Vi borde se dem med klara ögon och säga nej

Vi borde säga upp de diplomatiska förbindelserna med warner bros. Sverige borde inte samarbeta med fundamentalistregimer som de som enas under handelsblocket MPAA och RIAA. Vi borde se dem för vad de är, och behandla dem därefter.

Det slog mig för någon dag sedan att ACTA-förhandlingarna mest ser ut som förhandlingar med terrorister. Någon håller kniven mot strupen på någon annan och säger "nu skriver du under på det här och sedan tiger vi och låter kostnaden drabba tredje part." och förhandlarna (vilket inte känns som rätt ord över huvud taget, för vem har gett dem mandat att förhandla och när, och HUR?) är i praktiken bakbundna och kan bara skriva under.

Demokrati? Inte det minsta. Gisslantagande och utpressning á la somaliska kustpirater? Mer likt.
Vi låter oss hotas ekonomiskt av den svagaste supermakt jag känner till. Att låta sig skrämmas av USA:s ekonomiska styrka är att låta sig jagas av en hamster. USA:s ekonomi är i botten, efter trettio år av ekonomiskt oansvar. Bara för att pressen för ögonblicket inte skriver hela tidningen full om det betyder inte att problemet är löst. Det nuvarande lugnet är en kollektiv hallis som fungerar för att andra länder håller USA med näsan ovanför vattenytan.

USA:s svaga ekonomi och politiska röra under och efter underbarnet Bush gör att saker som i normala fall inte skulle få genomföras plötsligt ändå cementeras i lag. Krafter som inte borde ha makt att skriva lag köper sig möjligheten att göra det. Det politiska spelet är så dyrt att bara de som är ordentligt finansierade av någon har råd med en valkampanj. När man väl har ämbetet är det dags att betala tillbaka. Obama tillsatte ett justitiedepartement som i princip består av MAFIAA-folk rakt igenom. Mannen som skulle stå för förändring släpper alltså fram krafter som kämpat mot innovation i hundra år och är mer konservativa än katolska kyrkan, vilket är mycket svårt. Det system med "checks and balances" som amerikanerna varit så stolta över är satt ur funktion, eftersom de maktblock som skall balansera varandra och hindra missbruk inte längre kan uppfylla sina uppgifter,

MAFIAA-företagen försöker göra en mjuk och försiktig statskupp. Inte bara i USA, utan överallt. De har helt egna regler för hur de skall sköta sig. De gör affärer på ett sätt som är direkt förbjudet för normala företag. De hanterar "ekonomisk redovisning" som om det var en fråga om skönlitteratur. Varje gång en företrädare för MAFIAA:n uttalar sig kan man hitta lögner, dubbeltydigheter och rent nonsens utan att anstränga sig allt för mycket. Behövs det så ljuger man ihop bevis i domstol. Respekten för lagen och samhället är noll.

De här företagen känns som "utbrytarrepubliker". De avlägsnar sig mer och mer från övriga landets agenda och vill ha egna lagar, egna regler, eget mandat att göra som de vill och de vill hantera sina naturtillgångar (livegna kreatörer) som de själva har lust med, och ingen annan skall lägga sig i.

Låt dem göra det. Låt MAFIAA-företagen skapa sin egen idealstat på någon obebodd söderhavsö, och möta världen på egna villkor. Våra lagskrivare är kanske lite för fega för att bryta de diplomatiska länkarna med USA, men med "Pared Luminoso" (den "lysande väggen" - fiktivt preliminärt namn på MPAAs stat) kanske det är en annan sak. Kanske kan förhandlarna se att det handlar om rövarbaroner och inte faktisk folkvilja någonstansifrån. Låt MAFIAAn upptäcka den hårda vägen hur litet stöd de egentligen har ute bland folket, om de inte har USA som en storvuxen mobbare bakom ryggen.

Det är dags att ta en allvarlig funderare på om de länder som betraktar MAFIAAn som en rimlig samtalspartner i lagstiftningssammanhang verkligen är länder vi vill kännas vid och bli sammankopplade med. När de som borde se till folkets bästa (och inte till särintressenas) ställer sig på rad som ett gäng dresserade pudlar på cirkus och tar alla sina instruktioner från Husse i Hollywood så borde de inte längre kalla sig våra representanter.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/223

Kommentarer

Applåder.

Applåder.

Applåder.

Applåder.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter