Medicinare, bota dig själv

Enligt en notis på SVTs site får läkemedelsbranschen EU-kritik. Patent missbrukas och billigare alternativ släpps inte in på marknaden. Medicinföretagen använder alla medel för att hindra billigare versioner, ibland kallade generika från att ta marknadsandelar. I de fall där generika trots allt kommit in på marknaden har priserna sjunkit mellan 20 och 90 procent. Kostnaden för samhället räknas i miljarder.
Christian Engström har skrivit mycket genomtänkt om medicinpatenten här.

Det skrämmande är inte bara att priserna hålls uppe artificiellt, det riktigt obehagliga är att det mesta av forskningen redan betalas av staten. Medicinföretagen lägger i snitt 15% av sina intäkter på forskning. Lejonparten av intäkterna går till reklam och andra kringkostnader. De kämpar stenhårt för att hålla i varenda cent de lyckas få åt sig, och patent används huvudsakligen för att blockera andra företag från att forska i saker som redan revirpinkats av ett pharmabolag.
På något märkligt sätt känns sången och dansen igen. "Låter vi andra företag tillverka generika så får vi inte in pengar och då blir det ingen forskning gjord. Hur ska vi få betaaaalt?" lyder frågan, som elegant undviker att ta upp de miljoner eller miljarder staten satsar på utveckling och forskning. Precis som andra svältande kreatörer undviker att ta upp de miljoner de fått av staten för att göra filmer, till exempel, och som (precis som medicinbranschen) hotar att åka nånannanstans där de blir mer uppskattade. Samma sak med svenska "toppchefer", som motiverar sina miljonlöner med att annars blir de uppköpta av utlandet.
Så åk då, ni svältande filmare och underbetalda styrelseproffs med 60.000 respektive 600.000 i månadslön. Sluta dia forskningspengar från staten, medicinbolag, och börja prioritera forskningen själva så kanske vi respekterar er. Omvärldens efterfrågan på "vana styrelseäss" från svensk industri har inte varit så stark, så vitt jag har förstått. Kanske skulle det vara värt ett experiment där vi sänkte deras löner till bara det dubbla mot vad en anställd tjänar, och se vad som händer.

Svenska utbildningsstrateger, ni vet - de som kommit på att även bilmekaniker behöver högskolepoäng, oroar sig för att sverige ska tappa spjutspetsföretagen som ger prestige, men jag tycker personligen att om de samtidigt ger så våldsamma kostnader är det dags att fundera på om vi satsar på rätt häst. Indien har en snabbt växande medicinindustri som dessutom är mer anpassad för prissättning á la tredje världen. Staten kanske skulle skriva kontrakt med Ranbaxy, Dr Reddy eller liknande företag där och pumpa in forskningspengarna där i stället, mot att de får försprång på att introducera sina betydligt billigare mediciner här. Jag är säker på att det skulle ge bättre utdelning och dessutom ge karmapoäng eftersom vi subventionerade medicinsk forskning som skulle vara till nytta för hela världen, till skillnad från den nuvarande ordningen där vi hjälper Pfizer att komma på en starkare variant av viagra eller en bättre bantningstablett, medan folk dör i horder av sjukdomar som inte prioriteras alls med det nuvarande systemet. Om vi gav några miljoner till Ranbaxy & Co kanske de kunde fixa våra i-landsproblem med de nya pengarna och använda mer av sin ursprungliga budget till u-landsproblemen. Det skulle passa mig utmärkt. Billigare medicin till alla, mer medicin till u-länderna och några yrkesmissnöjda mindre i landet.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/120

Kommentarer

Det behövs någon form av

Det behövs någon form av GPL-licens för medicinpatent. Staten och välvilliga fonder skulle då vilkora bidragspengar med att resultaten patenteras med den nya patentformen. Den patentformen ska kräva att alla derivat som bygger på framsteg gjorda med den nya patentformen också måste patenteras i den nya formen.

I gengäld så ska det vara fritt att använda sig av kunskap från tidigare "GPL"-patenterad medicinforskning så länge man tillför den nya patentformen sina resultat. Tanken skulle vara att patentformen smittar men på ett bra sätt.

Det skulle också vara tillåtet att tillverka medicin som bygger på de "fria" patenterna. Däremot ska det vara förbjudet att skapa gammelpatent på kunskaper som patenterats på detta nya vis.

Någon måste ha formulerat det här bättre än jag, så lägg gärna till referenser. Funkar det på mjukvara, så borde det fungera på medicinsk forskning?

Open source

Satsa på open source medicine och BioForge, http://www.worldchanging.com/archives/002034.html , istället.

Meh, där kom ju länken till

Meh, där kom ju länken till något liknande det jag tänkte på, medans jag skrev! Sjukt galet.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter