Varför killen som fixar din dator hatar dig

MSIE6

Brasklapp: Det här är en dokumentär. Det är inte påhittat, vinklat eller ens särskilt överdrivet. Om du tror att du och din dator inte är på det här viset så är du antingen den här killen som fixar kompisarnas datorer eller så har jag tragiska nyheter till dig vad det gäller din sjukliga förmåga att förneka sanningen. Jag har jobbat som IT-konsult i många, många år och fixat fler datorer än du sett på bild, även om du räknar den där reklamfilmen från Dells sweatsh^H^H^Hfabrik på Irland du såg på MTV medan det gick att se på MTV utan att svara "BÅDA!" på kuggfrågan om man helst vill vara blind eller döv.

Det är inte mitt fel att skiten segar ihop ett halvår efter att jag fixade den senast.

Jag rensar din dator, tar bort 374 olika virus, 15 toolbars och ett helt kompani Stalinorglar med ikoner i statusbaren så din gamla hem-PC (Pentium 3 med 256 meg RAM) ska orka driva din XP Home och så du ska kunna spela Word, Betapet, Solitaire, betala räkningar och kolla vädret. Jag lade in Spybot och AVG Anti-Virus för att du inte skulle frestas klicka hem "Free sex and beer.exe" för att det verkade vara en bra idé. Vad gör du så fort jag stängt dörren bakom mig? Jo, du avinstallerar Spybot och AVG därför att grannen tre hus bort inte hade hört talas om dem så du tänkte att de kanske var onda. Samtidigt klickar du in på www.teenpr0n.com, www.freesoftcracks.ru och www.hackmybitsup.nu för att de verkade vara vederhäftiga och seriösa siter med ett vilsamt färgschema och lockade med användbara toolbars. När sedan Monstercleaner 5000 (som du visserligen inte minns att du installerat, men den låter ju trevlig, vem vill inte rensa bort monster?) varnar dig för 4711 imaginära hot så antar du naturligtvis att samtliga dessa 4711 problem på något sätt är mitt fel. Att jag antagligen har gått in i din dator via FRAs satellit och planterat skit i den så jag ska få det outsägliga nöjet att rensa den igen eftersom de gör sånt med datorer på film. Det, och zoomar in arton tusen miljarder gånger i en bild från en övervakningskamera för att se en brottslings DNA-sekvens.

Eller inte.

När jag sitter där (igen) och rensar din dator (igen) så händer det ibland att nåt fel är trasigt på ett sätt som jag inte känner igen. Jodå, det händer. Datorer är påhittiga små varelser och det finns bokstavligen miljarder saker som kan gå snett i de små livens innanmäten. När jag då googlar efter ledtrådar slår det aldrig fel; man hittar en exakt beskrivning av det felmeddelande som kommer upp (som av någon konstig anledning sällan är "datorn hängde sig" eller "Internet är dött") tillsammans med ett rop på hjälp. Sedan är det jämna pengar på om någon barmhärtig själ över huvud taget svarat och bett om mer information eller om nödropet ekar tyst i cyberrymden. I en liten del av de fallen svarar originalförfattaren "Det är lugnt, jag fixade det själv" medan de andra frågetrådarna hänger kvar oavslutade som ett byggprojekt hos Arga Snickaren. Notera att i inget fall ges någon lösning på problemet, utan man får nöja sig med vissheten att man inte är ensam med eländet och att det troligen finns en lösning. Notera också att "Hur lång tid tar det? Jag måste betala mina räkningar idag!" aldrig någonsin har ett exakt svar eller gör så det går fortare. Däremot ska du få ett gratis tips precis nu: Alla Internetbanker har en funktion där man kan mata in förfallodag på sina räkningar så du behöver inte sitta natten innan de ska betalas och mata in dem.

Jag skiter i vems fel det är. (Men det är inte mitt.)

Visst, jag hittade 350 gig Albansk dvärgporr på disken. Sånt händer, jag förstår det. Men det hjälper inte mig att fixa din dator om du står och svettas som Niagarafallen och skyller på att din fru, 3-årige son eller St Bernardshund måste ha tankat hem det. Det är inte en lösningsorienterad attityd och det säkerställer inte att jag slipper se 450 gig Albansk dvärgporr på din hårddisk om tre månader. Om du å andra sidan har en tonårig grabb i huset så låt mig prata med honom en stund så han lär sig vilka siter som är OK för jag vill verkligen inte sitta här med din dator igen om jag istället kan sitta hemma med en kall Cola och titta på repriser av Star Trek.

Fråga inte hur din 15 år gamla hem-PC ska orka spela Crysis 2.

Det kommer inte att hända. "Kan man inte sätta i mer minne eller en snabbare processor?". Jo, men eftersom kontakterna för dem har ändrats sex gånger sedan den här datorn tillverkades och de dessutom gått över från ånga till elektricitet (har farbror hört talas om el? det är poppis numera!) så måste man i praktiken byta allting utom skrivbordsstolen. Köp en ny dator, din snåla fan. Jag struntar i om du gav 30 papp för den här det förra seklet, det är ingen som vill köpa den för en spänn på Tradera. Inte ens om du tejpar fartränder på sidan och påstår att den har tillhört Prins Bertil. Den ska till elektronikåtervinningen, enkel resa. Ja, fetskärmen också. Men kom ihåg backup och rensa först. I exakt den ordningen.

För du vet, att när jag föreslår att rensa datorn och ominstallera den så betyder det att tömma datorn. På allting. "Allting" i det här sammanhanget betyder inte "allt UTOM dina bilder, mail, filmerna när barnen var små, ditt BankID, textfilen där du lagrar alla lösenord och PIN-koder och barnens skolarbeten" utan det betyder ALLT, och SÄRSKILT dina bilder, mail, filmerna när barnen var små, ditt BankID, textfilen där du lagrar alla lösenord och PIN-koder och barnens skolarbeten. Så, när jag drar fram min bärbara lilla hårddisk och ska ta backup innan jag rensar datorn, då är det en jävligt dålig idé att säga "Skit i det, jag tog backup igår" om du inte är 120% säker på att ALLT, och SÄRSKILT dina bilder, mail, filmerna när barnen var små, ditt BankID, textfilen där du lagrar alla lösenord och PIN-koder och barnens skolarbeten faktiskt kom med på DVD-skivan du använde och att den där dialogrutan där det stod "COPY ERROR: 6" faktiskt var oviktig. Om du tycker att det tar tid, fundera på hur lång tid det skulle ta att göra om barnen, alla dina bilder och begära ett nytt BankID.

Nu har du en ren och fin dator igen. En ny chans att göra om och göra rätt. Att inte tanka hem skräp och ett tillfälle att låta Spybot göra sitt jobb. Att njuta av informationssamhällets frukter.

Äh, vem försöker jag lura?

Vi ses om tre månader igen.

Originalet på engelska.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/367

Kommentarer

Tales of IT:

Inte mitt fel heller

Ja, känner igen scenariot. Har hjälpt många genom åren med liknande åtgärder. Lagt ner timmar, dagar totalt på det. Jag kan inte hjälpa att alltid känna mig skyldig när det tar tid att fixa något konstigt fel eller inte går att fixa för att datorn/mjukvaran är gammal skit. Men det är ju faktiskt inte vårt fel!

Åh så skönt

Exakt så här är det ju och jag är sååå nöjd med att jag bytt yrke sedan dess :-)

Spybot?

Kör folk fortfarande Microsoft produkter? *frågande ansikte*

U N D E R B A R T !Mycket

U N D E R B A R T !Mycket rolig läsning

Hahaha. De (användarna) borde

Hahaha. De (användarna) borde göra som jag istället. Jag är inte rädd för virus eller konstiga länkar, jag bara laddar ner hej vilt, utan några som helst restriktioner. Har inga antivirusprogram eller liknande. Till slut kanske datorn börjar bete sig lite märkligt, stänger av sig helt sonika osv men då har det gått ca två år så då är det iaf dags att skaffa en ny liten laptop. Funkar hur bra som helst. Rena förbrukningsvaror. :D :D :D Och nä, skulle aldrig få för mig att be någon annan om hjälp. Jag är fullkomligt medveten om hur idiotisk jag är men det stoppar inte mig. Haha. Jag bara kör.

Därför jag alltid tar med

Därför jag alltid tar med datorn hem till mig och fixar den, samt alltid backuppar allt viktigt eftersom det är helt omöjligt för en "normal" person att klara av det... trots att man listar allt som är viktigt för dem. Tack för den här texten, det är lättare när man vet att man inte är ensam ;)

Sluta

Ja exakt så är det!

Gör som jag, sluta håll på med sånt, det finns väl annat, bättre i livet än att sitta och pilla med någon annans struliga dator?

Användarna, ja det är ett bra namn på dem, för de ANVÄNDER dig och din vänlighet för att fixa deras leksak, så att de kan surfa vidare i några veckor.

De flesta är inte intresserade nog att lära sig laga den själv, så länge det finns andra som kan göra det åt dem..

Nuförtiden när jag får frågan "Min dator hänger sig precis innan den hunnit starta" så hänvisar jag direkt till Google, ställ frågan dit istället, och lär dig laga den själv, för jag vill inte längre, inte ens för pengar...

Min far

Min far var den där användaren. Han ringde bara när datorn strulade. Inte när hans barnbarn fyllde år, utan när hans dator strulade. Bara. Jag tröttnade, så jag hänvisade honom till Elgigantens PC-support som för en fast kostnad ominstallerade datorn, utförde voodoo eller begjöt modermodemet med tibetanskt virvelvatten.

Han var nöjd. Jag var nöjd. Han fick hjälp med sin dator av nån som KAN sånt. Jag "jobbar med data". Men inte med datorer.

Så han behövde inte ens höra av sig för att datorn strulade. Han slutade höra av sig helt. Sen dog han.

Tragikomik.

Tragiskt nog ser det ut exakt sådär.

Sluta hjälpa folk med XP och IE6

Jag har en idé.: I fortsättningen hjälper man bara till att uppgradera kompisar från XP och IE6. Det skulle göra världen lite bättre (och minska kompissupporten).

Bra sagt! :-)

Bra sagt! :-)

men åh...

Varför sitter jag här och skakar på huvudet, med igenkännandets min i ansiktet. varför är det precis såhär på varenda dator man kommer till?

men vaddå, det är bra om man ska söka på något? person som kör med avg safe search bar, google toobar, windows live toolbar OCH dessutom har google.se som startsida..... död åt toolbars!

Gör som jag

installera Ubuntu åt dem.

Love it!

Love it!

inget

hahahahahaah! Fantastiskt!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter