Turen att prata med en skurk

Jag har just bestämt mig för att inte ha med Tele2 att göra. Alls. Jag pratade nämligen nyss med en telefonsäljare som jag är rätt säker på hette något annat än John Andersson, det var nämligen med det namnet han presenterade sig.
Han började med att prata om Tele2:s priser, jämförde med telias, frågade om min nuvarande utrustning och hur gammal den är och så vidare. Han bad mig anteckna med papper och penna och drog igenom allt igen "så jag kan skriva ned det". Efter ett par minuter av det här övergår han till att kolla min adress, varvid jag börjar svara "m-hm" i stället för "ja". När han börjar stega igenom mitt personnummer är jag tyst. Det är han också, tills jag ger ett jakande ljud ifrån mig. Ett ljud, inte ett ord. Då säger han "så vi skickar de här uppgifterna till dig i ett brev och när du får det har du två veckor på dig enligt distansavtals..." och jag avbröt honom genom att säga "det går jag INTE med på. Ni skickar mig INGET. Jag har skrivit ned siffrorna. Jag går INTE med på något avtal nu." och då tackade han snabbt för sig och lade på.
Jag funderar på att anmäla om de likförbannat skickar mig ett avtal.

Jag förstår att pensionärer är svårt drabbade av den här sortens lurendrejeriföretag. De är inte vana vid att skurkar kommer in via telefonen i deras hem. Inte med ett ord sade "John Andersson" att vi var i färd med att skriva ett avtal. Att säga att det är bra att anteckna är elegant, eftersom det vanliga är att man kvitterar varje uppgift på något sätt när man skall skriva ned vad någon annan säger, till exempel genom att säga "ja". Elegant knep, och fullkomligt oetiskt. Han sade aldrig att något spelades in. Han ansträngde sig för att det skulle likna ett vanligt samtal.
Så det här är alltså Tele2:s sätt att göra affärer. Imponerande. Jag förstår att de har råd att dränka TV-kanalerna i reklam för det måste vara lönsamt att blåsa folk. Jag har ingen lust att göra affärer med någon som måste lura till sig kunder. Jag har absolut inte lust att vara i någon form av kundrelation till någon som beter sig så, för vem vet vad de hittar på härnäst? "Om du inte meddelar oss ditt missnöje inom två dagar kommer vi att automatiskt höja din taxa", kanske? Vem vet?
Jag tänker inte ta reda på det.

Det riktigt fåniga med det här är att jag faktiskt funderat på att byta från Telia som leverantör för att få ned priserna. Efter att ha visat sina affärsmetoder är Tele2 inte med i urvalet längre. På ett sätt är jag glad att "John Andersson" ringde och försökte, för det skulle ha varit väldigt tråkigt att upptäcka det här i efterhand.
Trots att "John Andersson" försökte lura mig känner jag inte något riktigt hat till honom. Han försöker bara förtjäna sitt levebröd. Visserligen gör han det genom att lura folk, men erbjudandet var riktigt skapligt. Betydligt billigare än mitt nuvarande. Synd bara att det var med folk som man tydligen inte kan lita på.
När PP kommer in i riksdagen skulle jag faktiskt vilja att vi stödjer lagstiftning som kräver att HELA samtalet spelas in i telefon-svineri-sammanhang. Det skall vara möjligt för rätten att göra en bedömning av hela samtalet och höra om det förekommit ett "bedrägligt förfarande". Därefter skall rejäla straff utdömas om man kan bevisa att säljaren varit avsiktligt falsk. Kanske hundra tusen i direkt ersättning till kunden och en halv miljon till staten för varje fall som fälls. Det måste vara en påföljd som svider för företaget, för det är ju uppenbart att som det ser ut nu så lönar det sig att ringa och lura folk. Att som nu lita på att branschorganisationen skall hålla rent i leden är patetiskt. Det är som att tro att skivbolagen godvilligt skulle betala ut korrekta ersättningar till artisterna. Den sortens naivitet uppstår bara när lobbyister kommunicerar direkt med lagstiftare, och sådant skall vi minimera i framtiden tycker jag.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/278

Kommentarer

Finns ingen orsak att acceptera telefonavtal

Jag har ikväll drabbats av att städa upp efter precis en sådan här dumhet, min mor drabbades nämligen för ett par veckor sedan av Universal Telecom, fast hon har först idag förstått att det inte var en försäljare från Telia hon pratat med ty killen som ringde fick henne att aldrig inse att han representerade en konkurrent.

Som jag ser det finns det ingen som helst orsak att tillåta telefontecknade avtal, det gynnar ingen annan än bluffmakare att tillåta sådant. Man kan komma överens över telefon, men det skall krävas ett skriftligt avtal innan någon kan anses ha förbundit sig. Ett inspelat telefonsamtal skall inte vara en accepterad "handling" som bevis på överenskommelse, det bjuder bara in till dumheter.

Vidare vill jag mena att NIX-grejen är ett skämt, den skyddar bara mot det ofarliga. Telefonförsäljning som sådant borde ej vara tillåtet, as simple as that (med telefonförsäljning menar jag då säljar-initierad försäljning).

Jag citerar min bror: "Det är så man riskerar att utvecklas till Kommunist på gamla dar"!

SOP

Jag har hört (från vanligen pålitlig källa) att flera liknande uppringare satt i system att helt enkelt förfalska inspelningarna, dvs de ringer dig, får dig att säga "ja" minst en gång och sedan klipper de ihop ett samtal där du går med på ett avtal. De är oerhört svåra att bestrida om man inte har en egen inspelning av samtalet.

Själv lägger jag på när jag svarar och det är tyst i ett par sekunder, då är det nämligen med stor sannolikhet en predictive dialer i andra ändan av tråden, dvs ett system som ringer upp många samtidigt och parallellt och sedan kopplar ihop den som svarar med en ledig agent.

This claimer: Ja, jag har konsultat åt ett call center en gång i tiden. Ja, det slutade i tingsrätten. Ja, jag "vann" (det blev tyvärr något av en Pyrrhusseger enär skurken som jag klådde på pengar i sin tur klådde en vän på pengar).

Tysta samtal

Lyfter jag luren och det är helt tyst, och det inte ens finns "luft" i andra änden, så är det med 100% säkerhet en maskinuppringning och då lägger jag genast på. Samma sak om jag lyfter luren och hör att det är ett call center i bakgrunden. Det är bra att kräken som äger de här anläggningarna är för snikna för att ge alla eget rum och i stället sätter femtio ungdomar i en äggkartong: man hör i bakgrunden hur fyra-fem personer sitter och kör samma harang om billiga fullkornskalsonger eller halvgratis el, och man kan kasta på luren direkt utan att slösa tid på dem.

Det där med hopklippta samtal vet jag förekommer. Det var ett rättsfall för ett par år sedan där det visade sig att inspelningen som lämnats in som bevis var manipulerad. En sån gång borde faktiskt rätten kunna kräva ett skadestånd av parten som lämnat in falska bevis. Om någon försöker manipulera rättegången så borde det leda till någon slags påföljd.
Det är en sak att säga "det var inte jag". Det är något annat att sätta sig ned och åstadkomma en förfalskning av bevismaterial. Tycker jag. (Måste fundera mer på det där känner jag nu.)

I normala fall avbryter jag vänligt men bestämt så snart uppringaren säger vem de ringer från, det känns artigast. Den som ringer upp försöker bara få in lite pengar och är inte nödvändigtvis en skurk. Genom att avbryta snabbt slösar han/hon ingen tid på mig utan får chansen att tjäna pengar på någon annan. Det lustiga var bara att just den här gången så var jag på jakt efter det "John" sålde. Hade han bara varit ärlig hade han gjort ett avslut och tjänat pengar på mig.
Efter ronden med The Phone House som jag skrev om lite längre ned så svor jag på att aldrig göra affärer på telefon igen. Efter att ha vacklat om det så blev den åsikten förstärkt i dag.

Jag skulle tro att förfalska

Jag skulle tro att förfalska bevis, och även att presentera dem även om man vet att de är falska (dvs använda dem i andrahand), i en domstol är ett väldigt allvarligt brott.

Vi vet att det är allvarliga brott att falskeligen anklaga någon annan (även om det ibland är svårt att bevisa, att någon finns oskyldig är inte detsamma som att målsägande ljög), att vittna falskt eller att hota folk att inte vittna i rättegång.

Men jag antar att det är som vanligt; om det är någon som har råd att försvara sig så är det inte värt att försöka.

Fast samtidigt så är det fullt lagligt att ljuga om man står anklagad för något, även när man "vittnar". Och jag skulle tro att dessa fall faktiskt handlar om civilrätt, och då kan det faktiskt gälla andra regler, jag vet inte.

Nummer 0317992517 ger inte

Nummer 0317992517 ger inte hitta.se något besked om men däremot om man googlar direkt på numret så kan man läsa vidare från en sida som heter "vem ringde" att de inte har jättejusta metoder. De ringer troligen upp en 4-5-6 telefonnummer samtidigt och sedan talar de med den som svarar först. Det har börjat att bli vanligt att bete sig så och vi förväntas tydligen att slicka i oss och be om mer...

http://www.vemringde.se/index.php?q=0317992517

Det är precis som med spam.

Det är precis som med spam. Kostnaderna är förhållandevis låga (okej, inte i närheten av spam, men i förhållande till ärlig försäljning), så det är fullt möjligt att de kan gå runt på 5-10% försäljning (ren gissning baserad på ingenting alls ;-)). Lägg sedan till som sagt att det inte alltid är lätt att veta hur man ska freda sig när avtalet väl kommer.

Jag är kund hos Tele2 både på

Jag är kund hos Tele2 både på det fasta nätet och som mobiltelefonabbonent.

Jag ringde omedelbart när jag läste detta till Tele2 på 0200-252525 men tyvärr var kundtjänsten stängd för dagen. De har öppet vardagar 7-20 och helger 9-15.

Imorgon ska jag ringa och fråga om det är sant att Tele2 beter sig som det står på denna blogg.

Om Tele2 beter sig så, så kan de nämligen lätt bli av med även mig som abbonent.

Tele2 eller inte

Jag är rätt säker på att det är en extern firma som ringt upp och betett sig "marginellt", och att Tele2 kommer att säga att de absolut inte gjort det här. Kruxet är att de har anlitat underleverantören och att denne presenterar sig som Tele2, så de får imho ta hundhuvudet och behålla det.
Erbjudandet var som sagt bra, hade jag fått det under seriösa former hade jag troligen nappat på det. Nu blev det inte så, tråkigt nog.

Är du säker?

Är du helt säker på att det inte krävs att de faktiskt säger att "nu spelar vi in detta"? För varje gång jag varit med om det har de varit VÄLDIGT tydliga och nämnt datum och att "nu spelar vi in". Du kanske borde ha låtsats "gå i fällan" för att sedan kunna bekämpa dem? Istället för, som du säger, någon gamling som inte förstår varför hen helt plötsligt får räkningar från någon annan.

Sedan så tycker jag att du borde meddela Tele 2. Jag kan nästan garantera dig att de anlitar andra företag för att ringa dessa samtal, och KANSKE de kommer sluta anlita detta företaget i framtiden om du klagar.

Rätt säker (inte rättssäker)

Jag blev också väldigt förvånad när han plötsligt började med "du har två veckor på dig"-delen eftersom de få gånger jag gått med på något via telefon så har det varit extremt tydligt att "nu börjar vi skriva avtal". Det är därför han kännns så lömsk.
Jag har en grunk liggande som gör att jag kan spela in alla samtal direkt till hårddisk, men jag har dumt nog aldrig kommit mig för att börja använda den. En sån här gång hade det varit guld värt att göra det och fullfölja hela samtalet och sedan skicka över det till Tele2 för kommentarer. Eller ännu hellre till någon Sverker-i-TV och låta honom grilla dem i direktsändning.

Tele2 kommer säkert att få fler klagomål på det här. Jag var i kontakt med The Phone House för ett par år sedan när Telia hade en kampanj. Säljaren från Phone House presenterade sig som "från Telia" och gjorde ett strålande jobb och snackade bort mig totalt (jag frågade om en sak, hon svarade på en annan) och det slutade med att jag köpte något som jag sedan ville häva. Jag ringde Telia, och där suckade telefonisten och sade att de var mitt i en lavin av klagomål på Phone House. De hade fått ta in extra personal för att reda ut det PH:s säljare ställt till med. :-)
Jag vet inte vad det är för firma den här gången, men de presenterade numret 0317992517 i alla fall.
Och hur det än är, så har Tele2 valt dem som samarbetspartner. Det har de antagligen inte gjort för att de bjöd på så gott fikabröd utan för att de kan sälja som bara fanken, och när de presenterar sig som Tele2 så är det såklart Tele2 som får ta kritiken.

Jag lånar en förbannelse av en kompis: "Må hans skägg växa inåt och grönt mögel falla på hans puckliga rygg!". (Tack DS för den harangen.)

Vad är det för en pryl, hur

Vad är det för en pryl, hur kopplar man in den, vad kostar den etc.

Nu har jag iofs gått över till endast mobiltelefon, efter att vi fick fiber så jag inte behöver fast telefon för internet, och har därmed slutat få alla sådana samtal. Det enda jag behöver lida med är när Halebop skickar ut sina erbjudanden via SMS med ojämna mellanrum.

Apropå inget; är du NIXad?

Pryttel

Det där lät mycket pampigare än vad det är, inser jag när jag läser det nu. Det var inte min mening. Sorry.

Det är en grunka som innehåller fan-vet-vad och som har en modularkabel ut på ena sidan för att anslutas till ett telejack (om man törs lita på att den inte steker axe-stationen) och en 3.5mm teleplugg för att kopplas till ett ljudkort eller annan inspelningskälla i andra änden. Tillsammans med den kör man sedan en programvara som spelar in så snart det kommer någon form av signal till ljudkortet. Jag tror att den är T-märkt (eller vad det nu heter i dagsläget).
Kostade en hundring eller två på Kjell & Co för några år sedan. Anledningen till att jag inte kopplat in den är dels slöhet, och dels oro över vad den kommer att göra med min bandbredd eftersom jag inte är 100% säker på att den samexisterar snällt med adsl. Min tanke när jag köpte in den var att ansluta den till en av serverburkarna och låta den stå och samla in samtal i mp3-form, och den dagen man är i konflikt med en kund eller telefonsäljare så har man nånting som åtminstone liknar bevismaterial över vad som sagts.
Det jag gillade med den var att den inte var en konstig dongle att sätta på telefonluren utan en direkt ansluten sak på jacket. Det betyder färre sladdar när man vill använda headset etc.

Jag är inte NIX-ansluten av det enkla skälet att jag inte har några problem med de ärliga säljarna. Jag får kanske ett samtal i veckan som värst från folk som vill kränga nånting, och de flesta av dem skakar man av sig på tio sekunder. De som verkligen är kräk skiter fullständigt i NIX, vilket till exempel HansJ:s länk visade att de här gör.
Dessutom: en gång på tre hundra (eller nåt) så är det ett bra erbjudande och/eller en bra säljare som är trevlig att prata med. :-)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter