Rent mjöl i valkuvertet?

Vi pirater brukar prata om en princip som är mycket viktig för oss; att medborgarna ska vara försäkrade ett skydd mot insyn från staten och privata aktörer medan maktutövning ska vara transparent. Jag har varit inne på det här förut men vill gärna ta det ett varv till, såhär i valtider.

Det är ju en rätt enkel princip, men ändock attackeras den regelmässigt med argument som "om du har rent mjöl i påsen har du väl inget att frukta", "det är bara kriminella som ska övervakas", "det är väl ingen som är intresserad av vad du håller på med?" och liknande klyschor.

Vi har kontrat det med exempel som att man låser om sig när man går på toaletten (en gång fick jag repliken "gör du kriminella saker på toan?" - vad svarar man på det?) eller att statens våldsmonopol tillsammans med "selective enforcement" gör att den här principen blir jätteviktig för att demokratin ska fungera. Men, det verkar som om det är svårt att förstå vad det är vi pratar om.

Nu, mitt i pågående val, finns det ett bättre exempel för att tydliggöra detta.

Stalin påstås ha sagt att "Personer som röstar avgör inte ett val, personerna som räknar rösterna gör det." och den som följt ett par amerikanska presidentval förstår precis vad han menade. Rösträkning är på något sätt den yttersta maktutövningen. Men, varje medborgare som vill kan - när som helst under pågående rösträkning - begära att få se hur den går till. Du får stå där hela kvällen och kontrollera att rösterna räknas korrekt, att inga valsedlar "försvinner" och att inga röster felaktigt makuleras. Detta förfarande är grundläggande för att ett val ska anses ha gått rätt till och att allmänheten har förtroende för att deras röster räknats.

Samtidigt är valhemligheten absolut. Ingen har rätt att veta hur du röstade. Den största delen regler som omgärdar röstningsförfarandet (kuvertens utformning, hur valsedlarna får se ut och markeras, skärmarnas utformning och placering osv) finns där för att säkerställa valhemligheten. Medborgarens rösthandling är absolut skyddad för insyn från makten.

Det är exakt det här vi talar om. Dessa mekanismer är inte bara viktiga under ett valår, utan alltid. De är uttryck för viktiga principer som måste finnas i en demokrati. De är inte skojiga små tillval som man kan ha eller mista utan de måste ovillkorligen finnas, hela tiden.

Medborgarna ska kunna granska makten och samtidigt slippa insyn från samma makt. Endast då lever vi i en demokrati.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/173

Kommentarer

RE: Gör du kriminella saker på toan?

På det skulle jag ställa motfrågan; "om jag skulle göra det, skulle det rättfärdiga att man sätter upp statliga övervakningskameror på samtliga toaletter i hela Sverige?"

Brottsliga handlingar på toa förekommer ju, som våldtäkter och diverse missbruk, t.ex. Ändå inskränker vi inte folks personliga integritet när de utför sina behov. Go figure.

Vi ligger alla i rännstenen

Kör så det ryker!
Jag hänger på tills jag tappar taget.
________________________________
Det finns tillfällen då alla beslut är dåliga.
Då måste man välja det alternativ man minst kommer att ångra. Allt annat vore fel.

Vilken tur att VEM SOM HELST

Vilken tur att VEM SOM HELST kan vara med när rösterna räknas här i sverige.. du bara dyker upp vid röst räknings centralen så får du vara med och kolla så att rösträkningen går rätt till.. vilket är jävligt bra.. =)

Sen så separeras ditt röstkort med din förtidsröst innan de räknas.. dvs din röst kommer hamna på samma ställe som alla andra röster innan de börjar sprätta upp vad folk röstade på också..

Re Tomas

När väl IFPI börjar hävda ensamrätt på bajs så kommer det naturligtvis bli olagligt att bajsa, och med tanke på att Göta Kanal 3 är på väg ut så lär det inte dröja länge...

Re Jörgen

Fast det är väl just det dom gör? Eller vad kallar du det här?

Huga. Jag känner mig skändad.

Huga. Jag känner mig skändad. Det hade varit bättre med en hederlig rickroll än den där otäcka länken... :-)

Mitt cyniska svar

"Än så länge är det inte olagligt att bajsa, men det kommer väl det med"

- "gör du kriminella saker på

- "gör du kriminella saker på toan?"

- "Nej, varken på toan eller på någon annan plats, så varför ska jag behandlas som om jag gjorde det?"

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter