Oorganiserat tiggande

Det kringresande folket, nazitysk propaganda från 30-talet.

Ett vanligt påstående från Sverigedemokrater är att utländska tiggare ofta är kopplade till kriminella ligor, för att de ska kunna motivera sitt förslag om ett förbud mot "utländska tiggare".

"Det finns mycket som tyder på att en stor del av dem som kommer är en del av en kriminell liga", förklarar exempelvis Sverigedemokraternas riksdagsledamot och rättspolitiske talesperson Richard Jomshof i en SD-video den 14 maj.

Den tidigare chefredaktören för SD-kuriren Tommy Hansson skrev på sin blogg i november 2013:
"En allt vanligare syn på svenska orter: yrkestiggare organiserade av utländska zigenarligor."

Zigenare, pratar de om. Ligor. Organiserade. Ordvalen är ingen slump, de är valda för att de ska framkalla bilder. Bilder från 30-talet. 1932 hade det socialkonservativa partiet som senare skulle få en helt egen -ism uppkallad efter sig kommit till makten i Tyskland och i de centralt styrda tidningarna syntes sommaren 1933 rubriker som "stoppa det organiserade tiggeriet" och artiklar om "yrkestiggarna" som styrdes av "underjordiska kriminella ligor" där tiggare påstods ha ertappats med pengar på sig florerade. Mer detaljer kan man läsa hos Torbjörn Jerlerup. Historien upprepar sig med en kuslig precision och det är ju inte heller någon slump att företrädare för SD så sent som på 90-talet hade nazistuniformer på partimötena.

Nå, det om SDs nazistiska arv som dyker upp till ytan igen. Även om de är rasister och fullblodsidioter kan det ju, rent teoretiskt, tänkas att de råkat träffa på en sanning den här gången. Som tur är så är den här sakfrågan rätt väl utredd vid det här laget, så vi tar väl en titt på faktaläget. Vi kan börja med SD själva, de fick frågan om de har någon fakta som understöder att tiggeriet är organiserat och så här svarade de:

"Nej, egentligen inte. Det är inte min sak att ta fram. Vi baserar det på Länsstyrelsens rapport och våra egna upplevelser.”
- Joakim Wallerstein, kommunikationsstrateg hos SD och ansvarig för kampanjen.

Aha. De går ut med en stor affischkampanj och pekar ut en utsatt folkgrupp som kriminella och oönskade, men det är "inte deras sak" att se till så fakta stämmer. Bra där. Det är i och för sig så SD brukar göra om man gräver lite i deras partiprogram, men ändå.

Men hur ligger det till med den där rapporten de hänvisar till, då?

"Patrik Cederlöf, nationell samordnare mot prostitution och människohandel på länsstyrelsen Stockholm, anser däremot att SD har missuppfattat rapporten.

- De kan inte ha läst rapporten, den visar tydligt att det inte går att generalisera, säger han och menar att det är svårt att identifiera dem som utsatts för människohandel, och att det är en komplex fråga.

Han undrar vad SD menar med ”organiserat” tiggeri. Enligt Cederlöf behöver det inte vara kriminellt, tiggeri är också organiserat när en familj tillsammans planerar att resa till ett annat land för att försörja sig."
SVD

Det verkar alltså som om SD vill förbjuda familjer att göra saker tillsammans, om SD tycker att de gör otrevliga saker. Tänkte de införa nån slags familjeplaneringsbyrå som kan godkänna ansökningar om att göra statligt godkända aktiviteter, som t.ex. att ta sin Volkswagen och åka på partidagarna i Nürnberg? Vem ska kontrollera så inga råkar bryta mot reglerna, det ska kanske införas nån avledning inom polisen, vi kan kalla den SkyddsStaben, för att den värnar om kärnfamiljens rena åsikter.

Så långt SD och Länsstyrelsens rapport, som SD inte verkar ha läst. Kan det tänka sig att Länsstyrelsen, trots djupintervjuer med polis, socialtjänst och hjälporganisationer missat nån liten detalj? Nån liten rom som råkat tigga organiserat?

Vi kollar.

"Att organiserade ligor styr tiggarna i Sverige och tar deras pengar är en myt. Det hävdar hemlöshetssamordnare Michael Anefur (KD)"
Metro

"(...)det är organiserat i form av att familjer reser ihop och kanske betalar någon för att organisera resan, hitta boende och platser man ska tigga på, säger Kajsa Wahlberg på Rikspolisstyrelsen.

– Det som ser skumt ut för en vanlig Svensson är ofta rent praktiskt organiserat tiggeri. Man åker gärna ihop och samordnar tiggeriet, den som har bil kör runt de andra till olika platser och den som kan skriva och läsa hjälper till att växla pengar. Jag har inte sett något tecken på att någon skulle vara tvingad att tigga eller att det finns en stor chef, säger Peter Enell, kriminalinspektör vid Citypolisen."
DN

"– Vi vet att det handlar om familjegrupper som flyttar till Sverige tillsammans och samarbetar men att det skulle handla om brottslighet har vi inte fått bekräftat, säger Lena Matthjis, operativ chef vid Citypolisen i Göteborg.

– Vi har inte kommit i kontakt med sådana fall där vi vet med säkerhet att det har kopplingar till organiserad brottslighet, säger Fredrik Sjömark, chef för kriminalunderrättelsetjänsten i Norrbotten."
Fria.nu

"– Att påstå att dessa individer som lever helt utanför samhället, oavsett land, tillhör organiserad brottslighet är ren och skär lögn, säger Anna Johansson, socialchef på Stockholms stadsmission"
Dagens Media

"(...) det finns inget stöd för påståendena om att utländska tiggare ofta ingår i kriminella ligor, säger Varg Gylllander, pressansvarig för polisen i Stockholms län.

– Polismyndigheten i Stockholms län har aldrig påstått att de ingår i kriminella ligor, det tror vi inte heller. Detta handlar inte om organiserad brottslighet. Vi tror att det finns familjekonstellationer som kommer hit, men det är inte vare sig konstigt eller olagligt, säger Gyllander."
Expo

"– Internationella studier visar att man får in kanske fem euro om dagen. Kriminella organisationer anser inte den här branschen vara lönsam, säger Arto Moksunen, enhetschef på Crossroads."
SVT

"Kalla nätter i en bil på parkeringen vid stationen, kalla dagar i snöstorm på Östersunds gator, är ett bättre alternativ än att vara i Rumänien.

– De pengar som vi får in går till min dotter Stefani och mina yngre syskon och deras skolgång, säger Petronela."
Östersunds-Posten

Jag kan inte dra nån annan slutsats än att SD medvetet ljuger, i syfte att skapa en viss sorts opinion. De tycker nog att det ju fungerade förut, men då har de glömt hur det slutade förra gången. Det slutade med grova halsband i Nürnberg.

Däremot finns det ju en annan kriminell liga som bedriver organiserat tiggeri. Om vi inte ger dem några pengar så kanske problemet försvinner. Det är värt att prova, tycker jag.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/500

Kommentarer

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter