Folk(mot)viljan

Jag läste nyss att det registrerats femtiofem (55!) nya partier sedan 2006. "Butiken" på valmyndigheten är nu stängd, men 25 ansökningar är under behandling. Är det inte fantastiskt? 55 nya partier, som alla har bildats för att folk känner förtvivlan över de befintliga. Folk litar inte på de sittande politikerna och startar nya partier för att kunna kringgå dem och få något gjort. Och vad gör de Sju Systrarna? De klumpar ihop sig i två block som båda är lite mesblå, ett med röda kritstrecksränder och ett med blå. De för en och samma politik med skillnader som är så små att endast kremlologer kan skilja dem åt. Och de skiter i vad folket vill.

Folket är inte roat. Politikerna däremot är mycket nöjda, för de har ingen aning om att det morras ute i landet. De lyssnar inte på folkets kommentarer, vilket bevisades med eftertryck när de blev selektivt blinda för demostrationerna mot FRA-lagen. En lag som lustigt nog inte efterfrågades av några andra än FRA och folk som var indirekt inblandade i FRA. Å andra sidan har det tydligen burit frukt. USA skall ha bombövning ihop med svenska försvarsmakten i sommar (eller om det var nästa sommar). Om det inte är ett resultat av att vi lovat dem en massa fina underrättelsedata om svenska medborgare skall jag äta upp mina kängor. Jag kan föreställa mig att stora delar av den sittande riksdagen har blivit sängvätare igen i ren extas över att USA tar dem på allvar och vill leka med dem. Storebror vill leka med lillebror sverige! Hurra!

Femtiofem partier startas i ångest över att vi har ett rättsväsende som inte ens försöker hålla skenet uppe. Om du är domare är det helt OK att du köper prostituerade. Om du är polis är det helt OK att du tar ett extraknäck som gör dig superjävig i ditt arbetsområde inom polisen. Om du jobbar vid en tingsrätt är det helt OK att du är bästis och bundis med ena partens jurister i de mål du skall döma i, för ingen i din kår skulle andas om att du kunde vara jävig. Jävighet FINNS INTE i det svenska systemet. Har du väl fått ett ämbete där kan du pyssla med vad som helst. Skulle någon till nöds bråka om något kan du säga "verkar inte du lite påtänd" och plocka in vederbörande för provtagning. Efter femtio prov lär även den starkaste ge upp och flytta.

Folk är så trötta på alla som talar med kluven tunga att de är redo att ge vem eller vad som helst sin röst. De tänker på hur representanter för olika partier sagt att FRA-butiken skall stängas och sedan jobbar de för att öppna den igen tre månader efter lagens genomförande. Representanter säger att de inte stödjer datalagringsdirektivet (lex snokjävel?) och arbetar sedan för dess genomförande från och med att mikrofonerna stängs av. De riksdagsmän som vågar stå för sina åsikter flyttas till baksidan av valsedlarna medan nickedockor hamnar högt upp på framsidan, trots att nykomlingarna saknar all kompetens utom att gå i sele och göra som husse säger. Folk är så rädda för att Mona eller Fredrik skall få bestämma en period till att de hellre röstar på en tecknad anka utan byxor. Förstår ni egentligen vilket oerhört underkännande det är?

Men är inte en del av de nya partierna av typen "Föllinges sportparti" som vill ansöka om vinter-OS? Jo, men gör det något bättre? Det betyder fortfarande att det finns en vilja där ute som totalt ignoreras av de som bestämmer. Att starta ett parti är inte den enkla metoden att visa sitt missnöje. Att sätta sig på torget med en skylt där man presenterar sina förslag kostar en femma. Att vara soffliggare är gratis. Att gå så långt att man startar ett parti visar på engagemang, att man faktiskt har en vilja att göra något och att inget av de befintliga partierna är intresserade, eftersom de är upptagna av annat. Nämligen att klämma ned sig i mittfåran och slåss om vilka som är mest slätstrukna.

En sista rad om idiotresonemanget att "de har agerat helt oreglerat innan, så det här är till för att ge dem riktmärken" som framförts till exempel om FRA och Bodströms snoklag. Att något inte haft regler innan är inte ett skäl att införa sådana, nödvändigtvis. Vi har till exempel ingen lag om hur många gånger man får knivhugga folk. Vi har en som säger "ge fan i att knivhugga". Vi hade inte en lag som sade "det är OK att avlyssna folk lite på måfå utan tydlig förankring", vi hade en som sade "det är olagligt att avlyssna folk om man inte är polis och har ett direkt tillstånd för det här ärendet". När någon, speciellt någon som heter Bodström, säger att den nya lagen behövs för att reglera något som hittills inte varit reglerat så kan du vara rätt säker på att han vill flytta gränserna för din frihet åt ett håll du inte gillar. Fråga honom när lagen kommer som talar om exakt hur många gånger du får sparka en riksdagsman i skrevet. Det borde regleras, eller hur?

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/263

Kommentarer

Jag har funderat en del på

Jag har funderat en del på det avslutande stycket (innan du skrev det alltså). När vi nu gör anspråk på att vara med och styra landet måste vi lära oss reglerna och anamma nyspråket. Således tänker jag att vi ska sluta säga att vi vill legalisera icke-kommersiell fildelning. Vi vill reglera den såklart!

Helt klart

Du har som vanligt rätt. Jag är för dålig på att tänka i nyspråk själv, även om jag är bra på att känna igen det.
Det är kanske dags för partiet att fundera på om det är ok att sänka sig till nyspråk för att vinna valet, eller om vi ska hålla oss för goda för det. Motståndarna spelar inte juste, de har brutala mängder pengar som de lurat av oss under årens lopp så de kan köpa poliser, domare och politiker som lösgodis. Jag tror inte vi har råd att ge bort några fördelar.

Åh, kan du teckna? Eller

Åh, kan du teckna? Eller känner nån som kan? Jag skulle verkligen vilja se en satirteckning där poliser, domare och politiker är smågodis. :D

Tyvärr inte

Jag är helt talanglös när det gäller teckning, men däremot kommer jag på bra bilder ibland. Jag letar lite halvhjärtat efter Kenny Lex för att be honom göra ett par politiska teckningar åt oss.

Bra post

Tack för en välformulerad och intressant post :)

wordness

wordness

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter