Vem är gratis, sa du?

Jag fixade nyss lunch och stod och halvsov vid mikron och önskade att jag hade en mp3-mikro av modellen som lanserades i Genius. En mikro där du slår in ett antal minuter på displayen, den väljer en låt ur ditt mp3-arkiv och spelar nånting du gillar och när låten är slut är maten klar. Mycket roligare än "hmmmm-ding".
Det slog mig i alla fall att det är lite lustigt att folk skäller oss pirater för att vara "generation gratis". Med tanke på vad vi nyss gjorde framstår det som ett ganska patetiskt argument. Dessutom har vi väl visat att vi är mer än bara en generation vid det här laget?

Vi gav oss nyss in i en valrörelse mot de sju systrarna och ett par halvsyskon till dem. De stora motståndarna delar på hundratals miljoner i partistöd varje år. De har reklambyråer, anställda talskrivare och en massa speciella fördelar eftersom de är "etablerade". Vi har inget av det där, vi har övertygelse i stället. Helt egenfinansierat, utan att ta några pengar från skattebetalarna för att leka med, hoppade vi in valrörelsen. Om vi vann eller inte beror på hur man vill se siffrorna, men helt klart är att vi fick många fler röster än systrarna och halvsyskonen hade tänkt sig.
Vi betalade valsedlarna själva. Vi distribuerade dem för egna pengar. En del av oss donerar pengar för att hålla partiledaren kvar som partiledare på heltid. Vi hade ingen välgörare till miljardär som stack åt oss en miljon som bonus. Vi hade med råge de snyggaste valaffischerna jag såg häromkring, designade av en partivän som satsade sin fritid på det. Jag vet inte om hon måste vara anonym när hon gör sånt här frivilligarbete, så jag får kalla henne Maria kort och gott. Maria, du är hur frän som helst!
Vi aktivister satsade egen tid och egna pengar och det funkade.

Argumenten var "internet är för viktigt för att fuskas bort av idioter", "patentsystemet är trasigt och måste fixas om det skall gå att vara innovatör", "copyright i 70 år efter döden är vansinne och hindrar nya artister från att komma fram" och "ge fan i att övervaka folk som inte gjort något fel". Bemötandet av dessa argument från Janne G är "Jag skall ha mina pengar, och era författare säljer färre böcker än jag". Bemötandet från APB är "Vi skall ha massor av pengar, och vi tänker ändra lagarna tills vi får dem". Bemötandet från Björn U var "Skall det vara så förbannat besvärligt att betala för sig", med bisatsen "till mig" som inte riktigt fick plats i rubriken.
Så vid en hastig titt på det där, vilken av sidorna är det som skriker "ge mig" hela tiden?
Frestelsen är extremt stor att fråga Björn var han skattar för de miljoner han drar in på den musik han skrev för 40 år sedan. Skattar han här, och om inte: ska det vara så jävla svårt? Skriver han fortfarande musik? Om inte: varför? Är det bekvämare att fortfarande leva på de saker man gjorde för en mansålder sedan?

En kompis påpekade häromdagen att Janne G:s inblandning i IB-härvan i stort sett också var fiktion, precis som allt han gjort de senaste 25 åren. Det var nyhet för mig, men kompisen hävdar att det var Bratt och hans källa som stod för majoriteten av jobbet. Jannes bidrag var att vara snygg och maskulin och se bra ut i byline. Jag vill verkligen inte tro att det är sant, för om det stämmer har jag haft respekt för dåtidens Janne i en hel massa år helt i onödan. Den nuvarande Janne, som jag inte respekterar alls, mäter kvalitet i försäljningssiffror eller möjligen tonnage. Liksom hans affärspartner Liza har han inställningen att "gratis är uselt", för det som ingen tar betalt för kan inte ha den kvalitet som något dyrt har. Varje gång någon häver ur sig den stereotypen vill jag fråga hur deras sexliv fungerar, men jag håller mig.

För mig är piratpartiet än så länge partiet som gör rätt för sig. Vi lever på egna inkomster, och har hittills inte fått ett smack av någon annan, annat än av våra egna aktivister. Ingen som är mot vår politik har varit tvungen att finansiera oss. Vi tar inte ut någon fast avgift från våra medlemmar, för vi tycker inte att pengar skall vara ett villkor för politiskt engagemang. Alla är välkomna, oavsett plånbok. Det är den uppenbara motsatsen till Alexanders elitparti där bara utvalda får komma in. Vad skall man kalla det? Stureplansmodellen för politiskt tänkande? Det har inte mycket med folkets röster att göra i alla fall, och det känns helt OK. Vi har plats för folket, för vi finns i hela resten av landet och inte bara på Stureplan. Ha det så trevligt bakom dörrvakterna, hörni, så räknar vi röster så länge.

Så vad gör vi nu? Nu tar vi och samlar oss och förklarar våra ståndpunkter bättre i nästa uppsättning flyers. Vi ser till att vara tydliga om medicinpatent och kameror, om övervakning och lobbykrafter som köper domare i det fördolda, och vi ser till att folk upptäcker att det inte är vi som tycker alla skall ge oss pengar. Vi fortsätter föregå med gott exempel och visa att vi finns, till exempel genom bloddonationerna och liknande. Vi fortsätter utöva grävande journalistik och visa när rättsamhället brister. Någon måste göra det, och vi är bäst lämpade. Om inte vi räddar samhället, vem skall då göra det?

Som avslutning vill jag bara påpeka för alla som malt på om att "man inte kan konkurrera med gratis": säg det inte till mig, säg det till Ramlösa. De konkurrerar med "gratis" genom att ha förutsägbar kvalitet, deluxevarianter, portabilitet och en produktinramning som folk är redo att betala för. De säljer världens mest anonyma produkt, vatten, och de tjänar pengar på det. Om inte dagens artister klarar att vara mer attraktiva än vatten, så kanske de måste fundera på vad de sysslar med.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/182

Kommentarer

Väl formulerat!

Tack för att du lyckas formulera det en annan tänker. Den här texten ska jag sprida till varenda piratskeptiker jag träffar på. :)

Nu börjar resan till riksdagsvalet! Ska bara ha lite semester först. Det kan behövas:
- Vi har inte råd med 0 mandat i Riksdagen. Oavsett om parti efter parti pratar non-stop om integritetsfrågor och hur viktigt det är att hålla internet fritt och ocensurerat fram till valet nästa år så är det otroligt viktigt att vi finns där med ett vakande öga. Att vi finns där natt och dag för att påminna gammelpartierna om att folket inte glömmer deras arrogans mot oss och mot det moderna samhället. Vi är många och vi ska bli fler!

Tack för en underbar blogg.

På tal om att rösta (pp) och "göra rätt" för sig

Jag var med om något ganska surrealistiskt idag.
Igår kom en kollega in på mitt rum och noterade ett öppet webbläsarfönster med en (pp)-logga i.
”Näääääeeee, röstade du på dom där!? Nu blir jag besviken” utbrister hon...
”Jag kan inte förstå hur man kan rösta på ett enfrågeparti som bara vill göra fildelning laglig. Jag tycker inte så, kan inte någonsin ställa upp på dom tankarna, jag förstår inte hur ni tänker” fortsätter hon.
Jag började med den vanliga uttjatade förklaringen, nej fildelning tycker jag inte är speciellt viktig, det är integritet och rättsäkerhet osv, men insåg att det inte var någon idé.
Nästa dag sitter vi och snackar lite och hon tycker att hon behöver Photoshop. Jag förklarar att det är ett ganska dyrt program och undrar om hon verkligen behöver det.
”Jo, men jag är van vid det hemifrån” säger hon.
”Har du lagt ut 7000 för ett bildbehandlingsprogram att ha hemma!?” undrar jag.
”Nej, jag tankade ner det från Pirate Bay” svarar hon.
Det uppstår en ganska lång tystnad innan jag frågar henne om hon kan gissa hur många piratkopierade program jag har på mina datorer hemma...
Det kan hon inte.
”Inte ett enda” svarar jag.
Tystnad igen...
Tacka fan för att vi aldrig kommer att förstå varandra.

Det här var en av dina bättre

Det här var en av dina bättre bloggningar och detta med tanke på att du oftast skriver mycket bra. Klart koncist, rakt på sak utan krusiduller. Lagom mycket humor också. "Jaha och hur fungerar ditt sexliv?" Den var dräpande. Sista stycket tror jag dock att du kunde lämnat därhän, det tillförde inget.

Vatten

Tackar för berömmet och kritiken. :-)
Hela texten var en liten urladdning över de vanligaste "oförståelserna" som jag hör från olika håll, och förutom det eviga "hur skall artisterna få betaaalt" så är ett av de mest upprepade (fel)argumenten "man kan inte konkurrera med gratis". Det finns utmärkta exempel på att det går, det svåra är att känna igen att de faktiskt är exempel på konkurrens-med-gratjs.
Att folk köper hits-skivor trots att det finns radiokanaler som sänder det materialet 24/7 är ett exempel. Företag som säljer PD- eller GNU-programvaror är ett annat, men de är ganska abstrakta exempel.
Ramlösa är konkret, och i mina ögon ett ovanligt bra exempel dessutom eftersom de lyckats göra vatten till något "lite extra". En lite lyxigare produkt som man köper när det händer något speciellt. Midsommarmiddag etc.
När (bolags)folk på allvar säger att de inte kan konkurrera med gratis whatever känner jag att de nog inte tänkt igenom vad de kan göra för att få sin produkt värd ett inköp. På ett sätt säger de ju faktiskt att deras produkt är mindre intressant än Ramlösas vatten. De kastar in handduken utan att försöka.
Mer om detta i ett kommande inlägg. för övrigt.

Toopen!

Tackar.
Fortsätt skriv, det gör du nämligen väldigt bra!
=)

Bra, konkret och roligt

Mycket, mycket tänkvärt och välformulerat. Skicka den till några tidningar så även icke internet-kunniga får chansen att läsa den.

/Alex

ja det var bra skrivet om jag

ja det var bra skrivet om jag skulle fråga jan Guillo varför han är så emotta att folk läser hans böcker gratis men när han läser böcker och skrifter och annat som han för tag i när han skriver sin böcker

FI

En sak bara: donationen från Benny Andersson till FI är ju också ett bidrag från en av deras anhängare, inte någon sorts partistöd. FI har precis lika lite partistöd som PP.

Oops igen

Det har du så klart rätt i. Jag var uppenbarligen seg när jag skrev det där. Att det inte var partistöd var ju uppenbart men jag tänkte inte på att det rimligen var aktiviststöd det också. Jag antar att jag helt enkelt var (och är) avundsjuk. Jag önskar att jag också hade pengar att dela ut på det där sättet.
Notera att jag inte kräver att någon skall ge mig pengar bara för att jag vill ha dem! :-)

Om nu Feministiskt Initiativ har popmiljardärer som kan tänka sig att kasta åt dem en miljon att göra något nyttigt med, kan ingen svensk dotcommiljardär (några borde det väl finnas) slänga åt pp en miljon att göra något bra med? Vi borde vara en mycket positiv kraft för nätets bevarande, och för utvecklingen på mjukvarusidan i och med att vi inte gillar mjukvarupatent sådär väldans. Det vore ganska bra för partiet att kunna anställa en eller ett par personer på heltid. Gärna Falkis, till att börja med, men egentligen hellre ett par kanslister eller liknande som kunde hjälpa till att organisera alla de vardagstråkigheter som vi antagligen börjar fastna i nu efter framgångarna.
Jag och många med mig är nog villiga att skicka en hundring till Rick, men jag tror inte de flesta ser behovet av kontorspersonal som lika självklart.
Själv har jag den största respekt för kontorspersonal. Fram till det att man sparkade alla kontorister ur polisväsendet hade snutarna tid att ägna åt att jaga bovar. Nu sitter de och fyller i blanketter i stället. Sanslöst slöseri med utbildning och talang, och med tragiska uppklarandesiffror som följd.

Så, finns det någon Scrooge där ute som kan tänka sig att avlöna ett par fattiga kontorsråttor under ett par tre år, för den goa sakens skull? Vi lovar att inte skicka på er spöken ur det förflutna eller framtiden...

Det där var bättre än bra

Det där var bättre än bra sagt! Det får du nästan lägga ut som ett tal på Youtube eller liknande. Helt klockrent rätt igenom! Nästan lite tårögd till och med :)

Jan Guillous roll i

Jan Guillous roll i IB-affären är kraftigt uppförstorad - av honom själv. Det var ju tack vare Peter Bratts gode vän, Håkan Isacsson, som hela historien kunde rullas upp överhuvudtaget. Det som utlöste det juridiska efterspelet var inte heller bara avslöjandena i FiB Kulturfront, utan den bok som Peter Bratt gav ut 1973. Där avslöjades bl.a. detaljer om FRA:s kryptoforcering, en informationsförlust som av försvarsledningen bedömdes innebära 'synnerliga men' för rikets säkerhet.

Som alla vet är Bratt en helt annan person än Guillou, och det vore honom fjärran att framhäva sin egen betydelse. Tvärtom. Bratt har i alla sammanhang prisat det mod och civilkurage som huvudkällan, Håkan Isacsson, visade, och aldrig sett sin egen journalistiska insats som en bragd (till skillnad från en viss Guillou).

Bratt

Jag har hört en längre dokumentär om Bratt och han framstod som en mycket samlad och intelligent person, som dessutom fortsatt att avslöja skandaler hela tiden efter IB. Vad Janne G uträttat journalistiskt sedan dess är jag mindre säker på.
Jag skulle vilja bjuda en av dem på en öl för att ha gjort en samhällsinsats av rang. Det är upp till var och en att gissa vem jag helst skulle tillbringa en eftermiddag med. :-)

Bratt

http://www.bt.se/kultur/affarernas-peter-bratt(514694).gm

Han förefaller vara en god pirat. Kanske utan att veta om det. ÄN?!

BRA!

Bra talat!

Fint

En bra sammanställning och förklaring på hur partiet fungerar, samt svar på kritikernas otaliga påhopp.
Jag hoppas att din syn sprids, eller att just denna rediga förklaring sprids, så att man slipper läsa alla "piratpartiet är ett enfrågeparti, blablabla!!" och alla andra löjliga påhopp som figurerar på diverse nätets avkrokar.

Det är absurt att de stora partierna kräver medlemsavgifter medan de dessutom får mer än tillräckligt stöd från statliga pengar.

Väldigt bra förklaring på läget.

Härligt.

Bästa blogposten jag läst på länge faktiskt :) Borde ju kunna publiceras i tidningar och sprida ditt tänkande till fler! Helt underbart.

*asg*

"Liksom hans affärspartner Liza har han inställningen att "gratis är uselt", för det som ingen tar betalt för kan inte ha den kvalitet som något dyrt har. Varje gång någon häver ur sig den stereotypen vill jag fråga hur deras sexliv fungerar, men jag håller mig." *asg* Roligaste meningarna jag läst idag!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter