Little big parties

Medlemsutveckling

De senaste dagarna har nyhetsflödet runt TPB-domen nästan överskuggats av partiets medlemstillströmning. Rick myntade ordet vertikalitet för att beskriva hur medlemskurvan såg ut, jag och de andra i Admin & Drift har jobbat nästan dygnet runt med tejp och ståltråd för att hålla ihop servrarna så alla som ville kunde registrera sig som medlemmar, läsa på om vår politik och diskutera på forumet. Den här gången hade vi som tur var lite mer resurser, lite mer erfarenhet och lite mer tid på oss att förbereda oss inför anstormningen, men ingen av oss var beredd på hur stor den skulle bli.

Den här perfekta stormen av medlemmar har fått en del kritiker att ifrågasätta om alla medlemmar verkligen är äkta, eller om någon någonstans sitter och skapar falska medlemmar, av någon anledning. Ett par har skapat "falska" medlemmar och genast gått ut och slagit sig för bröstet när de trott sig lurat våra kontroller. Jag ska nu gå igenom varför det här inte är ett reellt problem och varför det är de som är de lurade.

  1. Vem har ett intresse av att blåsa upp våra medlemssiffror? Jo, det har vi själva. Vi kan peka på siffrorna och säga "Se så vi växer. Gå med du också. Vi är ett legitimt parti, därför att vi har många medlemmar.". Men, om vi ville blåsa upp siffrorna, varför i hela fridens namn skulle vi sitta och skapa botar som loggar in och skapar dem via medlemsregistreringsformuläret, samtidigt som en massa riktiga medlemmar försökte komma in och registrera sig, så vi riskerar att stänga ute dem? Det är ju så urbota korkat att bara en avdankad ledarskribent eller sakfrågevill moderat riksdagsman kunde komma på det efter ett ovanligt långt knarkrus. Vi skulle givetvis bara öka på medlemstickern en medlem här och en medlem där lite diskret. Ingen skulle märka nåt, och det skulle inte bli någon debatt. Nu har vi ju givetvis inte GJORT så - främst eftersom vi inte behövt det ( ;-) ) - men om vi ville göra det så skulle vi självklart inte göra på det sätt som det insinuerats i media. Vi är inte korkade.
  2. Hur kontrollerar vi våra medlemmar? Ja, så lite som möjligt, förstås. Det finns inga regler eller lagar som hindrar människor att gå med i ett parti anonymt. Det är fullt möjligt - och i många fall rimligt - att en person som sympatiserar med en viss politisk rörelse vill vara anonym tom gentemot den rörelsen. Vi behöver ju inte gå särskilt långt varken geografiskt eller kronologiskt för att se exempel på fall där det hade behövts. Vi tar väldigt allvarligt på vårt medlemsregisters säkerhet, men samtidigt har jag full förståelse för den som inte riktigt litar på att vi kan garantera sekretessen. Vi kan t.ex. inte avvisa en medlemsregistrering pga att personen redan finns, det skulle ju öppna för att någon annan försökte registrera en person för att se om han är medlem eller inte.
    Det vi gör är avvisar registreringar på vissa tekniska grunder, man kan t.ex. ha skrivit en e-postadress felaktigt, eller fått med en bokstav i fältet för postnummer. I övrigt går alla registreringar in i registret och medlemsräknaren tickas upp. Samtidigt går ett mail iväg till fyra olika geografiska nivåer inom organisationen som alla får tillfälle att bedöma om uppgifterna ser rimliga och korrekta ut. Dessutom tar vi kontakt med många av dem för att se om de vill aktivera sig. Flera mail går iväg till den nye medlemmen där han eller hon hälsas välkommen till partiet. Förresten; en sak vi har sett bland de medlemmar vi fått de senaste dagarna är att de vill aktivera sig i betydligt större utsträckning än tidigare. Förut gick man med därför att man sympatiserade i största allmänhet, nu är man arg och vill göra något. Många fler kommer på våra flygbladsutdelningar och piratfikor än tidigare - det är ännu en indikation på att de här medlemmarna inte bara är "riktiga", de är dessutom aktiva och asförbannade.
  3. Om någon funktionär ser något misstänkt med en medlem så görs en bedömning - är det här en helt felaktig registrering, är det nån som bara skrivit något fel (man kan t.ex. ha en tekniskt korrekt formad e-postadress som inte finns, jag såg personligen adresser både hos @hormail.com och @msn.comm) eller är det något annat fel? Då raderar man antingen medlemmen (varpå medlemstickern omedelbart räknar ner igen) eller tar kontakt med medlemmen och frågar om det är korrekt, och samtidigt frågar man om de vill aktivera sig. I Jämtland fick vi åtta med felaktiga mailadresser, samtliga hade skrivit fel på sina adresser. Åtta av ~400. Det känns inte som nåt större problem.
  4. Det pratas ibland om det här med att medlemskapet är gratis och att vi får bidrag för de här förment falska medlemmarna. Nu är det ju så att så gott som samtliga ungdomsförbund har gratis medlemskap och partiet får inte ett öre i bidrag, partistöd eller någonting. De enda som får bidrag är Ung Pirat, och varken deras auktoriserade revisor eller Ungdomsstyrelsen har haft någonting att anmärka på vad gällde medlemsregistret.

Däremot kan jag så här i efterhand tycka att vi kanske bemötte kritiken fel, vi borde ha gått ut och sagt att Niklas och Hans och allt vad de kan tänkas heta givetvis är välkomna som anonyma medlemmar eftersom deras gamla partier inte tillåter att man är med i andra partier samtidigt (det gör vi, vi tror inte på monopol) men att de sedan gick ut med det i media förfelar ju det hela litegrann... ;-)

Det finns för övrigt enligt uppgift en "riktig" Karl Kula, vad han tycker om att diverse löst folk ränner omkring och anmäler honom till politiska rörelser utan hans vetskap (det skulle t.ex. inte alls vara svårt att anmäla honom till en högerexterm rörelse som MUF) förtäljer dock inte historien.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/145

Kommentarer

Rätt

aktiva och asförbannade-Det låter bra :P

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter