De nya IT-målen är klubbade. Alla hushåll och företag i sverige skall ha tillgång till "elektroniska samhällstjänster och service" via bredband. En riksdagsmajoritet (lätt att åstadkomma med i praktiken bara ett politiskt parti) tycker också att det här skall vara marknadsdrivet, såklart. Det finns en utbredd allergi mot att ens riskera att ett företag (eller potentiellt företag) kan gå miste om vinst (eller potentiell vinst).
Statens roll i det här skall tydligen enbart vara att skapa förutsättningar för en väl fungerande marknad. Det gör staten just nu genom att hitta på saker som Bodströms Storebrorslag med mera som kräver att alla operatörer registrerar det du gör och arkiverar det så SÄPO och CIA och vem som helst som har råd att handla av FRA kan se vad du tycker och tänker och gör. Det här är alltså vad staten tycker är insatser som underlättar för internetleverantörerna. Tror du att någon politiker frågade internetleverantörerna och faktiskt lyssnade på svaret?
För att undvika risken att något företag på något sätt kan gå miste om vinst så håller andra politiker på att kämpa som illrar för att hejda internets framväxt. Det skall censureras, det skall regleras, det skall strypas och folk skall stängas av om de ens anklagas för att ha hotat någons intäkter på något sätt. Nätet skall fixas så vi bara kan se säkra sidor som i bästa fall har en prislapp på sig. Saker som obekväma åsikter, oberoende nyheter och byte av filer mellan privatpersoner måste förhindras. Helt logiskt i ljuset av det här jobbar Cecilia Malmström hårt för att gömma siter som hon inte gillar (med barnporr som det vanliga svepskälet) i stället för att faktiskt stänga ned dem (för det skulle ju riskera att barnporrspridarna inte gick med vinst). Man kan inte säga annat än att den här regeringen värnar om företagarna. Alla företagare, oavsett marknadsplan.
Så; när de blå-röd-gröna fått som de vill och alla kontakter med myndigheter bara kan ske genom de webtjänster de köpt av entreprenörer, vad händer då när något krånglar? Vad händer när UltraMegaCoolastNet som byggt upp Förbräkningskassans webtjänst går i konkurs? Siten är en del av konkursboet, så den får inte röras. Folk kan inte sjukskriva sig. Enligt den religiösa doktrinen att ingen vinst får riskeras så kan inte konkursförvaltaren göra något annat än att försöka sälja klabbet till en ny entreprenör. Under tiden går sjukskrivningstalen mot noll. Skulle kunna vara en slump, men det låter som en våt dröm för Reinfeldt.
Vad händer med den som anklagas för att ha skickat Thomas Ledin-låtar till sin granne? I stället för att fällas för brott mot god smak så stänger pseudodomstolen för bevarande av skivbolagsvinster av honom, och hela hushållet, från nätet. Hur ska han komma i kontakt med myndigheter och serviceorgan? Att boka om en tid på dagis? Att anmäla vård av barn? Ingen folkvald bryr sig, för han är ju anklagad för att vara pedofildelarterrorist.
IT-romantikernas visioner om världens bredaste band till alla i landet hänger på att det faktiskt fungerar. Att det finns operatörer, och siter som servar kunderna, och att allt fungerar 24/7. Tyvärr sysslar halva riksdagen av allt att döma med att lägga så mycket krokben de kan för nätet, eftersom det är ont och farligt och sprängfyllt med gangsters och heltäckande pedofilnät. Ve det barn som försöker logga på för att leta information för sitt skolarbete. Wikipedia är så fullt av porrbilder att det knakar i fogarna (enligt en av grundarna!) och resten av nätet är lika delar galna nazister, Al-Kajda och FRA. Inte en bra miljö att växa upp i.
Mitt förslag till IT-policy: Se till att de lagar som redan finns faktiskt tillämpas även på nätet. Se till att fluktarna i politikerledet får varsin kikare så de kan titta på varandra i stället för att snoka i vad vanliga människor gör. Se till att inga vansinnesregler spikas för de internetleverantörer som finns, så att de riskerar att plötsligt få sina kostnader chockhöjda och se för fan till att sluta joxa med mere-conduit-konceptet som är en förutsättning för att nätet skall fungera. På samma sätt som det används för vägar, för posten och för speditionsföretag så skall det gälla för nätleverantörer. Det är inte nätleverantörerna som skall vara ansvariga för innehållet, det är de som levererar signalen som skall stå för det. Om en av Telias kunder skickar en film till någon annan är det inte telias fel, eller ansvar. Om nån drängfull idiot kör ned ett par fotgängare är det inte Trafikverkets fel, eller ansvar.
En sak till: när bänkvärmarna vill se handlingskraftiga ut, som till exempel i valtider, så dyker det ofta upp pengar. Pengar som kan satsas på 3G-utbyggnad (som ingen frågade efter) eller subventionera bredbandsföretagens utbyggnad (så vi fick parallella svarta fibrer kors och tvärs). Ta och satsa de valfläskpengarna på teknikutbyggnad där den saknas. Att ge någon extra pengar för att bygga ut mer kapacitet i Huvudkommunen eller de Andra Två Städerna är rätt ointressant. Visst, det höjer farten för abbonenterna där med ett par procent, men de femton procenten ute i ingenstans som inte har någon anslutning alls får inte ett smack av de där extrapengarna. Sätt ett servicegolv i stället för att höja taket.
Kommentarer
Wordness
Fantastiskt bra inlägg.
Undrar hur mycket ett hushåll med avstängt internet skulle kosta samhället i förlorad intäkter.
Framåt
Tackar!
Jag har egentligen inte så mycket emot att en del visionärer vill bygga ett IT-sverige på riktigt, jag tror den utvecklingen är ungefär lika naturlig som att man nu anser att alla bör ha tillgång till en telefon, men det krävs också att man i så fall inser att servicebygget blir ganska omfattande. Det måste byggas så att det fungerar dygnet runt, med noll downtime och system som inte klappar ihop om de får risiga indata. Dessutom är det dags att de jönsar som tycker att folk skall kunna stängas av från nätet för vad-det-nu-är släpas in i tvåtusentalet och att någon förklarar för dem att om vi skall bygga det moderna samhället så handlar det aldrig någonsin om att stänga av någon, utan i alla lägen om att ansluta fler. Åtminstone de allmänna servicesiterna måste hantera tiill exempel döva, blinda och dyslektiker. Det måste gå att få information på ett språk man förstår, även om man är nyanländ och bara talar något exotiskt flytande.
Skall vi få det här att fungera måste det vara öppet för alla. Jag är rätt övertygad om att "Marknaden" inte är intresserad av att bygga system så hög kvalitet, för det finns inte nog vinstmarginal. Det var precis samma sak med el- och telenäten. Stugorna i norrland och i skärgården fick vänta på anslutning i evigheter. Det finns fortfarande tusentals hushåll som inte är anslutna till elnätet eftersom Marknaden inte är intresserad av att dra kabel dit, och för en privatperson är det en ohanterlig kostnad att göra det själv. Så jobbigt var det alltså att få ett heltäckande elnät, och starkström är rätt enkelt att kabla jämfört med datatrafik...
Visionen är snygg på håll, men den behöver planeras på riktigt och "stäng-av - lås-in - filtrera-allt" - talibanerna i riksdag och regering behöver utbildas eller bytas ut. I båda fallen kan PP bidra med bra folk som kan ersätta de befintliga.
Skriv ny kommentar