Svenska och ryska ideal vad gäller brottsbekämpning

Storebror Tomas

SR noterar att den ryska säkerhetspolisen får nya rättigheter. De skall kunna kontakta personer som skulle kunna få för sig att begå brott och skicka dem en varning om att de måste ändra sitt beteende. Här i Sverige är sådant så oerhört kränkande att vi bara tillåter kommersiella intressen att göra så.

Att läsa notisen ger en deja-vu-känsla. FSB får rätt att ingripa när brott inte begåtts. Lagen verkar vagt formulerad för att ge mycket utrymme för tänjande, och duman tog symboliskt bort en detalj i paketet för att kunna hävda att de hjälpt till att förbättra lagen, fast den tydligen ses som farlig av alla neutrala betraktare. Fan vad bekant det känns. Det blir ett brott att hindra en FSB-tjänsteman i arbetet. (Genom att inte öppna sitt lila kuvert, kanske?) Tydligen behöver de inte ens komma dragande med "torr i munnen"-kortet som svenska polisen använder för att haffa folk som de vill ha bort från gatan tillfälligt.

Vi verkar ligga rejält före i Sverige med att övervaka vår egen befolkning, men det finns mer rutin på att skriva om hur onda och dåliga ryssarna är än att visa att exakt samma saker händer här, och det helt oberoende av vad vi har för partier vid makten. Det verkar som om ryssarna också tänkte dela ut fängelsestraff utan att blanda in domstol.
Observatörer oroar sig för att lagarna inte används för att jaga terrorister utan för att begränsa den egna befolkningens fri- och rättigheter. Vi som går i spetsen för den här utvecklingen och tyvärr har gett den ett ansikte (se bild) vet att det är precis så det går. Med rökridåer om att bekämpa terror, barnporr eller fildelning kan man installera vilka lagar som helst som gör att folks fri- och rättigheter försvinner. Och pressen undviker att skriva om det i den omfattning det förtjänar, men att ta upp det när samma sak händer i utlandet går så klart bra. Det sitter i ryggmärgen att ryssar är onda, men att samma sak händer här medan vi sakta blir en enpartistat har inte riktigt klickat till hos journalisterna. Det är klart, de har annat viktigt att skriva om.

Vem kunde tro för tio år sedan att Sverige skulle visa Ryssland vägen till totalövervakning och polisstat? Att vi skulle få systemen på plats före dem.
Ni som hade kommunistfrossa tidigare, har ni dött allihop? Varför höjer ni inte rösten? Varför är det bara dagens unga som protesterar?

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/312

Kommentarer

Kommunist-frossa, jovisst

Det finns gott om dessa med övertygad kommunist-skräck. Men eftersom att det det handlar om i nuläget är Fascism, och inte kommunism, så går det nog helt ok.

Trots allt så handlar det i nuläget om att i Sverige och EU så ges makten över till företag, och dessa kontrollerar i praktiken staten, inte tvärtom, så då verkar allt vara ok.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter