Skolfoton

Ibland får jag frågan vad det spelar för roll att upphovsrätten ser ut som den gör, det finns ju inget som hindrar skapare att släppa sina verk friare än lagen säger, eller sprida dem via p2p-nätverk?

Svaret är att lagen, även om den formellt tillåter att skaparna släpper sina verk under t.ex. en CC-licens, fortfarande styr beteende och affärsmodeller - den skapar ett klimat av att man ska kunna tjäna pengar på att sälja kopior. Det är precis som skattesänkningar på miljöbilar, det förhindrar ju naturligtvis inte folk att köpa extra skitiga SUVar, men det ger ett incitament och en styrning i en annan riktning. Dessutom har vi sett flera exempel på att lagen tillåter upphovsrättsindustrin att angripa själva den infrastruktur som de "fria" skaparna använder för att gå förbi industrin och själva nå ut med sina verk.

Men, jag har ett ännu mer konkret exempel: Skolfoton.

För de som inte har egna barn och har glömt hur det fungerar kommer här en snabbkurs i hur man bygger en trasig affärsmodell: Först skaffar man ett avtal med en skola (gärna med ett helt skolområde) om att få komma dit och fota barnen. De här avtalen verkar vara exklusiva eftersom jag aldrig sett flera än en fotograf per läsår, dessutom misstänker jag att det inte görs nån vettig upphandling eftersom skolan inte betalar. Det spikas en dag där de små liven förväntas se extra bra ut, fotografen kommer och tar dels gruppbilder och dels bilder på varje elev för sig. Notera att man normalt tar en hel hög bilder i varje moment för att säkerställa att någon av dem blir bra. Sedan framkallas bilderna på så sätt att fotografen ensam väljer ut en (1) bild på gruppen och en (1) bild på den enskilde eleven som trycks på papper, en stor gruppbild och en hel näve bilder i olika storlekar på den eleven - alla identiska förutom formatet. Dessa skickas hem till föräldrarna som har en viss tid på sig att skärskåda bilderna, välja vilka de vill behålla (och betala för) och skicka tillbaka de övriga som förmodligen destrueras. Vill man ha fler bilder går det bra att efterbeställa, i några förvalda storlekar. Men fortfarande bara den enda utvalda bilden, de övriga bilderna som tagits får man aldrig se.

De flesta föräldrar jag har pratat med gör sedan såhär: När de får bilderna så lägger de den största i scannern och scannar den i 300dpi. Sedan behåller de nån av bilderna plus gruppbilden och skickar tillbaka resten. De vill inte ha 150 frimärkesstora bilder på sin unge utan kunna skriva ut rätt storlek vid behov, men de vill samtidigt göra rätt för sig, så därför behåller de och betalar nån av bilderna.

Det finns dessutom en klar miljöaspekt på att framkalla och posta alla dessa bilder fram och tillbaka...

Såhär BORDE de göra:
Ta kontakt med skolan som förmedlar en kontakt till föräldrarådet i varje klass som får ta ställning till vilken fotograf som ska få ta foton. Blir de missnöjda (t.ex. överexponerade en fotograf samtliga bilder nyligen i en skola i närheten) kan de enkelt välja en annan fotograf, eller komma överens om att skita i det helt och hållet, eller låta föräldrarna välja om de vill ha kort i år eller inte. Sedan kommer fotografen, fotar kidsen och debiterar de föräldrar som vill ha foton en kostnad för själva fotograferingen. Notera att han/hon INTE tar betalt för korten, utan för arbetet att fotografera. Samtliga bilder skickas så hem till föräldrarna digitalt, antingen via en hemsida eller på CD. De har ju redan betalt för dem. Däremot kan påpassliga entreprenörer nu också ta sin chans att erbjuda papperskopior av valda bilder, och kanske en applikation på sin hemsida där man lätt kan göra enklare ändringar av bilderna, samt ladda upp andra bilder som man vill ha på papper, medan man ändå beställer. Fotografen får betalt för sitt arbete, föräldrarna får de bilder de vill ha, på det sätt de vill ha och miljön andas lite lättare. Win-win-win.

Någon som vill gissa varför fotograferna INTE gör så här? Därför att upphovsrättslagen inbillar dem att de inte bara kan, utan SKA ta betalt för bilderna, istället för arbetet att fotografera.

Lagen behöver ändras.
Piratpartiet är de enda som inser att, varför, och hur den måste ändras.
Vi ställer upp i valet 2010.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/212

Kommentarer

Klockrent

Har själv funderat på arbetssättet att först ta betalt för att hålla i kameran och fota (yrkesskickligheten), samt sen avgöra vilka av bilderna som fotografen vill sälja, och slutligen tvinga kunden att köpa fotografens framkallning och storlekar.

Jag ser inga problem att köpa tjänsten att en yrkes skicklig fotograf fotar det jag betalar denna att göra. men vad för jag för det? absolut inget alls. Fotografen behåller bilderna helt själv, sätter sina egna priser på framkallning till vad denne vill, samt väljer ut vilka bilder som jag ska kunna få köpa. För mig är det dubbel betalning.

Amatör fotograf själv och vill någon betala mig per timme för att fotografera så skulle jag skicka med varenda raw foto jag tagit under den tiden.

Men men, det är en sjuk branch..

Fotograf

Jag fotar ju en del själv, både som hobby och i jobbet, och har alltid som policy att ta betalt för jobbet och lämna över alla bilder till kunden. Det känns betydligt ärligare att göra så, för att inte tala om att jag faktiskt får betalt för mitt jobb utan att behöva känna att jag måste hålla koll dygnet runt så ingen "stjäl mina bilder". Jag sover nog betydligt bättre på nätterna än många andra fotografer...

Misstänker att fotograferna

Misstänker att fotograferna tjänar ganska bra med pengar på dagens upplägg, som ju uhr håller om ryggen.

En annan fråga är rättigheterna till bilderna. Hört att ett företag på orten fick ge 15kkr för en gruppbild om dom ville behålla rättigheterna själva. Till skillnad från normala fall där all senare användning går via fotografen.

Med reformerad upphovsrätt skulle dock båda exemplen förändras drastiskt (det senare för privatpersoner då).

Ytterligare en sak man hört, men det får låtas ligga på ryktesstadiet, är att fotografernas förbund inte "tillåter" fotograferna att sälja råbilderna/rättigheterna. Kan vara värt att fördjupa sig lite i.

Gillar frågeställningen,

Gillar frågeställningen, mycket bra dock så tror jag inte du har hela lösningen i hamn, för det låter förvisso som ett bättre sätt ur affärsmodells synpunkt mycket bättre och skulle vara en lösning, bara det att föräldrarna skulle nog i många fall sakna det simpla med att de inte behövde kludda så mycket med val av fotografer ect. samt att alla inte är helt svängda i det digitala som kanske vore önskvärt. Men argumenterar inte emot dig, hade varit bra med mer valmöjligheter av slutprodukt och att de tog betalt för själva arbetet istället. Men man måste ju börja jobba utifrån något =)

Trevlig blogg för övrigt. Keep it up

Val av fotograf

Tja, vill inte föräldrarna välja fotograf så är det ju bara att lämna just den biten till skolan, precis som idag. Vill de inte pyssla digitalt är det ju bara att fotografen har en kryssruta "Jag vill ha indexbilder på papper för påseende" så kommer det såna med CDn för en tia extra eller nåt.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter