M storsatsar

Statsministern säger att när han blev politiskt aktiv hade moderaterna störst stöd bland unga män, nu är de starkast bland de äldre. Det tycker han är omtumlande. Av detta lär vi oss att det var ett tag sedan han blev politiskt djur på heltid, och att M precis som de andra partierna tappat sympatierna hos ungdomen i den takt de vänt sig från de unga väljarna.

Det nuvarande systemet, som ju kräver att man är med från unga dagar till Reinfelds ålder innan någon lyssnar på en, är tydligen inte vad de unga söker. De är inte sugna på att arbeta stenhårt med frågan om utbyggnad av rastplatsen utanför Öxabäcks norra avfart (från två soptunnor till tre) i flera år. Dagens ungdom vill engagera sig i något som intresserar dem och som har resultat inom överskådlig tid. Rädda utrotningshotade djur? Någon miljöbrigad. Rädda staden från bilisterna? Reclaim the streets. Rädda yttrandefriheten? Piratpartiet. Rädda motorsporten från miljöbrigaderna och reclaim the streets? Någon streetracingförening. Bättre camping i Öxabäck med omnejd? Turistföreningen.
Det finns många alternativ, och alla är mer frestande än moderaterna som ju har visat sig vara ute efter att jaga en hel generation med polis. Det var inte vad de sade före valet, men det är vad de sysslat med. Nu hoppas de kunna värva ungdomar ur den här folkmassan de ansträngt sig för att norpa rättssäkerheten från. Finns det tillräckligt många naiva förstagångsväljare för att det här skall hålla? Jag vill tro att ungdomarna är klokare än så.

Visst är ungdomsarbetslösheten viktig för de flesta ungdomar, men till gammelpolitikernas totala häpnad så har det visat sig att det fria ordet också är viktigt för ungdomarna. Det är däremot fullkomligt ointressant för de etablerade partierna. Rättvis behandling i det juridiska systemet är en annan sak som ungdomar tycker om. De har i TPB-rättegången fått se att "jäv" är något som aldrig kan hända en domare. Att det inte spelar någon roll om man faktiskt har gjort något brottsligt, för rättegångens resultat är bestämt på förhand. Svenska domar, som traditionellt varit återhållsamma, kan förvandlas till amerikanska luftpastejer som delar ut miljonbelopp om rätten plötsligt tycker det. Den så kallade rättvisan är inte längre blind, inte särskilt jämlik och inte det minsta rimlig när det gäller straffsatserna. Detta ogillas av ungdomar och rättsvetare, och strängt taget av alla utom politikerna.

Så vad har M att erbjuda ungdomarna utom varmluft och åtal? Glädjen att gå med i ett ungdomsförbund och få lära sig att följa partilinjen i alla lägen. Efter femton års drill i "tig-och-följ-order"-kurser övergår de som fortfarande är kvar i partiets tjänst till att bli funktionärer. De flesta hamnar i kommittén för utbyggnad av rastplatser och andra lika upphetsande ställen. En på hundra går vidare till att faktiskt få påverka saker de var intresserade av innan de kastade sig i maskineriet och stansades om till den standardiserade M-formen.
Tror jag att det är bättre inom S? Inte alls. Det är samma partipiska och samma samling mitt i spåret. Det är samma decennier av kaffekokning innan man får ansvaret som tredje vice lotterihanterare i Föllinges norra distrikt.

Vad tycker jag dagens ungdom skall göra? Först och främst skall de ge fingret till de partier som vänt dem ryggen och nu fjäskar för dem en vecka vart fjärde år. Hade en klasskompis betett sig såhär hade han helt saknat vänner. Jag tycker dagens ungdom skall leta upp ett parti eller en rörelse som väcker deras intresse och engagera sig i den och påverka från det hållet. Att bli en zombie i ett av de sju statiska partierna och inte få rösta enligt sin egen uppfattning är inte ett sunt val. Själv har jag valt piratpartiet. Det vore givetvis trevligt för mig om ni också gjorde det, men det finns ärligt talat så många bra alternativ där ute att det bara är att gå ut och ta för sig. Kolla vad de olika organisationerna står för, vad de faktiskt GÖR, och bestäm sedan. Vissa organisationer, som M och S, säger att de står för en sak och gör något helt annat. Så är det såklart också med en del av de mindre organisationerna så se upp.
Se till att du hamnar där du känner att man använder dina talanger. Se till att du är någonstans där du är delaktig i det som sker. Där du kan stå för allt organisationen säger. Låt ingen lura dig att tro att engagemang i till exempel föreningen "Bältans Rätt att bygga meccano" är bortkastad möda. När Bältans Rätt samarbetar med alla andra meccano-grupper är ni kanske en halv miljon och varje politiker dreglar av lust när han eller hon tänker på ett så stort folkligt stöd. Bli en påtryckargrupp. Det är inte lika effektivt som ett ettrigt nytt parti, men det är inte heller lika lamslaget som ett gammalt skendött parti. Politikerna lyssnar hellre på lobbygrupper än på väljare, så det kan vara rätt väg att gå.

Och OM det skulle vara så att du inte kan bestämma dig, så läs och känn efter:
1) Det är idioti att övervaka folk som inte ens är misstänkta för något brott.
2) Det är idioti att någon skall ha betalt för en SÅNG i decennier efter sin död, när mediciner som kostar miljarder att utveckla blir offentliga efter 20 år oavsett om uppfinnaren lever eller inte. Copyrightlagen behöver bli rimlig.
3) Vissa saker bör inte gå att patentera, eftersom det förhindrar nya uppfinningar. Som till exempel om någon vill ha patent på att ha en "betala nu"-knapp på en websida eller när någon vill ha patent på en organism.
Om du håller med om de här tre sakerna kanske piratpartiet är din grej trots allt. I så fall är du välkommen att engagera dig. Inte som hos M och S, där de vill ha ditt stöd en enda dag på höstkanten och i övrigt skall du hålla käften. Du är välkommen till pp omedelbums för det finns så otroligt mycket att göra. Jag lovar att inte en promille av det handlar om kaffekokning eller rastplatser.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/207

Kommentarer

Richie, du är bäst! :)

Richie, du är bäst! :)

HQ

Bäst och bäst, jag tror det är dags att tydliggöra att det inte var jag som skrev just den här bloggposten (och, indeed, de flesta posterna här) utan det är min eminente iblandanställde och heltidsgodevän HQ som skrivit den.

Däremot tar jag gärna åt mig äran av att jag tvingat honom att skriva. :-)

Tack för en bra bloggartikel!

Tack för en bra bloggartikel! Kunde inte ha skrivit det bättre självt, de verkar inte ha förstått någonting om vad som är viktigt för oss ungdomar. Men vill man kriminalisera mer än halva Sveriges befolkning, så visst, men de borde ju efter det inte ha så svårt att förstå varför vi inte tänker rösta på dem i nästa val! casino

Ett litet klargörande

Piratpartiet uppmuntrar visserligen till diskussioner och att alla medlemmar och representanter å sina egna vägar har rätt att uttrycka vilka åsikter som helst.
För en av Piratpartiets riksdagsledarmot eller EU-parlamentariker är det dock så att de INTE får rösta som de känner för. Piratpartiet har en vågmästarstrategi som bygger på att stödja det blogg respektive den partigrupp som "betalar" bäst. Piratpartiet har alltså gjort det mycket tydligt att det endast kämpar för demokrati, medborgarrätt och förändrad immaterialrätt, resten av frågorna är "till salu".

Det låter som om Piratpartiet skulle vara de enda som gör så, men faktum är att samtliga partier som inte uppnår egen majoritet i regeringsposition uppför sig på exakt samma sätt. Skillnaden är att dessa partier inte i förväg berättar för sina väljare vad som är "till salu". Så om du exempelvis röstar på Miljöpartiet för deras medborgarlön kan du aldrig veta om de verkligen kommer kämpa för denna eller om det bara var tomma ord och de omedelbart ger upp det för att istället få igenom helt andra frågor.

handlingsfrihet

Piratpartiet uppmuntrar visserligen till diskussioner och att alla medlemmar och representanter å sina egna vägar har rätt att uttrycka vilka åsikter som helst. För en av Piratpartiets riksdagsledarmot eller EU-parlamentariker är det dock så att de INTE får rösta som de känner för.

Yep, och jag räknar med att det alltid är någon promille av partimedlemmarna som faktiskt hamnar i den situationen att de måste rösta med flocken. Däremot är det så att i just de tre frågor som är "våra" så behåller vi kontrollen. Att vi röstar med blocket när det gäller saker som egentligen är utanför vårt intresseområde (och utanför norra Öxabäck) bör inte påverka våra representanters kärnideologi.
Men du har rätt i att det här gäller de andra partierna också, och att den stora skillnaden är att de inte är lika tydliga med vad som är till salu. Jag kan tänka mig att många centerpartister som faktiskt trodde på det där med integritetsvärnandet fick ett par grymma kallduschar under mandatperioden när det visade sig att integritetsmanifestet i praktiken bara var fluff. De har mina sympatier. Jag vet inte vad jag hade gjort om partiledningen svikit mig så.
Däremot tror jag att pp kommer att ha friare händer att föra en diskussion om komplicerade frågor. När vi blir använda som röstartilleri för att driva igenom någon ny privatiseringsrunda eller liknande kommer vi att kunna argumentera fritt i ärendet, samtidigt som vi röstar med blocket. Alla vet att vi säljer våra voteringsknappar för att köpa till exempel starkare medborgarrätt, och alla vet att vi tänker som individer. Jag hoppas att detta leder till en friare och mer dynamisk debatt i framtiden, för den nuvarande uppställningen med två block som står som romerska arméer i snygga fyrkanter och pratar på kommando, den gör mig mest illamående. När alla tänker lika brukar det i verkligheten vara få som faktiskt tänker.

blogg? :)

"Piratpartiet har en vågmästarstrategi som bygger på att stödja det blogg respektive den partigrupp som..."
tror bestämt det ska vara BLOCK :)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter