Stephen Fry

Jag satt och lyssnade på en podcast av Stephen Fry för en stund sedan, och hajade till när han började prata om fildelning eller piratkopiering, eller någon variant på detta delikata ämne. Det är tyvärr omöjligt att höra hur frågan lyder som han svarar på. Desto tydligare är hans svar, och det är ett svar som skulle fylla en del svenska författare med förtvivlan.

Bakgrunden till hela podcasten är att Stephen Fry är en teknikdåre, förutom att han är skådespelare, författare och humorist. Han är en renässansmänniska som faktiskt verkar gå i land med allt han ger sig på. Han var nummer två i storbritannien som skaffade en macintosh, och Apple passade nyligen på att be honom göra ett framträdande i en Apple Store och prata om teknikutvecklingen sedan dess. Fry nappade givetvis: att stå och vara supernörd framför levande publik var alldeles för frestande. Podcasten finns för gratis hämtning på iTunes i det piffiga m4a-formatet.

Stephen Fry använder i normala fall språket som en skalpell. Han har ett fantastiskt ordförråd och talar den där härliga brittiska korrekta engelskan som gör det möjligt att förolämpa folk så grundligt att de behöver vård efteråt. Här är det hela orepeterat och därmed lite luddigare, men han får fram sina poänger glasklart. 45 minuter in i podcasten kommer följande:
"I am not that excited about my copyrights. I mean, if somebody steals whole wadges of my things and sells them in a pirated form my publishers will get very annoyed and I'll go "golly, that's a pity" but I'm really open to saying that I'm in a profession that is overpaid and overpraised and overpampered and particularly overpaid. And you know, if a small percentage of ones copyright gets leaked away, well tough frankly."
Han fortsätter med att prata om hur Apple tar bort DRM från musiken i iTunes, hur Monty Pythons försäljning skjutit i höjden sedan de började ge bort sitt material på YouTube, och han säger (i min snabba översättning):
"De här människorna som säger om man kan få nåt gratis kommer ingen att betala för det är som människor som säger om han har en dator, så han kan inte ha några böcker. De begriper inte att folk är mer komplicerade än så."
"If the creative industry gets too snotty about pirates and criminalizes and tries to create too much of this you're a thief! business people will go oh fuck off you know. They're just going to go You know, I've seen you in your Rolls-Royce and your house in Barbados, don't come to me moaning like this."

Detta alltså från en man som skriver böcker, gör TV-program, radioprogram, ljudböcker, skriver tidningsartiklar och rent allmänt förekommer överallt i brittiska och andra media. På flera sätt är han anti-JanneG: han är inte teknikfientlig, han är inte rädd för homosexuella, han skriver böcker som jag tycker om att läsa och han har humor. Stephen Fry har riktiga fans, som är beredda att betala för hans saker även om de finns gratis någonstans. Kanske det är detta som skiljer honom från Dick H och andra upprörda skapare som inte har det som krävs? Bruce Dickinson, en annan personlig favorit, verkar ha samma inställning. Han vet att fansen köper skivan, och om de som ändå inte tänkt betala för den provlyssnar så är det ingen skada skedd, med lite tur blir de omvända och köper nästa.
Vissa kreatörer sitter och jämrar sig, andra använder sin kreativitet till att försöka hitta nya intäkter. En del har fans som vill hålla dem flytande, så om de bara ger folk möjligheten att bidra så behöver de inte oroa sig.
Jag vet inte vem som sålt mer böcker, Janne G eller Stephen F, men jag har en teori. :-)

Så vad ville jag med den här postningen? Jag ville visa att de här tankarna finns på andra ställen än bara här i sverige hos våra egna spjutspetsar. Jag ville visa att det finns andra än Dick H med flera som har en åsikt om fildelningen, sådana som har betydligt mer material i omlopp, och som ändå kan ta det lugnt och resonera som folk utan att bli förbannade och hoppa omkring som Kalle Anka och vifta och fräsa.
När min nästa lön kommer funderar jag på att leta upp Stephen Frys emailadress och skicka honom en hundring, bara för att han varit så underhållande under så många år. Det är han värd, bara för sin och Hugh Lauries tolkning av Jeeves & Wooster-berättelserna.

Jag funderar också på att sätta in en solidarisk femtiolapp på firma "Adwokat & Partners" bankgiro, för att ge ett bidrag till de där science-fiction-böterna som de försöker inkassera från de fällda i den överklagade TPB-domen.
Som jag ser det kan de inte omedelbart lägga pengarna på droger och sex om de är tydligt öronmärkta för just böterna. De får lite lagom extraarbete med bokföringen för att registrera det hela. Böterna minskar från 30.000.000 kronor till 29.999.950 vilket är en liten men dock droppe i havet. Det cirkulerar en pdf av inkassokravet där ute med deras korrekta uppgifter och vilken text som skall anges så de vet vem som står för pengarna.
När TPB-kvartetten helt frikänns kommer Adwokat & Partner dessutom att behöva betala tillbaka pengarna till dem, med lite till pappersarbete som följd. Allt helt lagligt, utan att vara elakt på det sätt som de nu gnäller över att "internetavgiften" är. Det här är ett ärligt, solidariskt bidrag där jag bara gottar mig lite åt att de kommer att få bokföra lite extra. För att vara helt säker på att de inte dömer mig till nittio tusen i böter för att ha skrivit deras namn i uppviglande syfte undviker jag att nämna dem, men ni vet nog vilka jag menar.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/161

Kommentarer

Klant, jag

Jag lyckades på något sätt stänga av kommentarsmöjligheten här (fummelpelle, jag) vilket fick en hjälpsam läsare att kontakta mig på annat sätt och förklara följande:

Olaf R meddelar att frågan 45 minuter in började med: Stephen - What is your view on creative commons and ...(ohörbart).

Det tackar jag för! Jag har superba högtalare men ett uselt ljudkort och jag fick inte någon rätsida på vad som sades. Nu vet jag, och nu vet även ni andra. Och som en bieffekt av det oväntade mailet har jag letat upp kommentars-switchen och aktiverat dem och vet att jag skall se mig för i fortsättningen. Man skall inte skriva och posta när man halvsover...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter