Partistöd och valsedlar i ny form.

Efter att ha tagit del av en intressant (och stundtals het) debatt hos Falkvinge om partistödets vara eller icke vara, och det här med distribuering av valsedlar, känner jag att jag också vill ta chansen att käfta i ärendet.
Jag är allmänt skeptisk till driftstöd för politiska partier, men jag tycker det skall finnas ett kommunikationsstöd att söka.

Jag tycker att kommunikationsstöd skall betalas ut för att ge penningsvaga partier en chans att göra sig hörda. En sorts socialbidrag för folkrörelser som vill förändra. En utbetalning på EN miljon räcker till en bra hög med affischer, en website, några annonser och ett par valstugor. Behöver man mer än så får partiets sympatisörer stå för fiolerna.

Mitt förslag till komm-stöd är att man årligen gör en större undersökning av hur folkets partisympatier ligger. När jag skriver "större" så menar jag att man ringer kanske 20.000 pers i stället för 1000. Det skall vara en så stor undersökning att den är statistiskt trovärdig. Alla partier som får över 2% får en miljon i partistöd. De får också chansen att komma med egna valsedlar (se nedan).
Det här skulle ge oss kanske tolv-femton partier som är berättigade till varsin miljon i stöd. En droppe i havet jämfört med befintliga stöd (det vanliga partistödet är nu på ungefär 400 miljoner, bara från stat och riksdag) men ett tillskott för demokratin.
Fördelarna är: Det här jämnar ut spelplanen och ger fler chansen att göra sig hörda. Det kan aldrig bli så att alla partier får samma möjlighet att föra ut sin politik, inte så länge vissa partier äger t.ex. tidningar, men det här ger alla en rimlig chans till en låg kostnad.
Nackdelarna är: Mer pengar ur skattebetalarnas fickor, om vi inte skär ned i det vanliga partistödet samtidigt.

När det gäller valsedlar har vi ett rent vulgärt ineffektivt system i dag. Det trycks tonvis av valsedlar, de skickas på lastbil sverige runt med otrevliga utsläpp som följd, och majoriteten av dem kasseras oanvända. I stället placerar vi en dator med ett enkelt menysystem i varje vallokal, där en valförrättare skriver ut 100-packar av valsedlar för respektive partier och lägger ut. Alla partier som klarar tvåprocentsspärren får komma med i tryckningen. När en stapel ute i vallokalen sinar skriver personalen ut en ny 100-pack av den modellen och fyller på. För väljarna märks det ingen skillnad alls.
Fördelarna är: Enorm minskning av pappersslöseriet. Minskning av transporter och föroreningar. Spårbarheten finns kvar, till skillnad från elektronisk röstning (som jag inte alls tror på i dagens läge). Möjlighet för alla partier att finnas med i alla vallokaler utan extra krångel och kostnad. Ingen kan sabotera för andra partier genom att kasta hela buntar av valsedlar (jodå, det förekommer). Färgkodningen som vi har nu behöver inte ändras. Inget i räkningsrutinerna behöver ändras, bara den fysiska tryckningen av valsedlarna.
Nackdelarna är: Den som skriver ut måste ha ett visst minimum av kompetens, men det här behöver inte vara svårare än att lägga patiens egentligen. Det går åt en rask skrivare och en dator per vallokal, och en valförrättare som kan se skillnad på olika färger på valsedlarna. Både datorer och skrivare är så billiga nu att det inte borde vara ett problem, och det kan inte vara SÅ omöjligt att hitta en volontär för en dag med några års mellanrum.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/166

Kommentarer

Underbar maktfaktor för de

Underbar maktfaktor för de som tillverkar och styr röstmaskinerna btw. Fiffla med dom i förväg, och blir det upptäckt så är det ju bara att hänvisa till att någon måste ha fifflat med dem på plats.

Vi har redan problem med folk som slänger röstsedlar (konstigt nog oftast personer med anknytning till de etablerade partierna tex SOCIALDEMOKRATER och MODERATER, vilket du lätt upptäcker om du googlar på tex. valfusk). Röstmaskiner skulle inte lösa detta problem, därmot skulle de göra valfusk svårare för lekman att upptäcka.

"Vill man minska

"Vill man minska miljöpåverkan från röstningen så får man istället införa helt digital röstning."

Jo det vore ju det optimala, där vi helt frångår ett fysiskt bevisspår. På så sätt kan valfusk strömlinjeformas.

Perfekt.

Jag sa inte att det var en

Jag sa inte att det var en bra idé, jag sa att det var den enda möjligheten att göra valet mer miljövänligt - med dagens system med valsedlar måste tryckta eller otryckta valsedlar transporteras till vallokalerna, om man inte ska upprätta en massafabrik i direkt anslutning. Att trycka dem i vallokalen skulle bara öka mängden infrastruktur som krävs. Jag säger inte att digital röstning skulle vara bättre ur valfusksynpunkt - själv förordar jag dagens system, hellre lite papper som slängs i onödan än att valfusk underlättas.

Knasigt...

Det kommer knappast att minska miljöpåverkan - du måste fortfarande köra dit de tomma valsedlarna, folk kommer fortfarande att ta en valsedel per parti för att dölja vad de röstar på och därmed så minskar inte åtgången, och som andra redan påpekat behövs tusentals skrivare som kommer att stå oanvända bortsett från några veckor vart fjärde och vart femte år.
Vill man minska miljöpåverkan från röstningen så får man istället införa helt digital röstning.

Mindre påverkan

Jag måste förhoppningsvis inte köra dit så många fler valsedlar än som faktiskt kommer att gå åt, vilket var den ena stora fördelen med lokal tillverkning av valsedlarna.

Helt digital röstning, i den form det används nu, är för enkelt att fiffla med utan att det märks. Premier Election Solutions (fd Diebold) har försökt hålla sina maskiner hemliga så gott de kan, men folk har ändå hittat sätt att ändra röstresultaten och mixtra med maskinerna och loggarna.
Fram till det att det dyker upp ett riktigt pålitligt system för elektronisk röstning tycker jag att det pappersbaserade system vi har är rätt bra. Behöver man göra en omräkning är det enkelt att göra, och vi har väldigt lite valfusk i det här landet (annat än de brutna vallöftena, såklart) och det bör vi vara stolta och nöjda med.

Till skillnad från helt elektroniska röstmaskiner kan vanliga datorer och skrivare användas till annat mellan valen. En specialbyggd röstmaskin är däremot en dyr och avancerad dörrstopp större delen av tiden.

Låter vettigt

Att trycka upp saker i enorma kvantiteter centralt, gör att annan tryckteknik kan användas. Det är denna skillnad som gör att det finns stora pallar med de mest kända författarna i boklådorna (bokaffärerna). Böckerna kan säljas till ett billigare pris och överskottet skickas tillbaka till förlaget utan extra kostnad för affären. Papper skulle ändå behöva köras ut och överblivet papper går i återvinning. Jag skulle dock kunna tänka mig att den totala mängden valsedlar skulle kunna minskas drastiskt med tryck på plats, om man gav upp färgkodningen (kanske oblek papper?). Den stora vinsen ligger i de demokratiska vinsterna av att ha alla partiers valsedlar på plats. Fördelar som jag i dagsläget inte tror de etablerade partierna ser.

Partistödet borde antingen helt ersättas med din föreslagna modell eller så borde sponsring av politiska partier helt förbjudas. Det finns ingen anledning till att ge konkurrensfördelar till dem som redan leder. Det finns däremot viktiga poänger med att makt inte ska kunna köpas.

Vidare för dem som undrar var era skattepengar går kan jag upplysa att vi har 349 riksdagsledarmöter och ett politiskt system där det ändå belönas att hålla huvudet lågt och göra som partiledningen säger. Ska vi ha så många ledamöter är det minsta vi kan göra att ta bort 4% spärren, som endast gynnar etablerade partierna (det borde räcka med 0,29% röster med vårt antal politiker). Räkna mängden politiker du kan nämna utantill, antagligen kan du räkna dem på befintligt antal fingrar och tår.

Vill man spara mer pengar kan jag rekommendera en titt på eu:s pensionsfond:
http://henrikalexandersson.blogspot.com/2009/04/annu-en-eu-skandal-som-s...
...Sedan kan vi titta på Akademiska Hus, som bara är en rundgång på pengar eftersom staten betalar högskolor/universitet. Finansieras förvisso delvis med kårobligatoriet, så det är inte bara skattepengar. Statens biografbyrå kan också lägga ned, om du inte vurmar den svenska filmcensuren. 100 000 000 för marknadsintroduktion av vindkraftverk som inte ens kan producera lika mycket energi under sin livstid som det gick åt för att tillverka dem, är bara spännande.
Det borde göras en hemsida där folk kan lämna in förslag på politiska utlägg som kan minskas. Då kanske vi skulle få lite pengar över till vård, skola och omsorg. Jag syftar nu inte på skattebetalarna.se som mest vill säka skatten "bara för att", utan en plats där man kan visa faktiska ekonomiska missförhållanden med skattemedel.

En riktigt bra idé

Boktrycktekniken är mycket riktigt billig, men böcker är inte riktigt en engångsvara på det sätt en valsedel är. Dessutom kanske inte boklådan har en kostnad för tillbakaskickade böcker, men förlaget har fortfarande lagerhållningskostnader och framför allt transportkostnaderna.

Jag håller med om att det inte bör finnas enkla sätt att påverka partierna via donationer. Jag vet inte riktigt om total avveckling av partistödet är en bra idé, eftersom jag inte vet vad partierna faktiskt använder pengarna till. Partierna verkar inte allt för ivriga att tala om det heller.
Jag håller med om att vi har ett väldigt stort antal ledamöter med tanke på att vi idag rent praktiskt sett har ett tvåpartisystem. Antingen kan vi kapa en massa folk därifrån och ha ett mer grovkornigt blockröstsystem, eller så försöker vi få in fler partier och återupplivar politiken den vägen.

Akademiska Hus, och dess motsvarighet inom Fortifikationsverket, är sånt där som gör mig duktigt irriterad. Man låtsas vara "marknadsmässig" med en produkt som inte har någon marknad. Vem behöver en lektionssal annat än en skola? Vem behöver en helikopterhangar eller en smörjbrygga för stridsvagnar annat än militären? Båda varianterna känns som ett sätt för staten att lämna ut pengar och säga "Nu fick de en extra miljard! Vi är progressiva!" samtidigt som de tar tillbaka pengarna med andra handen.

Tanken på en sida med onödigheter som kan avvecklas tycker jag var en mycket bra idé. Hoppas någon tar tag i det och sätter upp det. Jag tänker på saker som den där stängselnämnden som fanns i ett par decennier utan att fatta ett enda beslut, och andra konstigheter. Det borde finnas ett ställe att uppmärksamma sådant.

Det känns lite som i Lorry

Det känns lite som i Lorry till han killen från Sumpan som kom in med bra förslag:

-"Det blir en hemskt massa skrivare, har du tänkt på det?"
-"Det blir hemskt mycket skrivar-bläck som går åt? har du tänkt på det?"
-"Tänk ifall en dator/skrivare går sönder, vem ska fixa det?"

osv osv...

När det gäller miljöpåverkan låter det nog som det är bättre trycka centalt på ETT ställe och skicka ut det än påverkan på miljön av att göra tusentals datorer + skrivare (och dessutom skicka ut DEM i landet). Sen efter valet skicka tillbaka dem? Lagra dem nånstans? osv.... Dessutom skulle man ändå skicka ut valsedlar med speciella färger?

Nja, tror inte du tänkt igenom det riktigt helt ;)

Printa valsedlarna själv!

Så här kanske man kan göra?

Valmyndigheten har på sin webbsida en flik märkt "Valsedlar." Under den fliken finns samtliga partier som valmyndigheten registrerat. Man klickar på det parti man tänker rösta på (eller allihop om man inte vill att FRA ska få veta vem man röstar på - i alla fall inte den här vägen). Och printern man har hemma rasslar till och printar ut valsedeln med skärmärken för rätt format, försedd med namnlista, personröstningsrutot och eventuella EAN-koder eller andra koder som finns på valdelarna idag och som beslutats av valmyndigheten. Du tar med din valsedel till vallokalen och kan negligera alla "partiförsäljare" inne eller i lokalen. Enkelt ordnat i alla fall och finns skärmärken med vid utskriften är det inga problem med valsedlarna format heller.

Egentligen är tekniken inte alls ny. Försäkringskassan har massvis med blanketter man kan plocka hem på det här viset. Och även Transportstyrelsen (gamla Vägverket) för alla fordon.

Kom loss nu politiker och tjänstemän på Valmyndigheten och fixa den här miljö- och integritetsfrämjande tekniken till valet 2010!

Självbetjäning ftw

Att skriva ut själv vore en lösning, men halva sveriges befolkning (minst) kan inte fixa sådant själv. Vi har till exempel oräkneliga pensionärer som inte alls skulle kunna göra sig hörda om vi ändrade för mycket i det system vi redan har på plats.

Däremot tycker jag också att det är en suverän utveckling att försäkringskassan, transportstyrelsen med flera har sina blanketter liggande på nätet, som en service för de av oss som faktiskt kan skriva ut blanketter själva. Trist därför, att många av copyrightkramarna vill att det skall vara enkelt att stänga av folk från nätet på mer eller mindre underbyggda anklagelser. Jag antar att krånglet med att få tag i blanketter för att sjukskriva sig skall vara en del av straffet för att man tjuvlyssnar på Carola, eller nåt.

Bara ett sätt av flera!

Men du .... Om man nu inte har egen dator/skrivare så finns alltid någon i krokarna som kan hjälpa till - grannen, barnbarnen eller så. Ber man dem printa ut för alla partier så behåller man ju valhemligheten också. Och naturligtvis, se mitt förslag som ett _komplement_ till nuvarande helt absurda 1800-talsmässiga valsedelssystem. Print-on-demand på t.ex. biblioteken skulle också kunna vara en av flera metoder för att ersätta nuvarande sanslöst dyra och miljöpåfrestande idioti. Ju fler sätt att få fram valdelar, desto bättre. 24-timmarsmyndigheterna börjar ju på att bli allt duktigare på blankettdistribution den här vägen så då kan ta mig 17 även Valmyndigheten!

En halv tanke är också en tanke

Angående att göra tusentals datorer + skrivare och sprida, så har jag en teori om att de flesta kommuner faktiskt har datorer redan i dag, i någon form. Det som behöver spridas är programvaran (en CD med allt förinstallerat) och en halvtimmes kurs i hur man skriver ut. När valdagen är passerad bär man tillbaka dator plus skrivare till kommunkontoret igen.

Valsedlarna produceras med nuvarande system i sådana mängder att det garanterat skall bli några över, för inget parti vill ta risken att ha för få valsedlar på ett ställe och därmed på något magiskt sätt övertyga väljarna att rösta på någon annan. Jag tror i alla fall att det är så man tänker.
Det kastas drivor med orörda valsedlar, och även om pappersåtervinning kanske är bra för skogen tror jag att det är dålig ekonomi att frakta runt några ton papper via diverse transportsystem, för att använda dem i bästa fall en gång. Även de valsedlar som faktiskt används har rätt kort livslängd, men det är jag beredd att ta som en kostnad-för-demokrati.

Röstningen i EU valet

Jag skulle vilja se lite mer intresse från media från våra samtliga medlemsländer. Idag är det Afrika och USA som dominerar till 99 procent och det känns inte som nästgårds precis.

Och då vill jag ha nyheter i form av hur fungerar tandvården, vad kostar den, läkarvården, barnomsorgen, vad betalar en familj i skatt, vad görs för pengarna, usw.

Att intresset är lågt i Sverige tror jag beror på att vi inte vet hur det skulle kännas att INTE ha någon rösträtt alls.

Nyheter från långtbortistan

Jag stör mig lite på att vi får veta massor om USA, men minimalt om det mesta annat. Under pågående amerikansk valkampanj kunde medelsvensson namnen på ett halvdussin amerikanska kandidater, men få kunde räkna upp sex svenska regeringsmedlemmar.
Afrika tycker jag är en hyfsat okänd världsdel nyhetsmässigt, om man bortser från "man skjuter på varandra i X, se hur hemskt det är" och så blir det tre bilder eller tre minuter video om det är i TV. Det känns som om man ignorerar en rätt stor del av planeten.

Jag håller med om att det skulle vara välkommet med mer information om hur saker fungerar här hemma, gärna på bekostnad av lite av rapporteringen som vi har automatiserat (en kvart om palestinakonflikten och en halvtimme börskurser varje dag, till exempel). Jag är också nyfiken på var skattepengarna egentligen tar vägen, totalt sett. Förr hade sverige råd med projekt som att dra nya vägar kors och tvärs, eller att bygga el-infrastruktur. Nu har vi inte råd med fungerande sjukvård överallt, och nybyggnad av infrastruktur är bara att glömma. Lägger vi pengarna där de verkligen behövs?

Tanken på att inte ha rösträtt alls är en av sakerna som fått mig engagerad i piratpartiet. Vägen med övervakning av alla i alla lägen är för mig första steget på det sluttande planet som så småningom leder till rösträtt för enbart de som tänker "rätt". Jag är övertygad om att europeer som varit "bakom järnridån" tidigare har en helt annan syn på eu-valet än vi svenskar i allmänhet.

Varför inte bara invertera?

Ja alltså, som systemet ser ut idag så är det ju en minimigräns för att få partistöd som i praktiken innebär att så snart du blivit så stort parti att du klarar dig själv, ja då får du partistöd. Jag tycker det borde vara precis tvärtom. Fast ännu bättre är ju förstås om partierna redovisar sina inkomster och utgifter till någon lämplig myndighet (valmyndigheten?) och får ett partistöd utefter det faktiska ekonomiska behovet.

Fast någon form av minimikrav på sympatisörer för att överhuvudtaget ansöka om partistöd kan ju fortfarande vara vettigt. För att registrera ett partinamn i ett riksdagsval krävs ju 1500 namnunderskrifter, kanske man ska ha ett liknande krav för partistöd? Fast med ribban satt något högre, typ 10 000 namnunderskrifter. Eller, av rent praktiska skäl kanske det räcker med 10 000 medlemmar?

Ja, det var mina tankar...

Ett positivt negativ

Jag håller med om att systemet ger intrycket av att bara belöna de som klarar sig själva, men tydligen är det ohyggligt dyrt att ha till exempel politiska kanslier etc. Jag har inte riktigt förstått varför inte partierna själva kan bära kostnaden, men möjligen finns det en anledning till att stödet ser ut som det gör.

Jag håller helhjärtat med om att det behövs bättre insyn i hur partierna egentligen hanterar pengarna. Det vore mycket trevligt att se vilka som stöder vilket parti, och se om det korresponderar till spännande lagar och regler till exempel.

Ett villkorat politiskt partistöd känns spontant som en bra idé. Det statliga stödet är som jag noterade runt 400 miljoner per år. Det kommunala är runt 500 miljoner, enligt wikipedia. Det känns som om de pengarna kanske skulle kunna göra mer nytta i en verksamhet som inte har möjlighet att dra in egna pengar. Partierna ordnar lotterier och liknande för att dra in kosing. Psykvården för unga har till exempel inte samma möjligheter. Jag vet vilket av de två alternativen som jag skulle vilja ge större budget.

Statistik

Gällande undersökningar så är det aldrig värt att gå över 2 000 personer. Det blir några % säkrare när man går från 1000 till 2000. Men utöver det blir det extremt liten marginell skillnad på resultatet. Så att ha 20 000 i urvalet är endast dyrt.

Nu är jag inte insatt i om valsedlarna trycks alla på ett och samma ställe, men om så är fallet är det av intresse att omvärdera systemet. Men att ha vallokarnerna skall sitta och skriva ut egna sedlar på plats har jag svårt att tro är tidseffektivt, speciellt om det blir rush med ett par tusen människor på en dag. Däremot att låta lokala tryckeri trycka upp dem.

Halvlokalt tryck

Den information jag fått säger att alla valsedlar trycks centralt av något "krönt" tryckeri, antagligen för att de skall bli helt likformiga i stil och tryckkvalitet. Att använda lokala tryckerier skulle lösa transportfrågan till en del, men man får fortfarande den otrevliga överproduktionen av valsedlar. Att det blir rusher är jag säker på, men det finns ju på de flesta ställen lite erfarenhet av tidigare val, så man kan göra en uppskattning att det går si och så många tusen av det och det partiet. Man kan alltså bygga en buffer, om man vet att det är fem tusen som brukar rösta s och fyra tusen som röstar m. Man kan skriva ut fyra respektive tre tusen och sedan fylla på "live".

Jag skulle vilja veta varför

Jag skulle vilja veta varför du är skeptisk till partistödet? Klart det inte är perfekt men är väl bättre än att partierna blir beroende utav sponsorer.

Sen funderar jag på ifall det verkligen skulle löna sig att göra en stor undersökning för att dela ut så lite pengar. Om vi pratar stöd för riksdagen så skulle vi väl landa på de sju riksdagsdagspartierna + Sverigedemokraterna (alltså exakt samma partier som får partistöd idag). Känns som att det går åt väldigt mycket pengar för att göra en undersökning som ska dela ut så lite pengar.

Gillar idén om skrivare i varje vallokal. Borde vara möjligt att göra effektivare på något sätt. Då skulle man gott kunna skriva ut nästan alla partiers valsedlar tycker jag, eftersom det skulle vara lika lätt som att skriva ut nån annans innebär det ju nästan inget extra arbete alls.

Tvekan inför partistödet

Det känns (helt o-underbyggt) som om partistödet i sin nuvarande form är ett sätt för de etablerade partierna att på allas bekostnad ge sig själva ett försprång framför nya mindre partier. Om partierna stod för sina egna kostnader rakt igenom, skulle medlemmarna veta hur mycket deras folkvalda kostar dem. Som det är nu betalar jag via skatten ut pengar till en del personer som jag helst inte skulle stödja alls. Det finns ett par, tre partier som jag betraktar som direkt farliga, i respektive utanför riksdagen, och om jag kunde låta bli att ge dem partistöd skulle jag.
Partierna har redan nu rejäla inkomster från andra källor än partistöden, och eftersom de vägrar att redovisa dem öppet har vi tyvärr ingen aning om vem som påverkar dem. Det är inte heller något jag tycker om, men det är omöjligt att undvika eftersom partierna haft decennier på sig att göra affärer och bygga upp förmögenheter. Socialdemokraterna och centern har varit bra på att äga tidningar till exempel (men bara centern har varit bra på att driva dem har jag för mig) och det är en sak som är mycket svår att värdera. Vad är en egen tidning värd som språkrör, förutom den vinst man kan plocka in, och hur kan man jämföra det med statligt partistöd. Svåra värderingar och avvägningar.

Den stora undersökningen var tänkt att också kunna användas till annat än enbart baseringen av stödet. Det skulle ge oss en mer högupplösande bild av vilka delar av landet som har vilka åsikter. En stor heltäckande undersökning skulle kunna vara en "sanity check" mot de mindre undersökningar som görs med mer eller mindre bra urval (bara folk med fast telefon, bara personer mellan 20 och 40, bara frånskildra mödrar eller hur man nu gör selektionen) under det vanliga politiska arbetsåret. Mitt förtydligande av detta åkte i papperskorgen medan jag sågade ned den jätte-roman jag skrev först till en mer hanterlig form. Mea culpa. :-)

Även om jag inte vill ge pengar till en del av våra etablerade partier, så vill jag att alla skall ha chansen att representeras i vallokalerna. Det borde inte hänga på donationer av partimedlemmar, utan vara allas rättighet. Även för de jag personligen betraktar som samhällsfarliga. De måste, i en demokrati, få chansen att bli valda. Jag litar på att folk är sansade nog att inte ge dem sina röster.

Det råder ingen brist på

Det råder ingen brist på sponsorer för vissa partier idag. De som för stora företags politik har alltid ryggen fri. Frågan är varför staten också skall subventionera dom.

Statistik

Jag är tveksam till vad en ökning från 1000 till 20000 i urvalet skulle göra. Rent mattematiskt så förbättras avvikelsen endast med en faktor 4. Jag tror andra faktorer spelar större roll för prediktion av valresultatet, speciellt ju längre från valdagen man kommer.

Tills dess...

Låter faktiskt ganska rimligt, systemet är ganska trubbigt idag, även om partierna som ligger över 1 respektive 2½ % får stöd redan idag. Men det är ju bara partier som fått detta i val, inte opinionsmätningar. (Val är ju den bästa typen av opinionsmätning...)

Men tills ditt nya system införs får vi som ser behovet av att lyfta Piratpartiets profilfrågor anstränga oss lite extra. Därför har jag jag adopterat en valstuga under förtidsröstnigen, trots att jag är Centerpartist:

http://lakonism.blogspot.com/2009/05/ga-och-rosta-i-eu-valet.htmlGå och rösta i EU-valet!

Vi ses i valstugorna!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter