutna upp. En otroligt märklig känsla, och ganska obehaglig.
Som de flesta andra gjorde jag en del rätt obegåvade saker när jag gick i gymnasiet. Jag tror det är en del av gymnasistgrejen. Man är en idiot under en period, och jag avundas inte de stackars lärarna.

Brott och Straff

Blod och död

Då och då dyker diskussionen upp om vilket som fungerar bäst; hårdare straff eller större risk för att åka fast.

Allmänt meddelande

Provocerande god mat

Jag lade nyligen upp en bild på middagsmaten på Facebook (sådär som man gör på sociala medier) och fick kommentaren "Utgår från att du bjöd in alla tiggare som du vörmar så varmt för...". Eftersom jag anser att dumma frågor förtjänar, nej KRÄVER, dumma svar, så replikerade jag med "Klart jag gjorde, men de hade personalfest på Café Opera."

Fail

Jag försökte köpa ett par musikalbum nyss. Det visade sig vara mycket svårare än jag tänkt mig.

Ho, ho, ho!

Skinkan slinker ner i utspänd buk,
kulorna hänger under min stora...

...grans gren.

Vi njuter av grisens griljerade hull,
i hörnet sitter svärmor, redigt...

...pigg och glad.

Här är kusinen, rolig och kul,
men han är ju faktiskt väldigt...

fin i sin kostym.

Vi öppnar klappar natt å da,
man får alltid nån man inte vill...

...skiljas från.

Ställ klockan på tre så man inget missar,
ute vid busken står far och...

...tar på sig skägget.

Vid Jul får man öva sitt samvete,
fast man helst vill be alla dra åt...

...paketsnörena ordentligt.

Prenumerera på innehåll