Om att äta kakor och samtidigt sälja dem

Det märks att det är lite svårt för icke-tekniker att förstå saker som skillnaden mellan nerladdning och streaming och hur The Pirate Bay fungerar. Jag ska försöka reda ut begreppen lite. :-)

Skillnaden mellan streaming och nerladdning är egentligen inte teknisk, utan juridisk. Problemet är att det ena är lagligt och det andra är olagligt, som det blev i och med lagändringen 1 juli 2005. Man kan likna det vid att du spelar in ett TV-program på en videobandspelare. Om du tittar på det samtidigt så är det streaming, om du tittar på det senare så är det nerladdning. I båda fallen kommer det en mängd information till dig, i båda fallen är det du som begärt att få den och i båda fallen sparas den hos dig. I streamingfallet sparas den oftast i en tillfällig fil någonstans i datorns system, i fallet nerladdning får du välja var den ska sparas. I båda fallen har, rent tekniskt, en nerladdning skett - en nerladdning som man på servern eller längs vägen inte kan se om det är streaming eller nerladdning. Det finns program för snart sagt alla streamingtjänster som gör så att man kan välja var strömmen ska sparas. Tjänsten som streamar kan inte upptäcka detta, lika lite som TV-stationen kan se om du "bara" tittar eller även spelar in programmet.

För att förklara hur The Pirate Bay fungerar och vad de står åtalade för ska jag nu dra en liknelse med kakrecept. :-)
Ponera att jag har fått för mig att jag ska livnära mig genom att sitta hemma och knåpa ihop recept på goda kakor som jag sedan säljer. En dag får jag nys om att en person som köpt ett recept av mig satt upp en lapp på ICA om att han skänker bort kopior på receptet. Givetvis vill jag bevara min lukrativa affärsmodell så jag stämmer ICA-handlaren på en summa motsvarande mitt försäljningspris gånger alla som sett lappen på anslagstavlan gånger två. Dessutom flyger jag in chefen för ett mjölföretag från USA för att vittna om att lappen har orsakat en nedgång i deras mjölförsäljning till mig, fast det är mest för att ICA-handlaren ska få betala mer om han förlorar målet - förloraren får nämligen betala sådana kostnader som motparten "råkat" dra på sig.

TPB-grabbarna är förstås ICA-handlaren. Jaget i berättelsen företräds av Monique Wadsted, annars känd som Scientologernas advokat i målet mot Zenon Panoussis, en modern folkhjälte. Hon körde med samma trick då.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/129

Kommentarer

Apropå kakor

Hörde en kul och tänkvärd

Hörde en kul och tänkvärd "twist":

- Men får du inte dåligt samvete av att du rippar och därmed laddar ned streamad musik?

- Vaddå? Skulle jag få dåligt samvete för att jag inte kastar bort information jag fått??? Skall jag då också få dåligt samvete om jag inte bär reklamen som kommer med posten raka vägen till soptunnan?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter