ppd-0.0.1RC1.iso

Vart vänder man sig när man har en idé som man inte själv kan ha till nånting och som man inte kan genomföra på egen hand? Jag har funderat på det ett par dagar, och kommit fram till att jag visserligen är tvungen att blogga här, men det finns inte specat vad jag skall skriva om. :-)
Här kommer en halv idé av det där slaget som jag ofta kläcker ur mig.

För ett tag sedan kom någon på att det vore en stilig idé att sälja USB-minnen med krypteringsprogramvara etc genom piratshoppen. Bra för folk att få tillgång till, bra profilpryl för oss, alla vinner. Jag är urdålig på att komma ihåg namn, men idén kändes bra så hatten av för den som kom på den. Jag har ruvat på tanken sedan dess.
Jag minns att jag läst nånstans om en "krypto-distro" som hade en massa funktioner för folk som har fullkornsmjöl i påsen. Typ dissidenter i Tibet och Iran och liknande. Massor av kryptering, dolda partitioner, tunnlar hit och dit, den hade nån lätt steganografisk funktion för att gömma utgående mail i orelaterade data etc etc. Jag trodde först att det var Tinfoil Hat Linux, men jag hade fel. Det var inte heller den (än så länge) fiktiva paranoiadistron i "Little Brother".

Kanske kunde ett team av solida hackers sätta ihop en liten ISO baserad på Puppy eller DSL, med så mycket säkerhet man orkar peta in. Förberedd med verktyg som behövs av folk som inte får vara ifred. Med färdiga genvägar till en status.net-server hostad av partiet. Med instruktioner för hur man postar genom lämpliga mailservrar och en lista över sådana. Så mycket anonymitet man får plats med, anpassad för svag hårdvara som går att få tag i även i Burma eller andra ställen där 4-core x 4 GHz inte finns i varje elvaårings pojkrum.
En sådan iso, eller färdig skiva för rimliga pengar, skulle vara en fin julklapp till diverse människor där ute. Visst, en del kommer att säga att den är till nytta för barnpornograferna också. De där som är 13709 stycken och som så många verkar veta så mycket om, utom förstås var de finns och om de verkligen existerar. Jag är rätt säker på att motståndskämparna i diverse diktaturer är på riktigt. Jag är rätt säker på att majoriteten av barnporrspridarna och terroristerna bara finns i Bodströms huvud.

Så kommer vi till det allvarliga problemet: jag kan inte ett smack om sånt här. Mitt enda bidrag till ett sånt här projekt skulle bli att testa om en vanlig människa kan komma igång med sakerna. Det skulle alltså behövas folk som kan krypto, som kan anpassa en befintlig distro och kanske förse den med tio språk som vi vanliga medborgare aldrig hört talas om.
Det behövs hackers som samarbetar ideellt för det allmänna bästa, och lustigt nog känns det exakt som en beskrivning av pp:s fotfolk.

Det skulle kännas som en fjäder i hatten för partiet att vi hjälper diktaturens offer världen runt. Det skulle göra att ännu några fler personer där ute inser att vi inte är ute efter att ladda ned film gratis.
Om några av er där ute har för mycket fritid så kanske nåt i den här stilen vore värt att satsa lite tid på. Inte mitt i valrörelsen såklart, men det finns ju ett liv efter valet också.
Jag tycker det vore kul om det blev något av det, och jag tror att en del dissidenter också skulle tycka att det var ett lyft.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/300

Kommentarer

Något i stil med det

Nice

Det där såg lovande ut, på flera olika sätt. Det kan nästan ha varit en variant av den där som jag sett tidigare, men i så fall under annat namn. En grej som jag minns speciellt från vad-den-nu-hette var ett krypterat filsystem som var lite annorlunda. I stället för att skapa en speciell, krypterad, partition på disken så skapade det en krypterad volym på den råa disken. När man matar in lösenord får man också mata in geometrin på disken som den skall mounta. Sektor x till sektor y, med lösenord "z". Det betyder att det blir ganska jobbigt för den som skall söka efter dina krypterade data på disken eftersom allt ser ut som brus och utan uppgifterna om var volymen börjar och slutar är det lite extra svårknäckt. Just den funktionen var tänkt för hjälparbetare i Zimbabwe eller Nordkorea eller liknande, där regeringen inte riktigt kan avliva utlänningar utan en bra förklaring.
Jag hoppas Telecomix fortsätter utvecklas och spridas.

Rubberhose

Du tänker på Rubberhose. Kolla listan på programmerarna...

dissident youtube

det här inlägget får mig genast att tänka på den här låten:

http://www.youtube.com/watch?v=V9LmVoJ33TA

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter