De tre musketörerna

En god vän gjorde mig uppmärksam på två bloggar i dag. De är båda IPRED-förespråkare och de ger varsin inblick i hur respektive bloggare tänker.

Mikael Wendt är den sorts politiker som jag uppskattar, och samtidigt ogillar.
Donsan skrev ett rejält informativt svar på ett av hans bloginlägg och förklarade sakligt (men mycket engagerat) hur det verkligen ligger till med fildelningen, med IPRED och med sveriges ansvar i fildelningsfrågan. Hon skrev 707 ord, 4 KB genomtänkt text. Detta bemötte MW med följande; "Donsan, vem är det som är hjärntvättad, Din argumentation är inte särskilt allsidig." vilket är tretton ord och inte ens skuggan av ett försök att bemöta ett enda av Donsans argument. Det jag gillar med MW är att han är deltidspolitiker och har ett så kallat "vettigt arbete" förutom politiken. Detta gör att han har fötterna på jorden på ett annat sätt än de som är rena drivhusplantor och aldrig varit utanför kanslierna. När en politiker som inte tillhör "frälset" slår dövörat till på det där sättet gör det mig allvarligt beklämd, för det betyder att det är mycket värre högre upp i pyramiden. En tanke som förskräcker, för hur ska vi kunna påverka och få fram information till de som inte ens vill försöka ta till sig andras synpunkter?

Samuel Danofsky är en annan sorts politiker som verkligen oroar mig. Han blandar in äganderätten, som mig veterligt ingen vill rucka på, i fildelningsdebatten. Detta kallas "halmdockeargument" och går ut på att man säger att motståndaren har en radikalare åsikt än han egentligen har, och så bemöter man denna radikalare version i stället för den verkliga. Om jag skulle argumentera på det sättet kunde jag till exempel skriva att "eftersom han är folkpartist är han givetvis för dödsstraff, och jag anser att dödsstraff är inhumant". Det vore ohederligt, för jag vet inte om han är för eller mot dödsstraff. Detta var avsett att förklara hur det kommer sig att han skriver om äganderätten, och inget annat.
Däremot argumenterar Danofsky konkret på ett antal punkter. Den första är att "om nu lagen inte kommer att fungera borde väl fildelarna jubla?", vilket visar att han missat detaljen att det folk verkligen ogillar är att lagen gör kommersiella krafter polisiära. Om lagen funkar eller inte är sekundärt, eftersom den urholkar rättstraditionen vilket är förödande och borde vara otänkbart för en äkta liberal. Den andra punkten är att han tror att skivbolag inte kommer att ägna sig åt utpressning, "för det har de inget intresse av". Detta visar att han inte har en aning om hur skivbolagen betett sig i alla länder där regler av den här typen införts. Hur han kan ha missat detta är en gåta, för det har definitivt framförts av alla som är engagerade i kampen mot IPRED och det har stått en hel del om det i de relativt neutrala dagstidningarna. Den tredje punkten är att han tycker att det är utmärkt att företagen kan vränga pengar ur folk utan att polisen blir inblandad. Exakt hur det här skiljer sig från att MC-klubbar driver in beskyddarpengar vet jag inte, men det är något att reda ut en annan gång.
Det som oroar mig med D är att han arbetar för fp i regeringskansliet och är kandidat till europaparlamentet. Den aningslöshet han visar gentemot medieföretagens verkliga agerande gör att jag fasar för vilka saker han kommer att godkänna om och när han är på plats i EU-parlamentet. Där behövs folk som kan genomskåda dimridåerna som lobbyister lägger ut, inte folk som glatt sväljer det som serveras utan att kolla fakta först.

Som avrundning på det här vill jag kommentera Fru Justitia, Beatrice Ask. I en artikel i SvD säger hon "Det finns ju en liten grupp som är oerhört engagerad och hörs mycket, och så är det alltid." vilket roar mig. Facebookgruppen kommer snart att passera 40.000 medlemmar. När slutar man räknas som "liten grupp"? Folkpartiet hade vid årsskiftet 18.678 medlemmar. Moderaterna hade 53.117 enligt wikipedia. Med den här utvecklingen kommer gruppen "stoppa IPRED" att vara större än moderaterna inom ett par veckor. När slutar en grupp väljare vara en liten bråkig klick och blir något att ta på allvar?

Gott folk, rösta pirat. Systemet behöver vädras ur.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/107

Kommentarer

När de slutar vara en liten

När de slutar vara en liten grupp?

Jo, när alla 40 000 skriver ett brev, klistrar igen det, adresserar det till henne, sätter på frimärke och lägger det på brevlådan.

40 000 brev är en riktigt seriös belastning som ingen kan ignorera. När alla dessa skall sprättas upp och läsas för att kunna diarieföras och rent fysiskt hanteras så snackar vi nyanställningar eller inhyrande av extrapersonal under åtminstone två månader! När detta händer, så lovar jag att går upp ett litet ljus i den lilla Asken.

Men så länge folk mailar så händer ingenting, för då är även 4 miljoner en mängd som kan ignoreras som om inget hänt.

Jag tror du har rätt

och för att underlätta det så tar vi adressen En Gång Till:

Beatrice Ask
Justitiedepartementet
Regeringskansliet
103 33 STOCKHOLM

Skriv flitigt, men artigt, gott folk. Att bara kalla någon "pucko" är inte konstruktivt, och det är dessutom ett varumärke så justitiedepartementet kommer bara att lämna brevet vidare till sina andra företagskompisar som sätter fart efter er...

-

Jag tycker inte det var konstigt att Wendt avfärdade Donsan. Donsan verkar utgå i vissa av sina resonemang ifrån att politiker är mer eller mindre illasinnade eller medvetet går i särintressens ledband. Man må anse att så är fallet eller att det blir konsekvenserna av deras handlande, men det leder knappast till någon konstruktiv dialog.

Det som förskräcker mer än det uteblivna svaret är att Wendt tycker att den personliga integriteten är bisarrt övervärderad, att man ska "signalspana" för att hitta de stora fildelarna, och att han inte själv har några problem med att andra skulle läsa hans e-post. Visst, det är inget tvång att värdera sin egen integritet, men man skulle ju kunna tycka att man kan ha respekten att värdera andras åtminstone.

Här kommer ett länktips förresten:
http://myothernotes.com/kommenterat/?p=2074

Ja, på din sista fråga kan

Ja, på din sista fråga kan jag ge ett mycket tydligt svar:

"När slutar en grupp väljare vara en liten bråkig klick och blir något att ta på allvar?"

När det är dags för val.

FRA-lagen och Privatpolislagen/IPRED kommer att hänga kvar som blysänken runt halsen på Alliansen till valet 2010, och den, som jag tror, stora felbedömning Alliansen har gjort är vilken betydelse dessa frågor har för unga människor/unga väljare.

Alliansen tror, som Justitieministern så tydligt uttrycker det "Det finns ju en liten grupp som är oerhört engagerad och hörs mycket", men hon och de andra i Regeringen skulle bara veta att det inte är en liten grupp!

Och hos denna grupp har Alliansen förverkat hela sitt förtroendekapital.

Återstår att se hur oppositionen avser att kapitalisera på detta. Vi har redan sett att S + Mp vill riva upp FRA-lagen vid ett regeringsskifte (om de sedan gör det är en helt annan sak), men nu har de även tillfälle att ta fler unga väljare genom att riva upp och göra om Privatpolislagen/IPRED också.

Och Piratpartiets medlemstal ökar stadigt...

/Erik S

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter