Förslag till förbättrat valsystem i USA

Den nya metoden:
Man håller ett val, räknar (kanske) rösterna och kastar omedelbart bort dem. Som nu.
Sedan lägger man till de två kandidaternas respektive deklarerade förmögenhet, som man faktiskt skattar för. En dollar blir en röst. Sedan väljer elektorerna den som har flest röster totalt. Hela den förmögenhet som använts för att köpa röster placeras i statskassan. Detta gäller även den förlorande kandidaten.

Fördelar: ingen diskussion om vem som vunnit. Andelen röster som innefattar en massa löst folk är så mycket mindre än delen som är reda pengar att man inte behöver vara så noga med räknandet. Hela diskussionen om varför röster i Twoblondes Arizona är värda mer än röster i Californien försvinner. Det uppmuntrar de valbara att faktiskt betala skatt, annars blåser de sig själva på röster. Vinnaren får 100% av rösterna från elektorerna, vilket ser albanskt och fint ut.

Nackdelar: Det här gör att hela kandidatselekteringen och valet kan hållas på en eftermiddag, så svenska journalister måste motvilligt skriva om saker som händer i sverige i stället för att lägga ett helt år på att noga dokumentera varenda potentiell kandidat och deras liv och leverne. Faktum är att i ett läge där en kandidat har direkt skamligt mycket pengar behöver man inte hålla valet över huvud taget, eftersom dollar/rösterna är flera gånger större än kött/rösterna.

Hur skickar vi in det här som medborgarinitiativ?

Upphov till iden: ‘The Economist’ Just Downgraded the US From a ‘Full Democracy’ to a ‘Flawed Democracy’.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/542