Vi få, mot de många

I dagens aftonblad tar trettiosju artister och kreatörer av olika slag aftonbladet från munnen och påpekar att den lilla högljudda klicken av pirater helt felaktigt gjort sig hörda i debatten. Det finns inget behov av att se över copyrightsystemen, det finns ingen anledning att kika på de gamla affärsmodellerna och det finns all anledning att använda privatpoliser att sätta åt de här få piratglina. Sägs det.

Det är väl OK att de stöder IPRED. Om de tycker att privata bolag är mer trovärdiga än rättsväsendet när det gäller att upprätthålla lag och ordning så får de väl ha det så. För oss som inte har råd att anställa egna hyrsnutar är förhållandet lite annorlunda. Vi som får betalt en gång och aldrig mer för det arbete vi gör har inte riktigt de resurser som krävs för att vara på solskenssidan av den där lagen.
Det skulle vara enkelt att sätta igång att hitta fel på de som skrivit under, men det tänker jag inte göra. De känner sig redan som offer, och de har redan påpekat att det kommer att bli folkstorm men ändå tänker de uppoffra sig för allas rätt att tjäna pengar 70 år efter sin död. Om man tillhör rätt skrå. Det är nobelt av dem att stå för det de tror på. Även om jag misstänker att det egentligen är en PR-byrå som skrivit brevet så är det OK. Jag noterar att det bara är folk som sålt rätt bra som står med på listan. Inga av de artister som blev av med sina kontrakt och vars musik nu enbart cirkulerar på nätet finns med. Inga "up-and-coming" i något fack är med. Kan det ha med stjärnklimatet att göra? Skivbolagen och bokförläggarna satsar bara på säkra kort, så det är extremt krångligt att få chansen att bli känd, om man inte använder nätet såklart. Vilket de här kreatörerna vill förbjuda.

Nå, alla har rätt till en åsikt. Det är precis här det börjar bränna till. ALLA har rätt till en åsikt, allmänheten också. Mot de här trettiosju kreatörerna kan vi ställa tolv tusen personer som skrivit under på att de inte vill ha den här lagen, för att de inte tycker att det känns rättssäkert att ge privatpoliser större rättigheter än riktiga poliser. Håller man till på facebook har gruppen stoppaIPRED kommit upp i över tjugoåtta tusen medlemmar.
Finns det någon anledning till att den här gruppen på trettiosju personer ska ges mer uppmärksamhet än de tjugoåtta tusen (möjligen trettionio tusen, om inga signaturer överlappar) som uttryckt sin vilja på nätet? Kan det vara så att den "lilla klicken av högljudda pirater" egentligen är en mängd vanliga människor som är trötta på att bli övervakade av fan och hans moster, och som helst ser att SONY & Co inte har rätt att hota dem med advokater för påstådda brott? Om vi i det här läget är ettusen gånger fler som tycker att lagen är skräp än de som tycker att den är en finfin idé för att den försöker bevara status quo, vem är det då rimligt att politikerna lyssnar mest på?

Jag vill inte avveckla copyright som koncept. Piratpartiet vill inte avveckla copyright. De som påstår detta ljuger. Vi har inget problem med att artisterna tjänar pengar, om de inte gör det blir de tvungna att skaffa andra jobb som är mer normala, och vi går miste om den underhållning vi så gärna vill ha. Vi vill förändra det system som finns nu. Vi vill minska den övervakning av alla och envar som det nuvarande systemet kräver. Vi vill reformera och ta ett steg framåt. Trettiosju artister, och bakom dem en massa advokater och lobbyister, vill stå kvar på samma plätt oavsett vad det kostar oss i övervakningslagar och registrering. Det är synd att en del av kreatörerna blandar ihop kampen för rätten att inte övervakas med någon slags rätt att stjäla. Jag vet ingen som tycker att det är rätt att stjäla. Jag finner det "enormt stötande" för att låna ordval av en av kreatörerna, att "de här artistfigurerna så lättvindigt vill ta ifrån vanliga människor friheten". Egentligen är det bara vanliga människor inblandade i den här röran. Trettiosju vanliga, men ganska rika, människor på ena sidan som inte förstår vad vi tjugoåtta tusen på den andra sidan är oroade över. Vi förstår å andra sidan inte varför de inte förstår.
Förstår du?

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/104

Kommentarer

30.000 pers.

Problemet för mediamogulerna är att de absolut inte kan erkänna att det är ett brett folkligt motstånd til IPRED-lagen, därför försöker de förminskar det till att bara vara pirater (med insinuationen piratpartister).

Problemet nu är att StoppaIPPRED på facebook har över 30.000 medlemmar, vilket skulle göra piratpartiet det största (medlemsmässigt) partiet sedan 70-talet då alla LO-medlemmar per automatik var medlemmar i (s).

Är det inte dags att tillverka flygblad snart?
Ge sig ut på gator och torg?
Var blir första demonstrationen, Malmö, GBG eller Stockholm?

Varför inte nåt oväntat, som Östersund, Kiruna eller Skoghall?

Dom förstår inte

För att dom inte vill förstå.
Får du bra djävligt bra med stålar för något som en hel generation vill ta ifrån sig så slår du nog också på stora trumman för att stoppa dom!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter