Små små steg av dumhet

Polisen skall kunna hålla sina tipsare hemliga i förundersökningarna, enligt ett nytt förslag.
Utredaren S.H. understryker att en misstänkt skall ha insyn i allt det material som ligger till grund för en dom. Men insynen kan samtidigt begränsas.
Det står så i artikeln. Det enda som ändrats är namnet. Möjligen skulle folk tycka att "det är klart att alla har rätt till X, men inte på riktigt" ekar lite ihåligt och bli vansinniga. Om ni vill veta hans namn, klicka på länken.

Märkte ni hur det kändes? "Varför undanhåller du mig något som jag borde få veta?" Tänk hur det skulle kännas i en situation där Hubert Hemlig anklagar dig för att vara pedofildelarterrorist och du inte har någon länk.
Men visst är det piffigt att man gör mer av rättegångarna hemliga? Det går så fint hand i hand med att folk skall avlyssnas. röntgenfotograferas, spåras, vägas och stämplas. Att minska folks insyn i rättegångarna är ju helt logiskt, tänk så mycket papper man sparar när man inte måste redovisa vad man gjort.
Så bra det kommer att bli när poliser börjar extraknäcka som hemliga informatörer i stället för biljettkontrollanter. Tänk er en polis som sysslar med utredning av låt oss säga fildelningsbrott. Vi kan kalla honom "Jim" på måfå. Han kan gå en kurs hos Föreningen För Copyrightförevigande och få ett par tusenlappar för det. Sedan kan han hoppa in som informatör i alla rättegångar som har med nätet att göra och vittna om hur skivbolagen förlorar 180 miljarder kronor per år bara i Jämtland. Bolagen kan ersätta honom för förlorad arbetsinkomst med tio tusen per rättegång och alla är nöjda.

Är det inte märkligt hur en del saker fungerar? I mataffärerna är priserna felaktiga nån enstaka gång. Misstag sker ju, men är det inte lustigt hur de alltid är till kundens nackdel? De nya lagförslagen och beteendena verkar också envetet sträva mot ett samhälle som endast en Bodström kan älska. Jag tror verkligen inte att det är en konspiration, men det känns som om fem tusen små ansiktslösa byråkrater bestämt sig för att folk helt enkelt haft det för bra och borde ge ifrån sig lite rättigheter. Som om det var något sparkrav på det i en budget av något slag.
Herrar (och fruar) byråkrater: personlig frihet och integritet är inte en handelsvara, som pengar eller muffins. Man kan inte ta ett "överskott" från några och ge det till andra. Att använda universalursäkten "jamen, för säkerhetens skull" i alla lägen visar att man lärt sig repetera men inte tänka. Med hänvisning till att "öka säkerheten i kommuner och landsting" har regeringen en propp om att åhörare vid offentliga sammanträden skall få kontrolleras med larmbågar, handhållna metalldetektorer och röntgenkameror. Så det är nödvändigt att ta nakenfoton av alla som vill besöka ett sammanträde som åhörare? Jag gissar att inom ett år blir det till att lämna urinprov också.
Notera också att när regeringen pratar om att "öka säkerheten i kommuner och landsting" så pratar de om sammanträdesrummen, inte de områden där vanligt folk befinner sig.

När jag läser att 188951 fler får rösta i det här valet än i förra, så funderar jag på hur mycket mindre de har att rösta på. Det är två och ett halvt parti uppe på riksnivån (inkl PP), plus ett antal av de 55 nystartade (som inte får göra sig hörda). Antalet väljare ökar, men det gör deras alienering också och regeringen tror att alla icke-yrkespolitiker har dynamitbälte. Nån mer än jag som tycker att det är dags att vända den här trenden?
De 188951 möts av ett stelt grin av de Sju Systrarna som förklarar sin politik men inte lyssnar, av PP som säger "välkomna, men var beredda på att jobba för vi tänker ändra på samhället" och av de 55 som söker sin egen och andras röster. Snälla ni, ge inte era värdefulla röster till folk som inte ens låtsas lyssna på er.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/265

Kommentarer

Uppmärksammhet

I mataffärerna är priserna felaktiga nån enstaka gång. Misstag sker ju, men är det inte lustigt hur de alltid är till kundens nackdel?

Som en som sitter på andra sidan så har jag märkt att kunderna aldrig noterar när det blir billigare... :)

Color me happy

Det glädjer mig att det är så att det slår åt båda hållen. Jag har alltid haft känslan att det varit ett sätt höja marginalen en liten aning. Jag har fått tillbaka för mycket pengar två gånger och opponerat mig båda gångerna, eftersom jag vet att butikschefen (samma butik båda gångerna) försökt dra kassabrister på kassörens lön, men vanligen står jag och sover när jag ska betala. Allt jag vill är att komma iväg utan att bromsa upp alla andra...

Men rätt skall vara rätt, vi kan i stället ta exemplet med bensinpriserna som går upp direkt när världspriset stiger men väntar några veckor, eller månader, innan det sjunker när världspriset går ned. :-)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter