Asagudens kraft

Thorium fuel pellet

1828 upptäckte Jöns Jakob Berzelius ett nytt svart mineral som han gav namnet torium, efter asaguden Tor. Hittills har vi inte använt torium till så mycket; vi har bl.a. legerat magnesium med det (i bl.a. flygmotorer) och förbättrat de optiska egenskaperna hos glas (i kameraobjektiv) så siffrorna över hur mycket torium som finns att utvinna varierar, men mellan 1,3 och 3 miljoner ton verkar rimligt.

Det finns i snitt 6ppm torium i vanlig jord och det är flera hundra gånger vanligare än U235, utspritt över hela världen med lite högre koncentration i bl.a. Indien och Australien, faktum är att torium är en biprodukt av gruvdrift efter sällsynta jordmetaller. Torium är högintressant just nu eftersom det innehåller precis lagom mycket energi för att det ska löna sig att utvinna det utan att det ger några mängder aktivt avfall. Beräkningar visar på att enbart USAs toriumreserver räcker för hela landets energibehov i tusen år framöver.

I just Indien pågår just nu ett experiment med att utvinna energi ur torium, men även Kina, Tyskland, USA och Kanada ligger långt framme med experimentanläggningar av olika slag. Särskilt en verkstyp som använder smält salt är intressant eftersom den kan bränna 100% av det torium man matar in, den ger inget farligt avfall och man behöver inget extra nödkylnings eller -stoppsystem eftersom man aktivt måste hålla igång reaktionen -- den kan inte löpa amok av sig själv. Man kan dessutom bygga relativt små och billiga toriumverk över hela landet för att minska belastningen på elnätet.

Det här är ett område som ett land som Sverige skulle kunna bli, om inte världsledande, så i alla fall ligga i framkanten inom. Vi har dels forskningsresurser och kompetens, vi har ett högt inhemskt beroende av el och vi har ett akut behov av att hitta nya källor till billig och miljövänlig elektricitet. Vattenkraften kan inte byggas ut mycket mer och den ger dessutom viss miljöpåverkan via koldioxidutsläpp från dammarna, vindkraftens bidrag är likaså begränsat och kärnkraften ha redan passerat sin första beräknade tekniska livslängd.

Med en seriös satsning på toriumbaserad frikraft kan vi på relativt kort tid bli självförsörjande på energi, skaffa oss ett försprång vdg exporterbar teknikutveckling, kunskap och kompetens och skapa en massa nya jobb.

Vad väntar vi på?

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/431

Kommentarer

lholmq42's blog

Fullständigt OT, jag vet, men varför går det inte längre att kommentera på Honkens blogg?

Jo förresten, torium-kraft *är* ett intressant ämne. Men tyvärr har ju våra svenska politiker övergett tanken på att vi skall försörja oss på annat än vad industrisamhället, anno dazumal, ger oss -- med 40-timmars vecka för alla upp till 75 år och hela det förlegade 1900-talsköret.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter