Vad sysslar de med?

Jag vet inte om jag förstått det hela rätt. Jag skall kolla någon gång när jag är på rätt humör för det.
Jag blev uppfostrad att tro på att det fanns domstolar som hanterade rättvisa. Om man var oskyldig kunde man inte dömas. Om man begått ett brott åkte man fast. Om man blivit bestulen kunde man gå till polisen och visa kvitton på det man blev av med, och de kunde se att man faktiskt blivit bestulen, och så tog de fast skurkarna och man fick tillbaka sakerna.
Numera letar inte polisen efter skurkar längre, de sysslar med att ta fortkörare i stället, för det ger bra statistik och kräver mindre jobb än att faktiskt leta efter såna som begått riktiga brott. Vad domstolarna sysslar med vet jag inte. Det är inte rättvisa i alla fall.

Det jag tror hände för några dagar sedan var att några personer, vars företag går sämre, bestämde sig för att peka på fyra personer och säga "precis alla våra problem beror på de där fyra, straffa dem och ge oss alla deras pengar", och domstolen värderade det här "brottet" (som inte bevisats eftersom de anklagande inte kunnat visa att något faktiskt tagits från dem) hundra gånger hårdare än misshandel eller våldtäkt. Brott där det definitivt finns ett offer.
Det räcker alltså med att låtsas att man blivit drabbad på något sätt. Det räcker med att ha nog många köpta jurister som säger "...och det var DOM som gjorde det!". Det krävs inte mer än så. Det gör att jag känner mig väldigt otrygg, men samtidigt vet jag precis hur jag skall tjäna mitt levebröd från och med nu.
Jag tänker köpa en kiosk nånstans med svindåligt läge. Bakom en bilskrot tre mil från centrum. Sedan stämmer jag ICA mitt i stan för att de stjäl mina kunder. Jag gissade ju att jag skulle tjäna så hääär många miljoner i veckan på min kiosk, men de undergräver min verksamhet genom att finnas där kunderna råkar vara. Jag vill också ha 30 miljoner. Det verkar inte som om det krävs bättre argument än så. Det verkar inte krävas vare sig riktiga bevis eller ett verkligt offer.

Pirate bay finns där kunderna är, det vill säga på nätet. Där finns ingen officiell representant för Branscherna för de tror fortfarande att folk helst reser en kvart med bil och letar efter parkeringsplatser för att kunna köpa en skiva med den musik eller den film de är ute efter, och Branschen tror att vi gillar att bli förolämpade när vi betalar. Det är därför varannan DVD har en filmsnutt i början som kallar oss tjuvar. Det är därför Branschen inte har en behändig knapp för att köpa albumet i downloadform vid varenda recension av plattan.

Jag är gammaldags och saknar verkligen den tid då polis och rättsväsende sysslade med rättvisa i stället för med fördelningspolitik. Man kunde tro på att om något verkligen gick fel fanns åtminstone polisen som hjälpte en. Inte nu längre. Jag har en krypande känsla av att om jag ringer för att tala om att jag har inbrott i mitt garage kommer de först att ta ett utandningsprov på mig för att se om jag är berusad, så de kan haffa mig i stället eftersom det är enklare än att leta efter de som brutit sig in. Om jag skulle lyckas få en tjuv till domstolen har jag ingen aning om vad domstolen skulle göra av det hela. De sysslar inte med rättvisa, men jag har inte fått veta vad de har för ny marknadsplan.
Det är lite som posten, som förr levererade brev och hanterade giroaffärer men som nu gläfser åt en om man försöker få dem att göra någondera. De har blivit något annat, men jag vet inte riktigt vad. En bank, kanske, eller ett IT-företag. Kanske de tillverkar leksaker. Kanske de också kommer att ge sig in i den lönsamma stäm-era-kunder-branschen?

Folk har i allmänhet väldigt kort minne. Politiker beter sig eländigt, och folk glömmer det efter några år. Det litar politikerna stenhårt på, annars skulle de inte bete sig som de gör. Företagsledare roffar åt sig allt som är löst och litar på att löneslavarna glömmer det innan nästa "utvecklingssamtal".
Men lustigt nog minns folk bättre när det handlar om dem själva på ett eller annat sätt. När någon gör något som de känner sig personligen träffade av så sitter minnet kvar. Jag blev falskt anklagad för en cykelstöld för ungefär 30 år sedan, och jag minns detaljerna som i går. Jag minns hur Bildt sade att "festen var över" och att det var dags att dra åt svångremmen, och jag undrade vem som egentligen var bjuden på den festen, för det var förbanne mig ingen av mina bekanta. Jag minns en massa politiska lögner och falskspel, och jag har i bakhuvudet att just de här personerna går inte att lita på.
Det här kommer skiv- och filmbolagen att upptäcka om några år, när de som är unga nu växer upp och får ekonomisk makt. De kommer att anstränga sig en hel del för att inte ge några pengar till de flinande översittare som just nu roar sig med att dra folk inför domstol på måfå och köpa sig fällande domar. Folk tar det här personligt eftersom det ÄR personligt. Det kunde vara vem som helst av oss som åkt dit. Polisen sysslar inte med lag. Domstolen sysslar inte med rättvisa. Politikerna sysslar inte med samhällsbalans. Översittarna har fria händer att göra som de vill, eftersom vårt mähä till justitieminister "inte tror att det skall bli som i grannländerna" där översittarna klappar till barnfamiljer med hot om stämningar på sexsiffriga belopp för att de är intresserade av musik.

Jag funderar på om vi inte ska gå ihop några stycken och köpa Island av konkursboet. Massor av rå energi som i stort sett bara är att plocka i naturen. Ostört läge. Frän miljö och världens bästa sagoskatt, och möjlighet till seriös IT-infrastruktur. Ett bra ställe att börja om på. Bygga lagar och regler för tvåtusentalets samhälle istället för 1700-talets som vi har det nu. Vi kan bannlysa företag som beter sig som våldtäktsmän redan från början.
Så snart den här manövern med kiosken är klar är jag redo att lägga 30 miljoner i potten.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/146

Kommentarer

Mycket läsvärt!

Ditt inlägg är mycket läsvärt. Tack!

Håller med dig helt men tänk

Håller med dig helt men tänk på att många blir också oskyldigt anklagade och dömda för våldtäkt också av precis samma anledning. Att jurister, nämndemän är köpta eller snarare har köpt bilden av kvinnan som en oskyldig varelse. Också där kan alltså en rättegång redan vara avgjord innan ett enda ord har sagts.

Förutfattade juridiska meningar

Jodå, jag är medveten om att just våldtäkter är mycket skakig mark när det gäller rättsprocesser, på precis alla sätt. Det finns övertramp åt båda håll, men det jag verkligen tycker är märkligt är att det tydligen inte finns något sätt för en jurist och speciellt inte en domare att bli underkänd på grund av sina åsikter eller sitt beteende. Det spelar ingen roll om det är en domare som köper sex av prostituerade, eller en advokat som pressar hundratusentals kronor av en familj som vill driva ett fall, så kommer juristskrået snabbt fram till att det här inte påverkar deras trovärdighet.
Var går egentligen gränsen för vad man får vara engagerad i utan att det kan misstänkas påverka neutraliteten? Är det OK att en domare är med i Ku Klux Klan? Spelar det någon roll om domaren råkar vara gift med åklagaren? Hur grovt skall ett övertramp behöva vara för att någon till slut för skams skull ska erkänna att den här personen inte är lämplig för just det här uppdraget.
Och var skall man vända sig för att få rättvisa när det av allt att döma är helt omöjligt att pricka en domare eller advokat för deras handlingar? Vem vaktar väktarna i det här fallet?

Det där med att köpa Island

Det där med att köpa Island har jag också varit inne på och det är faktiskt en bra idé. Republiken Island, en av världens första, grundades nämligen av folk som tröttnat på despotiskt tyranni och hellre seglade mot världens ände (som man ju trodde på vid den tiden) i hopp om att komma till den ö som andra vikingar talat om, än stanna kvar i hemlandet. Det kanske är dags att göra om det.

Ny kula, kaliber okänd.

Det känns som om det juridiska systemet består av tusentals små lappar på en ursprungligen överskådlig samling lagar. Varenda jurist och politiker som velat lämna ett avtryck i historien har varit och pinkat revir i lagboken, och i slutänden åstadkommit en koloss som är obegriplig för gemene man och (misstänker jag) ofunktionell för de som skall genomdriva lagarna.
Det är helt nödvändigt att folk förstår lagarna och anser dem rimliga för att de skall ta dem på allvar och gå med på att efterleva dem. Att ett litet skrå som mediebranschen får egna spelregler och nollkrav på bevisbörda gör att folk inser att systemet är Trasigt, och då skiter de i det. Det urholkar tron på att resten fungerar som det skall.
Vikingarnas ambition att börja på ny kula med en sund bas och friska krafter var nog precis rätt tänkt. Frågan är bara var man skall etablera sitt nya bo, och hur mycket jävlande det kräver att utropa det som suverän stat så man får vara ifred. Island borde ligga bra till rent värdemässigt just nu. Det borde finnas massor med lämpliga öar som går att köpa loss från passande öriken, frågan är bara vad som finns i form av naturresurser.
Däremot tror jag inte det skulle vara det minsta problem att hitta ett par jurister som var villiga att utveckla ett komplett lagsystem för en ny nation. Ett där grova brott (våld mot person) värderas som grövre än förseelser (åverkan på döda ting) eller abstrakta dumheter som copyrightbrott (påstådd förlorad intäkt på grund av egen enfald och ovilja att se verkligheten som den är).
Hade jag möjligheten att segla västerut och starta på nytt där svågerpolitik, mygel och idioti inte fått fotfäste skulle jag avresa omedelbart.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter