När blev sanning otrendigt?

Dagens extra-tack går till Scaber Nestor som påpekade att BSA's siffror om piratkopiering av mjukvara i sverige är falska. Det här är inga direkta nyheter för oss som följt deras skräckkampanjer sedan början av 90-talet och alltid undrat varifrån de får sina fantastiska uppgifter. Det visade sig att de är tagna ur luften.

BSA har, enligt IDG:s artikel, inte frågat några svenska företag, säljare eller användare. Hela matteövningen bygger på "schablonsummor och uppskattningar", eller som vi brukar kalla det ute i näringslivet: "snömos". När min förre chef bad mig om ekonomiska förslag baserade på den här sortens matte sade han i klartext åt mig "ljug ihop ett underlag till mötet". Det betydde att jag skulle infinna mig med siffror som var rena gissningar, men i vårt fall var de tydligt märkta "gissningar" och inget annat. BSA gillar att gå ut med siffror som "12.4 miljarder kronor förlorades eftersom piratkopieringen i det här landet ligger runt 31.1 procent" vilket ju ser vederhäftigt ut, i säkert tio sekunder tills man tänker efter.
Det här hopljugna materialet använder alltså BSA för att få politiker och andra lättpåverkade människor att skriva ihop lagar åt dem "för att komma åt den ständigt ökande piratkopieringen".

Av en ren slump fick jag igår en scannad sida ur en datortidning från 1986 där man påpekar att för 1000 sålda ex finns det 4000 piratkopierade i omlopp. Branschen kräver hårdare lagar, annars går den under. Låter det bekant?
Om internet hade funnits i var mans hem då, hade branschen antagligen fått kollektivt tuppjuck i ren ångest över hur snabbt den hade gått under. Fildelningen var alltså 400% utan internet. Trist det där.
Jag antar att jag kommer att få 3-5 år på kåken för att jag visar upp en tjugo år gammal sida ur en nedlagd tidning, för någon har garanterat rättigheterna till den där fram till 180 år efter sin död, trots att branschnyheter i den här branschen har en livslängd som får bananflugor att likna Metusalem. Nån som vill sätta en spänn på att jag får en jävsfri domare?

Innan jag kilar iväg och svalkar av mig vill jag avrunda med en liten mental matteövning om BSA:s trovärdighet. En av nyckelmedlemmarna är Microsoft. Microsoft är kända för sitt speciella sätt att hantera sanningen. Tänk lite på deras FUD-taktik när det gäller konkurrenter och hur många gånger de ljugit om releasedatum och features i sina programvaror. Intel är också stora inom BSA, och de står inför rätta för marknadsstörande åtgärder lite varstans just nu, eftersom de använder sin halv-monopolställning till att joxa med marknadspriserna. Jag minns att Network Associates hotade en säkerhetsspecialist med en stämning för att han avslöjat företagshemligheter vid en föreläsning (det han avslöjade var att en emailbilaga med en mycket stor fil kunde krascha emailscannern om denna fick slut på disk när den packade upp bilagan för att testa den) men till min irritation kommer jag inte ihåg hans namn just nu. I vilket fall som helst ser listan över BSA-medlemmar mer ut som "the Usual suspects" när det gäller märkliga affärsmetoder.
Min analys, baserad på antalet gånger jag kliat mig på ryggen medan jag skrivit det här, är att 83.3% av BSA:s statistikuppgifter är lögn.

Varför har media så svårt att kalla de här lögnarna för lögnare? "BSA höftade sverigesiffor"? "Rapporten visar en trend snarare än hur det verkligen förhåller sig"?
Jo visst. Och himlen faller ned på oss om vi inte värnar om copyright och hindrar BSA:s kunder från att ställa verkliga krav på att deras programvaror fungerar. Jag har inte ens börjat gnissla tänder över deras metod att via intrångsundersökningar stänga ned företag medan de rotar igenom deras datorer för att hitta piratkopior, om inte företagen betalar för att få vara ifred alltså. Utpressning? Nejdå, media skulle nog kalla det för "starkt övertygande metoder" eller något liknande.

Heder till IDG som överraskade mig genom att ens ta upp ämnet. Även om de är väldigt försiktiga i sina formuleringar törs de i alla fall ifrågasätta copyright-maffians siffror. Få andra vågar.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/159

Kommentarer

Ännu ett bra inlägg! Det fick

Ännu ett bra inlägg! Det fick mig för övrigt att känna nostalgisk sorg över att jag avyttrat den kompletta samlingen av Datormagazin (från den gamla goda tiden) och (Svenska) Hemdatornytt. Kom att tänka på HK Electronics som var ett stående inslag när pirater då skulle ondgöras över. Någon som har en torrent till inscannade versioner av dessa måhända?

För övrigt är jag helt med dig vad gäller vikten av att använda hela ordbokens omfång när det är befogat. En lögn är en lögn även - eller kanske i synnerhet - när de som uttalar den har kostym och feta ekonomiska intressen i ryggen.

Skymningspressens diskreta charm

Det är lustigt att vi har en press som med stor njutning ägnar sig åt diverse skandalrapporter ("Här är Robinsonstjärnan påtänd på fultjack och försöker röka ett tomtebloss") och ren mobbingjournalistik ("Fet-Sune i tårar efter fiaskot i för-för-för-semifinalen av melodifestivalen") men man är otroligt försiktig med att använda ordet lögn även när det är uppenbart att det är just detta folk ägnar sig åt.
Jag antar att förtalsskyddet gäller inte bara när Svensk Gamtidning skriver att kungen är gravid, utan att det borde täcka den där sortens (möjliga) övertramp också, men konstigt nog är media extremt försiktiga med att verkligen ta risken att stöta sig med folk som kan tänkas ha verklig makt.
Kanske det är därför kvalitetsjournalistiken i stort sett är död?
Ulrika Knutsson brukar fråga sig var den skall ta vägen, och jag undrar var den är nu, och när den avreste...

Det där med trender

I år hittade vi på att piratkopieringen omstätter 13 miljarder. Förra året hittade vi på att den var 10 miljarder. HERREGUD, den har gått upp 30%! Ring politikerna, massmedia, alla! Gör något!

Fantastiskt!

Dina formuleringar är fantastiska som alltid, och poängerna du framför likaså!

Det här blir dagens citat:
Jag antar att jag kommer att få 3-5 år på kåken för att jag visar upp en tjugo år gammal sida ur en nedlagd tidning, för någon har garanterat rättigheterna till den där fram till 180 år efter sin död, trots att branschnyheter i den här branschen har en livslängd som får bananflugor att likna Metusalem. Nån som vill sätta en spänn på att jag får en jävsfri domare?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter