Kasta inte bort din röst!

Valsedel 2006

Varför rösta på ett parti som ändå kommer in i riksdagen och som driver frågor som redan finns representerade där?

Det är i såna fall bättre att rösta på ett parti som driver viktiga frågor som de andra partierna ännu inte driver - inget enstaka parti har ändå resurser att satsa helhjärtat på alla frågor så vi behöver många kompletterande partier i riksdagen. Om tillräckligt många tänker på det så kommer Piratpartiet in i riksdagen, det såg vi i EU-valet.

Men även om vi inte kommer in den här gången så är varje röst på Piratpartiet en viktig signal till de övriga partierna att de får skärpa sig nu, därför att annars kommer vi in nästa gång.

Röstar du på ett annat parti så försvinner din röst i mängden - du kastar bort den på någon som inte behöver den.

Piratpartiet - där din röst räknas, inte avlyssnas.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/323

Kommentarer

Din trackback-url verkar inte funka

<response>
<error>1</error>
<message>Missing TrackBack url.</message>
</response>

"Piratpartiet - där din röst

"Piratpartiet - där din röst räknas, inte avlyssnas."

Det är ju en jättebra slogan!!! :-)

Fast om ett parti får större

Fast om ett parti får större andel av mandaten i riksdagen så blir det starkare och får mer att säga till om. Miljöpartiet har länge mest varit ett stödparti till Socialdemokraterna, men nu ser vi ut att bli så starka att vi kan få ministerposter och möjlighet att arbeta mot övervakning och integritetskränkande åtgärder. Därmed inte sagt att jag inte välkomnar Piratpartiet in i riksdagen.

En del av min poäng är att om

En del av min poäng är att om någon röstar på Miljöpartiet så vet ingen varför - är det verkligen för miljöns skull eller är det för någon av era andra frågor? Det skapar inte (längre) något tryck på de övriga partierna att ta till sig den frågan, det skapar bara ett tryck att ta till sig er som parti.

I Piratpartiets fall så har man som väljare ett unikt tillfälle att säga att jag tycker det är viktigt att makten ska vara öppen och att medborgarnas integritet ska skyddas. That's it. Jag tror inte ens vi får några röster för att vår partiledare har en snygg frisyr utan det är fullkomligt glasklart vad en röst på Pirapartiet betyder och vilka signaler det sänder till de övriga partierna.

En röst på alla andra partier är bara en röst på det partiet, vad det nu råkar tycka, vilken partiledare det nu råkar ha och vilka frågor det nu råkar prioritera just nu. Vem bryr sig bara de får makten?

En röst på Piratpartiet är en röst på piratfrågorna. Inget annat.

Att ingen skulle veta varför

Att ingen skulle veta varför en person röstar på Miljöpartiet är inte sant. Förhoppningsvis vet åtminstone den som röstade det. Det kan vara för miljöfrågorna, för andra frågor (t.ex. småföretagsamhet eller HBTQ), eller varför inte för samtliga frågor (hela partiprogrammet)?

Samtidigt är ju en vanlig kritik mot fåfrågepartier som Piratpartiet att om någon röstar på Piratpartiet så vet man inte vilken politik man kommer att stödja i övriga frågor.

Men jag känner också ibland att jag vill ha "pusselbitspartier" som driver frågor inom ett snävt område, och att man vid röstningen kan tala om vilket partis politik man vill ha inom varje område, t.ex. miljö: Miljöpartiet, integritet: Piratpartiet, skatter: Moderaterna, vård & omsorg: Socialdemokraterna, ... Problemet är att områdena hänger ihop. Om vi sänker skatterna ordentligt, hur skall vi ha råd med en vård & omsorg som är gratis för brukaren? Och en grön och trevlig miljö samt god och nyttig mat kan integreras i vård & omsorg för att brukarna skall må bättre. Allt hänger ihop. Skulle det fungera med "pusselbitspolitik"?

Ja, jag tror det skulle

Ja, jag tror det skulle fungera av det enkla skälet att det ungefär är så det fungerar idag. :-)

Alla partier har ju en hel näve frågor som de kastar som ballast så fort de ska förhandla om inflytande i de andra frågorna, som är viktiga för dem. Det här är kanske tydligast inom Alliansen, men det går att se liknande skiljelinjer även hos de rödgröna.

Vi kan ju kolla på Centern som exempel, hur ställer de sig, rent konkret i frågan om datalagringsdirektivet? Läser man deras fina och mysiga integritetsmanifest så tror man ju att saken är klappad och klar och de tänker rösta "nejförfan" så det smäller i bänkarna. I verkligheten är det där manifestet en kontraindikator som inte ens duger att torka sig med efter en helkväll med fri tacobuffé.

Då är det, tycker jag, ärligare att säga att "vi prioriterar inte just de frågorna, men vi kan lova att det inte blir sämre än om du hade röstat direkt på något parti som driver just den frågan" än att direkt ljuga för väljarna.

Fantastiskt bra formulerat -

Fantastiskt bra formulerat - kort, effektivt och ändå fullt av innehåll!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter