Tillfälligt ur funktion

Missing in inaction.

Infektion i höger hand, jättefeber och frossa. Det betyder att det inte är läge för några längre och mer komplexa tankar så för en gångs skull blir det kort, febrigt och helt ogenomtänkt. :-)
Asks & Wallmarks karaktärsmord på piratpartiet i Corren, där de drar fram det älskade gamla barnporrkortet igen (vad de måste vara sorgsna över att argumentet "x är en HÄXA" inte fungerar fullt ut längre, det var färgstarkare än pedofilerna) fick mig att tänka på hur riksdagsmännen och rikspolitikerna i allmänhet fungerar. Ibland känns det som om de saknar något. Empati och visioner, vanligen, men ibland känns det som om det fattas hela organ.

Och det, i sin tur, fick mig att tänka på FRA-omröstningen. Ni minns den, va? Nu när alla partier varit ivriga att försvara vår integritet hela tiden sådeså.

139 röster för. 135 röster mot. 74 "frånvarande". En "avstår".

Samtliga partier utom v hade tillräckligt många nedlagda röster för att ha kunnat tippa förslaget åt det håll folket ville, och rösta nej till FRA-eländet.
Alltså: om något av partierna menat allvar med "vi tar personlig integritet på allvar" hade de kunnat visa det, genom att rösta så på riktigt. Det gjorde de inte.
För mig betyder "frånvarande" samma sak som "jag orkar inte bry mig i den här frågan". Åtminstone orkade de inte bry sig så mycket att de satte sina principer eller folkets vilja före karriären.
74 av 349 satt alltså hellre och åt ett wienerbröd än var med och beslutade om det enskilt största övergreppet på svenskarnas privatliv i modern tid. Intressant prioritering.
Varför hittar jag Mona Sahlin bland de som inte röstade? Att Bodström kunde hålla sig från att rösta ja är mer förvånande, med tanke på hans fixering vid alla former av övervakning.

Om de inte VILL vara med och besluta, vad gör de DÄR i så fall?

Snälla läsare, tvinga inte de stackars riksdagsmännen som inte vill vara med att återvända till det otäcka riksdagshuset. Minst 74 av dem gör hellre något annat än fattar jobbiga beslut. Välj in folk som faktiskt vill påverka i stället. Det finns massor av engagerade människor där ute. Många av dem tillhör piratpartiet, till exempel.

Jag brukar inte se ned på någon baserat på deras hudfärg (rasist), eller deras art (artist?) men jag tycker ärligt att vi borde ha färre evertebrater i riksdag och regering.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/172

Kommentarer

Det sjuka med kvittning

Jag tycker det sjuka är att man faktiskt är övertygad om att man vet vad alla kommer rösta, som det skrivs. Vi behöver bara en representant per parti som röstar viktat... :/

Demokrati är bra, en dag kanske vi når dit!

Hmm..

Mjae, jag ser det inte så, utan man tar ju reda på vad folk tänker rösta innan och kvittar efter det, så att resultatet ändå blir detsamma. Hade ett parti tagit dit flera människor som skulle rösta så hade även motsatt sida fått göra det.

Allt detta är ju en effekt av det SJUKA faktumet att vi egentligen hade klarat oss med två personer som röstade, en för regeringen och en för oppositionen, eller om man vill göra det lite bättre, en per parti i riksdagen, och dessa har då en viss röstvikt per knapp.

..Det är ju inte mycket till demokrati kvar i detta landet..

Kvittning

En stor del av "Frånvarande" är kvittningarna, riksdagens "Gentlemens agreement" för att folk ska kunna ha kontakt med sina valkretsar. Dom låter helt enkelt en från varje sida vara frånvarande....

Jo, jag vet

Jag vet att det är kvittning, men jag ser det ändå som att någon frivilligt avstår från att göra sin röst hörd. Kvittning är OK om någon är sjuk, eller möjligen (som du skriver) på besök i sin valkrets. Att använda det för att sätta munkavle på folk som har en åsikt som inte passar partilinjen tycker jag är ett svek mot väljarna och ett steg mot tvåpartisystemet.
I en fråga som är så viktig som FRA, där massavlyssning är en av de möjliga slutresultaten, har jag extremt svårt att se hur någon kan välja att inte ha en åsikt.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter