257

code_talkers.png

Det finns ett gammalt avsnitt av ST:TNG där Picard och gänget kommer till en planet där deras automatiska översättare inte fungerar. Infödingarna verkar bara tala i kryptiska fraser som "Darmok and Jalad at Tanagra" och "Kurt och Sune med Berit nere på kiosken". Efter lite obligatoriska förvecklingar listar Picard ut att de kommunicerar genom att hänvisa till situationer som hänt tidigare, en slags verbala ideogram.

Jag fick just idén att formalisera konceptet via axiomet "det finns en XKCD om det här" och dra nytta av att jag kunnat använda dagens Dilbert som horoskop de senaste 20 åren. Jag ska helt enkelt börja kommunicera antingen genom att ge datumet för en Dilbertstripp eller löpnumret på en XKCD som beskriver det jag vill få fram. Säger jag "980411" så betyder det "det där är det ingen jävel som bryr sig om" eftersom det refererar till Dilbertstrippen det datumet. Vill jag säga att jag "inte tror att den där forskningen kommer att ge några verkliga produkter de närmaste 20 åren" så säger jag bara "678". Enkelt, va?

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/339

Kommentarer

Risk

...men den dagen det dyker upp en XKCD om det där kommer du att orsaka ett svart hål eller någon annan kollaps av tid och rum. Du leker med universums framtida existens!

806

Strålande idé!

När någon klagar över usel telefonsupport kan man ju säga "shibboleet" i stället för lämpligt nummer.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter