Lagrådsremissen ni läser finns inte.

Visst är det härligt att bo i Narnia? Eller är det Oz? Oavsett vilket så lever vi i ett land där inget är säkert på riktigt, allt är förhandlingsbart om man bara har nog många väljare i ryggen. Mandatet man hänvisar till är alltid det senaste i den Riktiga Mätningen, det vill säga senaste valet. Vad folk tycker däremellan skiter man fullständigt i, för vårt politiska system är konstruerat så att man sitter trygg mellan valen. Pöbeln får EN chans med några års mellanrum att välja vilken sorts mittpolitik den vill driva, pastellblå eller pastellrosa.

Nu har lagrådsremissen om teledatalagringen läckt ut. Eller inte. B- Asks sekreterare hävdar att den inte alls finns. Det hundrasidiga dokument som föreligger är alltså en förfalskning enligt justitieministerns kanslipersonal. Någon har satsat energi på att skriva hundra sidor politik bara som ett skämt. Jag känner inga skämtare som har den ambitionsnivån.
Man påpekar också att meningen är att förslaget skall presenteras efter EU-valet. Det är däremot begripligt. Om folk fick se hur partierna tänker behandla dem skulle piratpartiet och de andra nykomlingarna få en majoritet av mandaten.
Syftet med telekomdatalagringen (vilket jävla ord, jag får mjäll av tråkslag bara jag ser det) är att förhindra brott. Regeringen är beredd att gå hur långt som helst för att förhindra brott, om det bara handlar om att häva våra rättigheter. Grundlagen är det ingen som bryr sig om. Inte mänskliga rättigheter heller.

Jag tror på att leda genom exempel. Om man vill få folk att acceptera saker måste man visa att man är redo att stå ut med åtgärderna själv. Redan romarna visste det här, och redan romarna hade svårt att leva upp till det så deras civilisation kollapsade. Låt inte centerns ryggradslöshet lägga vår civilisation i aska!
För att visa oss att det inte är någon fara kan politikerna anamma mitt fempunktspaket som jag presenterar här.

Paket för att förhindra mygel bland politiker och andra ämbetsmän.
1) Alla kommunikationer, i alla former, skall lagras så att de kan kontrolleras i efterhand när misstanke om bestickning eller annan kriminell verksamhet uppstår. Detta inkluderar att det skall finnas mikrofoner i alla tjänsterum, i alla bilar och i representanternas bostäder. Uppgifterna lagras i 70 år efter ämbetsmannens död, men perioden kan givetvis förlängas om den ser ut att löpa ut.
2) Alla ämbetsmannens ekonomiska transaktioner skall registreras så att de kan kontrolleras i efterhand när misstanke om bestickning eller annan kriminell verksamhet uppstår. Alla intäkter, på alla konton, tillhörande alla familjemedlemmar. Precis som IPRED tacklar ett helt hushåll, alla medlemmar, utan urskillning.
3) Varje gång en folkvald är inblandad i rekommendation av någon till något ämbete eller uppdrag skall en detaljerad rapport upprättas över deras inbördes relationer. Hur nära är de släkt? Är de skolkamrater? Är de med i någon slags sekt? Detta leder vidare till punkt 4:
4) Alla ämbetsinnehavarens sidoverksamheter skall kartläggas. Detta inkluderar medlemskap i ideella föreningar, från Röda Korset till Bältans Rätt att Bygga Meccano till Svenska Småbils- och Rusdrycksförbundet. Det här gör det möjligt att undersöka anklagelser om jäv av olika slag, samt exponerar den speciella sorts svågerpolitik och kamratskap som uppstår när ett antal herrar i lårhöga vinylsandaler smetar in sig i färskost och rullar omkring i madrasserade rum fulla med Teletubby-dockor samtidigt som supermodeller utklädda till tomtar skjuter majonnäs på dem med vattenpistol. Fråga inte, om du någonsin vill sova gott igen.
5) Alla protokoll från alla förhandlingar å ämbetets vägnar skall göras offentliga. Vi är uppdragsgivaren! Vi borde ha rätt att få veta vilka alternativ som läggs fram i de olika förhandlingarna. Om något är för hemligt för att uppdragsgivaren skall kunna få veta det är det antagligen för anstötligt för att en folkvald skall hålla på med det.

Det här skulle få bukt med konstiga luncher, mystiska och extremt lönsamma extraknäck åt olika företag och föreningar, diskreta möten kvällstid hemma hos mellanhänder och utbetalning av ersättning i form av betalda terminer på Harvard för lille Tryne och lilla Trine. Det skulle elegant undvika att ordföranden i Föreningen för Undermänniskornas Utrotande och Centralstyrd Kontroll av Transitering blir ordförande för migrationsverket, eller att någon gammal ringräv från Militärens avdelning för Fysisk Utfrågning och Bestraffning får hand om frågorna om de mänskliga rättigheterna.
Med det här systemet skulle vi snabbt kunna få reda på varför något går snett vid nästa tsunami. Vi skulle veta vem som egentligen lät CIA hämta svenska medborgare och föra iväg dem till tortyr, och vi skulle få veta vad Bod- jag menar ämbetsmannen fick i utbyte.
Den här sortens kartläggning skulle vara till nytta för folket. Den skulle vara till nytta för utredningar av uppdragshavarnas beteenden och eventuella kriminalitet.
Det här är ungefär vad de vill göra mot oss, så varför skulle de inte föregå med gott exempel och visa att en mikrofon i varje sovrum inte är ett problem för det sociala livet?

Har de inte rent mjöl i påsen?

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/160

Kommentarer

""Demokratin" i den form vi

""Demokratin" i den form vi har den funkar mellan partierna, men inte internt inom dem."

Jag ifrågasätter om den funkar särskilt bra mellan partierna ens. Trenden går mot ökad politisk triangulering vilket är ren och skär massmanipulativ bedräglighet. Det gör också att man nedprioriterar verklig politik - substans och visioner - framför att ta kortsiktiga opinionspoäng. Det blir lite grann som det demokratiska spelets motsvarighet till storföretagen i relation till kvartalsrapporter. Långsiktigheten omintetgörs eller åtminstone försvåras pga det kortsiktiga fokuset.

Politisk triangulering

Jag tror att det funkar mellan partierna, problemet är att partierna i sig inte funkar som de skall. När man bestämde sig för att vision och plan var underordnat maktposition, så började den här krypningen som nu gjort att vi har ungefär fem folkpartier, ett socialdemokratiskt vänsterparti och en satellit som heter mp som försöker få de övriga dönickarna att lyssna, och de fem folkpartierna är som klassiska filmzombies som stapplar blint omkring med utsträckta armar och letar efter en hjärna... (fasen, jag hade lovat att inte vara stygg)
Men jag håller med dig. Som komplement till kvartalsekonomin har vi nu kvartalspolitik. Båda systemen är genomkorkade och föga hållbara på längre sikt. Mina kompisar har lite svårt att ta in att jag gillar den gamla sortens kapitalister modell Joakim von Anka. De hade målet att tjäna pengar i evighet, och en avkastning på 10% per år är helt OK om man äger massor av företag (eller få jättestora företag). Kvartalsnötterna vill ha utdelning på 60% på en jävla gång. Det de inte begriper är att det ger mer pengar totalt att klippa fåren några gånger än att slakta dem. På samma sätt begriper inte partierna att de förtroenden de bränner nu inte kommer tillbaka i första taget. De ungdomar som känner sig jagade av diverse privatsnutar nu lär inte lita på de stora partierna igen före 50 års ålder, när de av naturen blivit konservativa. :-)
Förtroende är något man förtjänar genom att göra saker rätt. Detta gör automatiskt pp, eller sd (eller för den delen Ezenhemmer Plastpåsar och Barnuppfostringsredskapspartiet) till ett bättre val än [vscfm] eftersom ingen av de nya betett sig som svin än. Inbyggt försprång för oss, om vi inte gör något otroligt korkat, och på lite sikt (2-3 val) en garanti för att vi (eller något annat nytt parti) får en helsickes massa röster på walk-over när "kidsen" växer upp.

Jag tycker för övrigt att mp har lyckats åtminstone halvbra med sitt uppdrag. Alla partierna, som tidigare sket fullkomligt i miljön, har numera åtminstone någon slags rudimentär miljöagenda för att sno röster från mp. Tyvärr leder det till lösningar som jag inte är så het på (elcertifikat-vansinnet till exempel, eller handeln med utsläppsrätter) men på det hela taget stapplar den delen av systemet i något som liknar rätt riktning. >Braaaains.<

Grymt underhållande läsning!

Grymt underhållande läsning! Tackar för det.

För övrigt håller jag med Beelzebjörn vad gäller om att införa transparensfrågan (min tolkning) som en fjärde punkt för PP. Det är hög tid för det lär inte gå fort att vända på förfallet... Innan oljetankern kan backas så måste den som bekant stanna.

Bra och tankeväckande

Tack för den! Mycket bra och underhållande skrivet. Genom att vara underhållande, och genom att tänja på gränserna, prickar du helt rätt. Kan bara lyfta på hatten!

Mycket bra poäng och bra

Mycket bra poäng och bra skrivet!

En kommentar till kommentaren om politiker: jag känner inte att det känns så hopplöst om man tittar på t ex miljöpartiets representanter.

Mp kontra pp

Jag håller med om pp-representanterna faktiskt, i stort. Tyvärr kommer det snilleblixtar från det hållet emellanåt som får mig (som bor ocentralt som bara den) att stöna och slå armarna runt huvet för att lindra smärtan. Många av dem är bra, men det finns en fundamentalistavdelning också som inte riktigt är med på realiteterna om hur sverige ser ut.
Att tycka att bensinpriset borde ligga runt 20 kronor (vilket också vår härliga miljöminster Anna Lindh tyckte, på sin tid) är till exempel rimligt om man bor i en stad där det finns kollektivtrafik. Har man däremot sex mil till jobbet för att man bor ute i obygden så blir det ett seriöst problem. Har man dessutom ett hushåll där parterna jobbar efter olika scheman (vilket betyder två bilar) är det katastrof. De flesta miljöpartister vet det här och är beredda att acceptera det, men en del tycker att bilar borde totalförbjudas oavsett situation. Jag kan se det vettiga i det, miljömässigt sett, men det skulle innebära döden för glesbygden inte bara här utan också i tredje världen.

Just det. Om övervakningens

Just det. Om övervakningens syfte endast är att sortera de goda från onda, då finns inga argument för att inte låta alla få fri tillgång till övervakningens medel och resultat, detta eftersom det bara drabbar den onde och den gode inte har något att dölja. Här blir rollerna ombytta när övervakaren vägrar dela med sig med hänsyn till människors personliga integritet och då kan vi ställa frågan till övervakaren: Vad har du att dölja? Vi bör således misstro övervakaren mest när han uppger sig värna vår personliga integritet.

Bra!

Ska vi ta och lobba in det här som Piratpartiets fjärde punkt?

mht 99 fejkade sidor..

..så kommer väl http://sanningenmastefram.wordpress.com/ med tillhörande länkar i närheten? :D

Vansinnigt vettigt inlägg.

Vansinnigt vettigt inlägg.

kan bara hålla med!... En fin

kan bara hålla med!... En fin liten skara politiker vi har i det här landet.. Synd att de blev folkvalda bara.

the scum also rises

Visst är de en spännande liten skara, men jag tycker inte direkt att det är synd att de blev folkvalda egentligen. Demokrati-delen har jag inget emot och har folket valt så är det så, även om det var ett lite ogenomtänkt val kanske.
I och för sig var folk redo att göra ungefär vad som helst för att få bort Göran P från "tronen" innan han växte fast. Det här valet var nog ett klassiskt fall av "hjälper inte det här gnager jag av mig armen för att komma loss, och ser om det funkar".
Det jag har mest problem med är just "folkvald"-delen, för jag har en teori om att även om folk ändå skulle röstat på just de partier det handlar om, så skulle de flesta av dem inte vilja rösta på just de politiker som nu fick rösterna.
Jag har till exempel aldrig träffat någon som gillar Per Nuder, ändå är han en toppfigur inom s. Jag har träffat två personer som tycker Mona Sahlin är vettig. De flesta i min bekantskapskrets tycker att Fredrik Reinfeldt verkar genomfalsk. De övriga partiledarna i alliansen är en samling neutrum som kunde vara klippta ur kartongskivor.
Påfallande många av mina vänner säger att de nog skulle vilja rösta på sossarna, till exempel, men inte de sossar vi har nu utan den sorten vi hade i höjd med Palme ungefär. De tror på partiet, men inte på de föroreningar som flutit upp till ytan och det är helt jävla omöjligt att få bort de här personerna på ett vettigt sätt med nuvarande system.
Centern är ett fint exempel. Medlemmarna tror på allvar på det där öppenhets- och integritetsmanifestet som partiledningen torkar sig med sedan de lättat på trycket. Tyvärr är centerpartiet konstruerat så att det är hopplöst att försöka avlägsna ledningen annat än via direkt revolutionära åtgärder.
"Demokratin" i den form vi har den funkar mellan partierna, men inte internt inom dem. Att från partiets insida få bort en ledare som Göran Persson är ett tioårsprojekt, och under den tiden hinner han göra otrolig skada.

Hade vi sunda politiker skulle inte piratpartiet behövas. De sju stora svenska partierna (de sju systrarna?) har ledare som jag inte skulle anförtro en ostsmörgås. Är det här verkligen det bästa sverige kan frambringa, eller har vi ett problem med demokratiunderskott internt inom partierna?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter