Saknar ni något, pojkar?

På framsidan av senaste Riksdag & Departement fanns en liten notis om att polisen är upprörd för att man inte längre kan skicka vapen med posten.
Det handlar om att posten bestämt sig för att inte längre förmedla vapen i sitt paketsystem, av säkerhetsskäl så klart. Posten håller nämligen på att lägga ned sina Företagscenter och all paketförmedling skall gå via postombuden. Eftersom posten inte riktigt litar på ombuden föredrar de att helt förbjuda att man skickar vapen eller vapendelar.

Min spontana reaktion är att om posten väljer att lägga ut centrala delar av sin verksamhet till samarbetspartners de inte litar på fullt ut så skall de snarast fråntagas rätten att förmedla brev och paket, och uppdraget skall ges till någon som tar fullt ansvar för sagda uppdrag. Vi har en dyr postverksamhet med onödigt låg servicenivå. Att sälja hela klabbet utom de översta tre chefsnivåerna till Deutsche Postwaffe skulle antagligen sänka portot och öka tillgängligheten.

Men det var inte postens "service" jag ville avreagera mig om. Det jag ville göra var att hånflina lite åt myndigheten som är rådlös när den inte kan skicka vapen till SKL. Det här, trallgökar, är vad som händer när man börjar jävlas med konceptet "mere conduit". I stället för att vara just ett "enkelt rör" där man stoppar in ett paket i ena änden och får ut det i den andra så har posten förvandlat sig till ett filter, och användarens nytta av systemet minskar. Det här är exakt vad diverse byråkrater och lobbyister vill göra med internet, förutom att de tycker att det är rimligt att någon längs vägen snokar i varje paket för att se om det är olagligt eller inte.
Så, polisen, vad tror ni om att låta personalen på serviceställena öppna era beviskuvert, era DNA-prover, era knarkprover etc och själva bestämma vad de vill skicka vidare? Inte gör det väl något om Lill-Rambo hittar en pistol och roar sig med att leka vilda västern med den i källaren på lokala konsum en eftermiddag? Vad spelar ett fingertryck eller tre för roll? Måste verkligen allt det vita pulvret komma fram till labbet?

När ni lättvindigt joxar med mere conduit-konceptet är det precis samma sak. Ni har ingen aning om vad ni kan ställa till med. Företag och privatpersoner använder nätet på många olika sätt. Det är inte bara surfa-och-epost. Inte ens när folk anstränger sig för att säkra sin kommunikation med IP-tunnlar och liknande får de vara ifred, utan klåfingriga personer vill gärna lägga sig i, som till exempel i razzia-fallet från Umeå. Vad kunderna i "det enkla rörets" ändar använder röret till är inget ISP:n eller i det här fallet posten borde bekymra sig över. Om jag har ett internetprotokoll som kör 3D-video över portarna för automatisk brödrostkontroll är det min ensak, om jag hanterar det i bägge ändar. Om jag använder postpaket för att skicka hem ett flygplan som jag plockat i bitar på jobbet är inte postens ensak. Det enda de skall göra är att förmedla paketen oskadade från en punkt till en annan, på ett säkert och snabbt sätt till en rimlig kostnad. Oavsett om det är datagram eller fysiska lådor. Just genom att de inte mixtrar med paketen och håller sig till att vara ett rör slipper de ta ansvar för paketens innehåll. I gengäld förväntar vi oss att de skyddar paketen från klåfingriga typer som vill komma åt innehållet. Det är vad vi betalar dem för.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/255

Kommentarer

Bra skit!

Manuell trackback:

Polis polis på lyset

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter