Voyager

Snusk och förnedring

1977 var ett speciellt år. Commodore PET visades upp. Apple computer inc grundades. Carter tog över i vita huset och blev möjligen den första (och sista) hederliga mannen på posten på många år. Elvis och Biko dog. Jag åkte till London och hamnade mitt i punkens allmänna genombrott (ren tur). Voyager tog med sig skivor till stjärnorna. Om 200 år kommer allt detta att vara damm, utom Voyagersonderna som kommer att fortsätta att sprida mänsklighetens musik och bilder där ute.

I morse satt jag och lyssnade på "Murmurs of earth", som sägs vara den på jorden åtkomliga versionen av Voyagers guldskiva. Det är en märklig blandning av bilder och musik, ett försök att representera mänsklighetens prestationer både i det lilla och det stora. Bilderna lyckas ganska bra med att förvirra mig, jag antar att de skulle ge en utomjording en enbart kaotisk vision av oss. Snabbtåg och infödingar som jagar med spjut. En förlossningsläkare som ser sinister ut. Människokroppen i olika versioner som till exempel genomskärningar och principskisser av inälvor men ingen bild av utsidan av en naken man eller kvinna. Det blev nämligen bråk om detta när Pioneer hade med en plakett med en streckteckning av "naken man och kvinna" och religiösa nötter oroade sig för att någon hooloovoo där ute kunde bli generad, eller nåt.
Någon gång måste vi ha en debatt om kristna verkligen skall tillåtas att skaffa barn.

Åter till min tanke! När spåret med Chuck Berry började på "Murmurs of earth" tänkte jag helt naturligt på de enorma förlorade inkomsterna när hela galaxen kan lyssna på Chucken utan att betala. Hur skall hans barnbarnsbarn få betaaalt? Är det inte otroligt oansvarigt av NASA att skicka ut musik på det där sättet utan DRM? Borde inte en årlig avgift betalas till RIAAs interstellära gren, så att de helt traditionellt kan sno pengar från någon annans ansträngningar i evighet amen?
Det visade sig, som vanligt, att jag inte alls var först med att tänka det här. Carl Sagan hade bett om att få skicka med "Here comes the sun" på skivan, men ett bolag som vi kan kalla EMI (eftersom de heter så) tyckte att så kunde det inte gå till. Alltså kommer, av ren snikenhet, inte Sir Pauls musik att nå stjärnorna. Jag hoppas han är stolt över att inte vara representerad.

Häromdagen såg jag en TED-föreläsning av Matt Ridley om hur idéer leder till konstruktiv utveckling. Det sägs inte rakt ut att allt hemlighållande och krampaktiga pengamjölkande leder till bromsad utveckling men det är i alla fall den slutsats jag och många andra drar av hans teorier. Jag rekommenderar alla att se den.
Och som övning åt läsaren lämnar jag uppgiften att konstruera en egen "blandskiva" att skicka till universum, med ett urval av relevant musik som skall presentera Människan för omvärlden. Tänk på att inte ta med Beatles eller Metallica.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/315

Kommentarer

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter