Lyxkonsumtion

Vissa saker är märkligare än andra. En av dem är att vi är fattiga, på ett ganska fundamentalt sätt. Det skärs i budgeten. Både den statliga och den kommunala. Överlag kapas det hårt, och det finns inga resurser lediga till någonting. Själv fattar jag inte hur det kommer sig att vi en gång i tiden faktiskt hade råd.

För en massa år sedan var sverige en fattig, glest befolkad nation med lantbruk som huvudsyssla. I det läget ägnade vi oss åt att bygga rikstäckande järnvägsnät, bilvägar och annan infrastruktur som man inte ens skulle fundera på i dagens ansträngda ekonomiska läge. Man drog telenät. Man drog elnät och elektrifierade sverige.
Som ekonomin ser ut nu har man råd med ett par kilometer motorväg varje år.
Vissa projekt är så klart speciella, och får kosta hur mycket som helst. Hallandsåstunneln, till exempel. Eller vissa motorvägsprojekt. Eller världens tredje mest avancerade superdator så FRA kan avlyssna oss alla så vi inte gaddar ihop oss och avsätter Pakten.

Samtidigt har vi folk som sover i trapphus för att de är hemlösa. Där är det begränsat med pengar. Vi betalar en hel del till EU i diverse avgifter, och i fjol gav EU 365 miljoner Euro i bidrag till tobaksindustrin. 293 miljoner i stöd till odlingen, och 72 miljoner för att säga åt konsumenterna att inte konsumera tobaken som de sponsrat. Samtidigt fryser barn för att de är hemlösa tillsammans med sina anhöriga.

Vi betalar ut stöd för mängder av verksamheter. Den kommun jag bor i skall spara något i stil med tolv miljoner bara på den "sociala biten", det vill säga de som är för klena för att bråka om saken. Men vi har en nyanlagd golfbana. Barnomsorgen trimmas väldigt nära benet under nästa år. Russinen uppe på äldreboendet "Slutförvaringen" får hjälpa varandra när det blir nattschema med en anställd på 120 gamlingar. Men ishallen är snygg. Och bara så det inte skall se ut som om jag är renodlad sporthatare (fast det är jag) så säljer kommunen sin andel i ridhuset, vilket är den enda sportverksamhet som riktar sig direkt till tjejer i första hand. Men man köper in nya bilar till kommunen och de som fasas ut är tio år nyare än något jag ägt.

Jag skulle vilja se en ny sorts budgetarbete, speciellt på kommunal nivå, där man nyktert inser att det inte går att stödja alla projekt. Vissa saker måste vara ideella, vissa saker skall kommunen inte inblandad i. Är det hårda tider måste budgeten delas in i "livsviktigt" och "nöjen", precis som alla sveriges ensamstående föräldrar räknar varje månad för att kunna leva. Allt på "livsviktigt"-sidan måste vara finansierat innan man börjar handla saker som är "nöjessaker". Färdtjänst åt de som behöver innan vi köper in nya TV-apparater till klassrummen bara för att platta är snyggare. Vettiga skolskjutsar så ungarna tar sig till skolan innan vi stöttar IFK med en spänn till. Kolla vad en meter motorväg kostar mellan två punkter i 08-land och kolla hur många hemlösa som kan få en friggebod för de pengarna.

Jag är övertygad om att den dagen en vanlig, normal mamma tar hand om räknandet kommer statens finanser att förbättras markant, medan mäktiga skrytprojekt får hitta sina pengar på annat håll. Om nu Turning Torso eller Hallandsåstunneln är så sunda affärer, låt riktiga kapitalister låna ut pengarna till de som bygger och håll stat och kommun utanför.
Man pratar ibland om att rökare skall stå för högre egenkostnader, eftersom de själva orsakat sina skador och sjukdomar. Hur ska vi i så fall göra med fjällräddning för off-pist-entusiaster eller vård för rattfyllon och fortkörare? Skall vi ha ett spöstraff för de tobaksodlande bönderna för att de är terrorister?

Någonstans bland alla dessa kostnader finns en del av lösningen på sveriges ekonomiska problem, och det skall till en kallsinnig, realistisk ensamförälder som inte är rädd för att slakta heliga kor för att trimma budgeten på saker som den faktiskt inte behöver innehålla, och ersätta fluffet med verklig samhällsnytta. När man har ont om pengar måste man prioritera. Jag har hört att det finns ett TV-program som heter "Lyxfällan" som handlar om sånt här. Jag har aldrig sett det.
Men jag ber att få rekommendera: Dave.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/220

Kommentarer

Mycket bra artikel. Källor?

Mycket bra artikel. Källor? Nuffrorna är inte direkt svåra att hitta själv, jag vet. Men det ger ett bättre helhetsintryck. Kanske en yrkesskada... Tummen upp annars!

Beklagar, mea fumla.

En nackdel är att jag inte alltid publicerar direkt när jag skriver, och så sumpar jag de pappersoriginal som en del uppgifter kommer från. Möjligen kommer uppgiften om tobaksodlongen från Riksdag och Departement (tidningen alla borde läsa i rent självförsvar), annars var den insmugen i någon webutgåva av SvD eller DN eller liknande som jag inte hittar länken till.
Uppgiften om en vårdare på 100+ gamlingar är verklighet över hela landet, om man tittar på verkligheten och inte på pappersredovisningen.
Jag försöker skärpa mig och länka, länka, länka men eftersom alla artiklar börjar med att jag blivit "tillräckligt förbannad", så kan en del ha startpunkt i något jag läste för ett halvår sedan och som har legat och mognat ett tag. Jag skulle behöva en "grep" eller google för mina fysiska pappershögar för att hitta allt igen.

Välskrivet!

Kort sagt: mycket välskrivet.

Hoppas fler läser detta

Fantastiskt på pricken och välskrivet!

Har också undrat hur pengarna räckte förut innan staten hamnade i skuldfällan.
Topparna verkar leva i sin egen värld, en klass i det klasslösa samhället.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter