Jag lärde mig för några dagar att det finns författare i det här landet som tjänar under tio kronor per såld bok. Publicerade riktiga författare alltså, inte Kusin Ullbert som skriver svår poesi och lägger i en byrålåda. Det är fanimig lågavlönat arbete.
Jag kan inte skriva böcker. Jag har försökt. Jag har en plot till en deckare som är 98% klar men som jag inte får ur händerna så att säga. Jag antar att det är som att spela ett instrument. Antingen har man det eller också har man det inte. Jag har det inte. Däremot fick det där mig att tänka lite på bokskrivandet, och jag kom fram till det här: om jag kunde skriva en bok skulle jag skriva den på nätet. Jag skulle lägga upp två kapitel på min website, och lägga en paypalknapp bredvid för att göra donationer på ett par kronor, och en termometerskala som visar hur mycket som kommit in. När det kommit 150 eller kanske 200 kr lägger jag upp nästa kapitel. Min deckare är planerad att bli ganska precis 20 kapitel. Det skulle betyda att jag fick in sådär 3-4000 kr nånstans om det här fungerade. Under tiden skulle jag dessutom få feedback från mina läsare, som kan tala om hur jag ska skriva bättre och de korrekturläser dessutom åt mig. Det finns massor av petiga människor där ute som inte kan hålla sig från att peka ut stavfel, jag är själv en av dem.
När boken var klar, skulle jag skriva ett nytt förord och lägga upp den på Pirate Bay och ett par trackers till. I förordet skulle jag be de som tycker att boken är OK att skicka mig 10 eller kanske till och med 20 kronor via paypal eller annat lämpligt medium. Det är rätt många som besöker TPB varje dag. Det är rätt många som besöker andra trackers också. Med mycket tur och bra vind i ryggen skulle kanske ett par hundra tusen hinna notera att boken finns, om den är synlig en vecka. Av de kanske en på femhundra väljer att skicka en tia. Det blir några tusen kronor till. Låt oss säga att jag har riktigt flyt och drar in tio tusen kronor på det här. Det skulle motsvara ett par tusen sålda böcker ute i handeln. Jag undrar vad en helt okänd debutant förväntas sälja. Jag såg en annons om Bruno K Öijer i dag, där påpekades med utropstecken att hans bok "svart som silver" sålt 10.000 exemplar. Bruno K är kanske inte ett namn som är känt i alla hushåll, men till och med jag vet vem han är och att han hållit på ett bra tag. Om han säljer 10.000 så funderar jag på hur en helt okänd person klarar sig. Det som är den stora skillnaden i att gå nät-och-torrentvägen är att jag får chansen att hitta hundra tusen potentiella läsare. Hur många förlag har råd att annonsera så om en gröngöling?
Om boken gör succé på torrentnäten har jag fått in foten i dörren, och det finns mer hopp om lansering på papper. Har jag en läsarkrets på tio tusen personer så kanske förlagen är mer intresserade. Jag tror inte det ger mig en högre ersättning per bok, men det kanske leder till mer reklam och fler sålda exemplar. Jag kanske kunde tacka de femtio som betalat mest till de lösa kapitlen i mitt nya förord för att visa att jag uppskattar deras insats.
Jag vet inte om det här skulle fungera, men jag vet att det inte skulle kosta mig något. Jag vet att det kunde vara ett sätt att presentera min bok för världen medan jag lever på något annat, och helt utan att ta några risker.
Och jag vet, att om jag kunde så skulle jag.
Kommentarer
Hyr ut din hjärna!
Du skulle inte vilja låna/hyra ut din hjärna?
Jag skulle verkligen vilja göra allt det här som du skriver, men är något av en analfabet på Internet-efter-2002, typ. Jag VET inte hur man skapar torrents eller delar ut dem/lägger upp dem på trackers (eller vad det heter - är till och med osäker på terminologin, inser jag).
Please help! På riktigt!
/Mackan - författare och piratpartist
Du kan också hoppa över det
Du kan också hoppa över det där förlagstjafset. Se nätet som reklam och sälj riktiga böcker själv.
http://www.gordinegenbok.se
http://www.fotobok.com
http://www.lulu.com
http://www.pixbookdesign.com
Finns många fler..
Snabbstart
För den som tänker gå pappersvägen finns det en alldeles utmärkt bok av Krister Gidlund som lär ut hur man gör. Det var ett tag sedan jag läste den, men jag vill minnas att han (som är förläggare) tycker att man ska hoppa över förlagen och publicera själv om man är helt grön. Förlagen är måttligt intresserade av småsäljare och okända kort, de föredrar folk som garanterat säljer tiotusental från starten, och Gidlund verkar tycka att det är synd att en massa intressanta böcker blir liggande outgivna i folks byrålådor.
Boken lär ut det man behöver veta för att åstadkomma en fungerande bok (till exempel hur layouten bör se ut, hur man kollar fiberriktningen på papperet om man trycker själv på laserskrivaren, hur man skaffar ett ISBN etc) med undantag för själva skrivandet. Länken pekar på den första bokhandel med fri frakt jag kom på, den finns överallt i bättre boklådor så se inte det där som en särskild rekommendation av just den firman, det är själva boken jag vill rekommendera. Mycket inspirerande.
Köpt! & så säger de att
Köpt!
& så säger de att pirater inte är goda konsumenter.
Neo-ekonomi (neokonomi?)
Det du beskriver kallas ibland för "Ransom" ibland för "Patronage"* och fungerar som så att en författare antingen har skrivit något och sätter en ekonomisk gräns (ofta via Fundable) varvid han kommer att släppa en bok/kapitel/projekt. I ditt exempel vore det alltså varje gång du når 200 kr i donationer, så släpper du ett till kapitel.
*Patronage är lite annorlunda, då pitchar du en idé och en summa pengar, folk betalar dig för att skriva idén och du levererar den till dem. Kan vara lite mer exklusivt ibland och då handlar det om mer pengar.
Sen, oavsett om du har lyckats eller inte, så kan du erbjuda din bok för Print-on-Demand, via exempelvis Lulu.com. En 200 sidors bok kostar cirka 120 kronor att trycka och skicka, så om du säljer den för 159:- så tjänar du 3 gånger så mkt som "en etablerad författare" gör. Kan vara värt att fundera på också.
Ja, jag skriver böcker och tjänar pengar på dem, men inte på samma sätt som du föreslår. Rollspelsmarknaden är för liten än så länge.
Jag lär mig nya facktermer
Det glädjer mig att någon redan har testat metoden. Patronage-modellen känner jag till från musikbranschen (där Marillion var föregångare vill jag minnas). Ransom känner jag till som ett misslyckat experiment där jag tror det var Stephen King som skrev en mammutroman som kunderna så småningom började misstänka kunde fortsätta i åratal, så många gav upp. Jag tror det är viktigt att visa att "vi är här och det är sådär mycket kvar till slutet" så kunderna/prenumeranterna vet att det finns en slutpunkt och de kan räkna ihop vad det skulle kosta dem i värsta fall. I mitt fall skulle det bli under 40 kronor för den som är med och faktiskt betalar varje kapitel in i det sista. 40 kronor tycker jag är ett helt acceptabelt pris för en bra berättelse, även om jag blir tvungen att läsa den på bildskärm.
POD har jag funderat på, men det betyder att boken hamnar i ett prisläge som i mitt tycke gör den svårsåld. Jag tror att många har svårt för tanken att betala mer än kanske 70 kr för en pocket och de POD-varianter jag tittat på kostar raskt över hundringen om det inte är en extremt tunn poesisamling.
Jag har funderat på översättning också, eftersom marknaden på engelska bör vara hundratals gånger större än den svenska, men det kräver också en översättarkompetens som kan vara svår att "låna in" utan att investera de pengar man antagligen inte har.
Det du skriver om rollspel förvånar mig lite, jag trodde den marknaden var mogen och ganska stabil och relativt stor i Sverige? Det är ju inte en ny fluga, direkt. Å andra sidan kan jag tänka mig att den är betydligt mindre än marknaden för "vanliga" böcker. Precis som fackböcker är spel en smal genre, men med väldigt inbitna läsare.
Skriv ny kommentar