Problemet fixat

Sverige försöker vara först, bäst och störst i en massa sammanhang. Vi har snabbaste 3G-utbyggnaden, oavsett om någon vill ha det eller inte. Vi har flest bredbandsabbonenter per capita, vi viker oss snabbare och ivrigare för EU och USA, och vi vill avlyssna folket mer komplett än andra länder. Förr eller senare kommer våra styrande att försöka införa elektroniska valmaskiner, precis som USA och Mexiko och Venezuela och en del andra länder med demokratiunderskott håller på med. Där har vi en chans att göra en rejäl förändring och gå i täten.

Vi kan skrota hela det nuvarande partisystemet och införa en demokratiform som bättre följer folkviljan, om vi bara inte låter politikerna hejda oss.
Det nuvarande urgamla systemet kan förbättras. I stället för att man väljer ett par papperslappar med en partibeteckning på, får varje väljare ett formulär med ett femtiotal frågor där man markerar sin åsikt med ett kryss i ena eller andra marginalen. Exempel på frågor kan vara
"Skall vi lägga pengar på sjukvård eller på att bygga fängelser?"
"Skall vi förbättra miljön eller låta ekonomin växa snabbare?"
"Skall polisen fokusera på trafikbrott eller inbrott?"
När man fyllt i formuläret lämnar man in det som valsedel. Datorerna sammanställer sedan svenska folkets åsikter i dessa frågor. De som anmäler sitt intresse för att bestämma saker får ett längre formulär med kanske 150-200 frågor av samma karaktär. När valdagen är över matchar valdatorerna folkviljan mot passande politiker och komponerar en riksdag helt fri från partilinjer etc, där alla som blir invalda kan rösta efter sitt samvete i alla frågor, eftersom de faktiskt på allvar representerar folkets vilja.

Alla nuvarande låsningar mellan blocken blir historia. Folks vaneröstande ("Jag har röstat på Ezenhemmer hela livet och det kommer jag att göra i nästa liv också!") är historia. Mygel inom partierna är historia. Partistödet kan läggas på sjukvården i stället. De enorma summor som slösas bort på valrörelser för att få ett fåtal personer valda kan användas till tandvårdsreformer eller något annat lämpligt. Varför inte hörapparater eller glasögon till alla som behöver?
Det här systemet skulle ge politiker som var mer i samklang med väljarna, och det skulle leda till ökad personomsättning i riksdag och regering, vilket leder till nytt blod och nya idéer.
Hur skulle det kunna vara annat än en förbättring?

Dagens fråga till högre makter är varför trängselskatten är lägre eller obefintlig för miljöbilar. Varför inte kalla det miljöskatt i så fall? En etanolbil tar ju precis lika mycket plats som en bensin- eller dieseldriven.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/59

Kommentarer

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter