Mer kontroll i domstolarna

Det är inte så bra som det låter; det handlar om att RÅ vill ha permanenta kontroller av besökarna. I dag kan domstolsbesökarna kontrolleras med metalldetektor eller kroppsvisitering, men då krävs att det finns ett faktiskt hot mot säkerheten i domstolen eller en viss förhandling.
Nu föreslår man att kravet på en konkret hotbild slopas.

Ser ni mönstret? Har ni också en känsla av att det sitter byråkrater där ute som vill skapa jobb åt alla som tidigare åkte tunnelbana hela dagen för att kunna tafsa på folk? Nu skall de jobba på flygplatser och statliga eller kommunala platser allihop. Arbetslinjen dominerar onekligen den nya samhällsutvecklingen.

Det gamla normaltillståndet var att det krävdes en anledning för att kränka folks integritet. Det nya normaltillståndet är att folk skall låta sig förnedras "för säkerhets skull". Så snart axelmakterna fixat finansieringen kommer "nakenröntgen" att användas i alla offentliga byggnader, tillsammans med inträngande kroppsvisitation (upp till handleden i alla kroppsöppningar) när du vill ta dig in hos skattemyndigheten eller hos polisen för att hämta ett pass eller anmäla en cykelstöld. För folk är inte att lita på. Vi är en nation av självmordsbombare. Eller hur?

Senast i går blev jag påhoppad av en tandhygienist med en glödgad motorsåg när jag försökte köpa en fryst pizza på konsum. Fan vet hur det hade slutat om inte ḱassörskan haft en uzi. Ute på torget skriver ungdomarna meddelanden på knivar och hugger dem i ryggen på varandra när de vill framföra något. Alla har redan fått mobilen stulen så de kan inte sms:a. Ett halvdussin tolvåringar värmer händerna över en brinnande Nissan Micra och halsar T-sprit ur femlitersdunk och jämför vem som tagit flest skalper sedan helgen.
Är det den här samhällsbilden våra politiker har? Att brittiska politiker ser befolkningen så är redan bevisat bortom alla tvivel. Måste vi verkligen ta efter?

Sedan vi hade den där justitieministern som delade upp folket i "häktade" och "ännu inte häktade" har det hela spårat ur. De som skall fatta beslut om lagar och regler efter att ha vägt alla effekter väljer helt bort kraven på reella hot, och formulerar regler baserade på rykten och panik och utan att för en sekund fundera på vad de innebär för medborgarna i allmänhet. Det här är en pinsam epok i svenskt rättsväsende.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/256

Kommentarer

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter