The Cone of Influence

Light cone

The cone of influence, eller inflytandekonen på svenska, är den volym framför ett fordon där saker som kan påverka framfarten uppehåller sig. Det kan verka lite abstrakt att ta till sig, men om man tänker sig en strålkastare fram på t.ex. bilen som lyser upp en smal del av vägbanan framför dig så kommer man nog ganska nära konceptet.

Jag brukar ibland, bara lite halvt på skämt, påpeka att ju snabbare man kör, desto smalare blir den här konen och desto färre pryttlar vid sidan av vägen som man behöver bekymra sig om. Nu har en kreativ 29-åring i Åtvidabergstrakten framgångsrikt utnyttjat principen som försvar i ett rättsmål där han riskerade böter för fortkörning.

Jag ber att få gratulera, men påminner samtidigt att även om konen smalnar av med ökande fart, så blir den också längre på motsvarande sätt samtidigt som fordonets bromssträcka förlängs drastiskt. Detta är den grundläggande fysiska anledningen till att vi har hastighetsbegränsningar istället för en rekommenderad minsta fart på våra vägar.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/466

Kommentarer

Hjort är hjort är nästan hjortfärs.

På väg hem från julfirandet i Götelaborg gav två hjortar mig anledning att prova Brembobromsarna på Drömåket. Jotack, de fungerade utmärkt, vilket hjortarna nog blev väldigt glada för trots sina uppenbart suicidala tendenser. Sensmoralen är att bra bromsar till viss del kan kompensera för en långsmal kon. ;-)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter