Ord och värderingar

Jag blev riktigt, riktigt trött häromdagen. Jag satt och läste på nätet och hittade flera ledarspalter på rad som beskrev pp som "totalt dominerande bland bloggarna", som ett "enfrågeparti" och som "populistiskt". Bland annat. Ute bland bloggarna förekommer "rättshaverist" och saker i stil med "pedofilernas vänner". Så jag tänkte att jag skulle skriva lite om argumentation och de speciella ord man använder när man har slut på argument.

Sverige är Landet Lagom, som vi alla vet. Man skall inte väsnas, man skall inte sticka ut, man skall inte ta för sig utan hålla en låg profil. Även om det brinner skall man inte skynda sig ut på brandstegen, för det kan se egoistiskt ut och det är elakt att trängas.
Det sticker i ögonen på många som lever enligt de där reglerna, när ett parti (som vi kan kalla piratpartiet) ser ut att ha så stor del av den svenska bloggvärlden på sin sida. Det måste vara något skumt med det. Det måste vara en Komplott. Men tyvärr, I.C. och E.S., är det nog inte så enkelt att vi tvingat folk att blogga i enlighet med våra åsikter. Till skillnad från de Sju Systrarna får vi inte heller hundra miljoner i partistöd, som vi kan använda till att anställa publicister och bloggare. De som skriver och håller med pp gör det av egen fri vilja. Som individer.
När jag läser hos olika människor som "kommer ut som pirat", så skriver de ofta någon variant av "jag har röstat på X hittills, men de har svikit så hårt att jag helt enkelt inte kan rösta på dem längre.". Kanske det är så, kära ledarskribenter och politiska tyckare, att många av de som lever på och med nätet råkar ha just de värderingar som pp har. Kanske det ni ser faktiskt är folkets verkliga vilja och åsikt, och inte någon köpt konstgräskampanj eller beordrade repetitioner av partiets påbud.
Kanske läser folk just de här bloggarna (och Knuffar dem ihärdigt) för att några skriver bättre än andra och att en hel del av de som skriver bra råkar dela de här åsikterna? De politiska bloggarna har aldrig varit i närheten av livsstilsbloggarna när det gäller antal läsare. Blondinbella har alltid slagit oss med hästlängder, men när det gäller argumentation är det en annan sak. Vi skriver, och vi diskuterar med våra läsare och försöker presentera vår åsikt och bemöta andras. Interaktion i stället för kabel-TV som Falkvinge brukar beskriva det. Kanske det är anledningen till att pp-bloggarna placerar sig så högt i listorna?

Nå, när argumenten tryter kan man ägna sig åt att misstänkliggöra i stället för att debattera. Det är lätt, det är bekvämt och det fungerar om den som läser inte riktigt orkar tänka.
Ett ord man kan använda är rättshaverist, vilket för svensken i allmänhet betyder "någon som inte badat sedan Ingvar Carlsson var chef och som tillbringar all sin tid med att polisanmäla saker". Egentligen borde rättshaverist leda till nyfikenhet; varför tillbringar den här personen så mycket tid med att försöka få rätt i en viss fråga? Kan det vara så att han faktiskt har rätt? Min favorit-rättshaverist var en åkeriägare som nekades byggtillstånd för ett villagarage stort nog att ställa in lastbilen i. Grannarna i samma villaområde hade fått bygga ut sina garage till liknande storlek, men de hade inte skrivit något om "lastbil" i bygglovsansökningarna. Karln tillbringade nio år med att kämpa mot en byråkrat på kommunens planeringsavdelning som helt enkelt inte tyckte att man skulle köra in i villaområden med lastbil. Notera att missnöjesparti också hör hit, eftersom det av någon anledning är suspekt att vara missnöjd, oavsett hur illa makthavarna beter sig.
Ett annat bra ord är populist, vilket enligt nationalencyklopedin är en "rörelse eller ideologi som utnyttjar folkligt missnöje och underblåser det med enkel, demagogisk och opportunistisk argumentation". Med andra ord "om folk är missnöjda och någon lyssnar på folket, är det OK att kalla dem populister", med en redaktörs ögon. Att föra en väl genomtänkt argumentation om längden på copyright kan alltså inte rimligen vara populism. I ärlighetens namn är det inte heller populistiskt att säga "alla som laddar ned är tjuvar" som vissa antipirater gör, eftersom det inte på något sätt uttrycker folkets åsikt och vilja.
Lever man på att bli moraliskt upprörd kan man alltid antyda att någon är promiskuös eller för prostitution. Då måste man samtidigt hoppas att ingen minns alla de hundratals sexskandaler som varit inom olika religiösa samfund, eller att någon drar sig till minnet att det folk hittar på i sängkammaren bara borde angå dem själva (och de poliser som avlyssnar dem).
Om någon tycker att det är onödigt och konstigt att man måste övervaka alla människor hela tiden kan man påstå att de gillar pedofiler eller är drogliberala. Det här visar att man inte riktigt förstått att en av de grundläggande rättigheterna i ett demokratiskt samhälle måste vara rätten att få vara ifred. Lustigt nog är de som är snabba att yra om "rent mjöl i påsen" och annat dravel helt redo att införa totalövervakning av all telefoni och all nättrafik, men om man frågar dem om de vill ta bort valhemligheten eller rätten att hålla sin egen religion privat så ser de förstoppade ut och tar till något av nyckelorden ovan. Märkligt nog vill ingen bli förknippad med statligt krav på en gul stjärna på bröstet för judar eller blå hattar för alla homosexuella. Inte officiellt, åtminstone.
Vilket leder oss till det sista exemplet: Den som först drar upp paralleller med nazisterna har förlorat debatten, om det inte faktiskt är så att opponenten är nazist. Varje gång någon jämför förintelsen med något helt orelaterat ser den läsande allmänheten att "nu släppte det i huvet på NN" och så slutar de ta honom på allvar. Att likna bristen på ungdomsgårdar med utrotandet av hela folkslag är ingen bra jämförelse, gott folk.
Förresten, jag måste få med en till: enfrågeparti. När någon klipper till med det argumentet kan man fundera på när det blev fel att engagera sig i en viss fråga och verkligen sätta sig in i den. Skulle den som argumenterar hellre få hjärnan opererad av någon som kan lite allmänmedicin och dessutom är en klippa på stavhopp och svetsning, eller av en enfrågeläkare som till exempel en hjärnkirurg? I rest my case.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/167

Kommentarer

Tack!

Mycket bra skrivet!

*skratt*

Men den som kan stavhopp, allmänmedicin och svetsning verkar se flera aspekter av världen än att vara trångsynt och tro att allt löser sig om man kan en sak. ;)

Känns som det skulle vara mindre "demokratiskt" att ha ett enfrågeparti med allt ifrågasättande. Det är trots allt "folket" som väljer vad som anses viktigt. Om sittande partier hade lagt krut på större förståelse för de(eller var det den?) frågor PP behandlar så hade PP aldrig kommit till...

Renässansman

Men den som kan stavhopp, allmänmedicin och svetsning verkar se flera aspekter av världen än att vara trångsynt och tro att allt löser sig om man kan en sak. ;)

Jag gillar renässansmänniskor, helt klart. De där som är bäst på allt de försöker sig på. Leonardo da Vinci var världsmästare i ungefär allting utom att avsluta saker och göra dem helt leveransklara. En tiokampare imponerar mer på mig än en person som "bara" kan springa 100 meter rakt fram extremt fort.
Men jag känner också att de som verkligen satt sig in i ett ämne och behärskar det är värda all aktning. Multispecialisterna är imponerande, men jag blir lite förtvivlad när tidningarna frågar något britpopsnöre hur han tänker sig att konflikten i Darfur skall hanteras. Det kan vara så att det här popsnöret är världsmästare på att skriva britpop, men inte nödvändigtvis är lika bra på internationell politik. Låt honon bli vid sin läst.
Var skall man dra gränsen för allvetande i politiken? Måste alla politiker kunna svara på alla frågor i alla lägen? Är det rimligt att jag knuffar in skatteministern i ett hörn och kräver att han skall förklara hur hans parti tänker lösa toalettfrågan på mellanstadieskolan i Överammer? Tre pojk- och två flicktoaletter, eller tvärtom?
Å andra sidan, vore det inte lämpligt om vi hade en justitieminister med juridisk kompetens?

Jag känner att det här blev för svårt. Jag tänker lägga mig på soffan och lyssna på britpop en stund. Det blir Divine Comedy, och deras fantastiska cover av "Life on Mars". Eller möjligen National Express.
Och jag är för övrigt säker på att allmänläkaren som kan hoppa stav och svetsa är ett mycket roligare middagssällskap än enfrågeläkaren. Smalhet (är det ett ord?) är bara en dygd inom den egna professionen. :-)

Rättshaverist

"Kan det vara så att en rättshaverist faktiskt har rätt?"

Det här behöver man inte ens fråga, det ligger i definitionen redan. Ursprunget för ordet rättshaverist är nämligen inte "rättsligt haveri" vilket dom flesta tycks tro, det är bildat av orden rätt och hava, d.v.s rättshaverist är "den som har rätt". Men nu är det så att det är väldigt stor skillnad på att "ha rätt" och att "få rätt". För att få rätt krävs erkännande från omgivningen eller att det drivs igenom med maktmedel.

Anledningen till att ordet rättshaverist har negativ värdering beror alltså bara på ett tråkigt språkligt missförstånd.

...upphovsrättshaverist?

...upphovsrättshaverist?

En rättshaverist är en som

En rättshaverist är en som har rätt, men inte får rätt – och fastnar där, inte kommer vidare i livet. Personen som ägnar 20 år av sitt liv åt att skriva kilometerlånga mejl om att hen har blivit felbehandlad i sjukvården eller av myndigheter, som ingen orkar läsa eller sätta sig in i ... det handlar väl egentligen inte om rätt eller fel utan om konsten att leva sitt liv så att det funkar. Det kan inte rättshaveristen, även om hen har rätt. Och det kan väl vara negativt, speciellt för personen själv.

Etymologi

Anledningen till att ordet rättshaverist har negativ värdering beror alltså bara på ett tråkigt språkligt missförstånd.

...och för all del att medier och allmänhet använder det som förklenande omdöme. Det där är något som jag tänkt på som "Haddock-effekten" ända sedan jag märkte hur det fungerade för första gången. När kapten Haddock skriker "Fyrmaktspaktare" efter någon bortflyende person så vet man att det är en förolämpning, även om man aldrig hört talas om begreppet och inte har en susning om vilka de fyra makterna var.
Tonfallet gör förolämpningen. Så länge man låter avfärdande och snäsig kan man kalla folk för vad som helst och få alla att förstå att det var menat som en kränkning.

Och apropå att det är skillnad på att "ha rätt" och att "få rätt" så blir jag åter påmind om T-shirten med texten "Så många lagar, så lite rättvisa!" som jag såg någonstans. Det finns en viss bitterhet bland folk över hur rättvisa fördelas mellan olika samhällsgrupper i det här landet. Kanske kommer de "folkvalda" (hörde ni snäsigheten?) så småningom att inse att en del av det här folket ibland förvandlas till så kallade "väljare" och att de fortfarande är missnöjda.

Rent mjöl

Om man har rent mjöl i huvudet har man allt att oroa sig för

... eller hur var det nu?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter