Management by accordion

En god vän i databranschen berättade en gång om sin chef, som hade en ny och intressant metod att sätta skräck i löneslavarna. Han kallade det "management by accordion". Det finns en massa trendiga sätt att chefa; "management by walking around" där chefen cirkulerar bland de anställda och på ett ledigt sätt skrämmer dem till underlydnad. Det finns "management by objectives" där man sätter upp specifika mål, och i sverige har vi "management by perkele" som utövas av finska chefer med mjäkiga svenska anställda.
Min väns chef spelade dragspel, men mycket mycket dåligt. När någon anställd gjort något riktigt dumt eller misslyckat kom chefen insläntrande i missdådarens rum med dragspelet och spelade två-tre låtar. Falskt och vedervärdigt och framför allt högt. INGEN ville bli utsatt för det mer än en gång, och det var uppenbart för alla inom hörhåll att en viss person skämt ut sig. Metoden fungerade, det fick folk att undvika slarvfel och enkla tabbar.
Våra högt ärade folkvalda, och de icke valda ansiktslösa byråkrater som gör som de vill, har i FRA-frågan gjort sig förtjänta av en liten konsert. Nu gör jag en virtuell inringning till webradiokanalen "skivor till döddagar" och önskar följande:
För herr Åkesson vill jag spela "Storfiskarn" av Thore Skogman.
För Alliansens ledare vill jag spela "Var blev ni av" av Monica Zetterlund.
För den som ligger bakom "angiverilagen" vill jag spela "Dra dit pepparn växer" av Sten & Stanley
och för herr Federley vill jag spela "Dina ögon säger nej men dina läppar svarar ja", av nån urgammal artist jag inte minns.
De av er som minns de här låtarna och framför allt texterna kanske tycker att jag var stygg nu. Inte alls. Förr när folk skulle uppfostra hundar så daskade de till dem med en hoprullad tidning när de gjorde något fel. Så får man inte göra, och försöker man göra det med politiker så kommer SÄPO så småningom och frågar varför, och jag tror inte jag kan förklara så de förstår min synvinkel. Att önska någon lite fin dragspelsmusik kan ju inte vara mot någon lag, till skillnad då från FRA-lagen etc som bryter mot både mänskliga rättigheter och möjligen någon naturlag också.
Låt oss hoppas att ordningen förbättras så jag slipper önska igen.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/40