Hur mycket får det kosta?

En del anser att copyright är det finaste som finns, att det var just det här som flera tusen år av samhällsbyggande skulle leda fram till. Andra anser att det var en konstruktion som behövdes under en kort period mellan 1700 och 2000 ungefär, och att det är dags med en utvärdering.

De som byggt sina inkomstmodeller på att tvinga folk att betala pengar till dem med hänvisning till copyright ser att deras sötebrödsdagar är räknade och gör vad de kan för att få alla att hålla dem bakom ryggen några månader till, med hänvisning till att Lagen Är På Deras Sida. Just den copyrightlagstiftning som inte utvärderats i modern tid. Med hänvisning till detta, och enbart detta för det är verkligen det enda argument de har, har copyrightmaffian åstadkommit en hel del.

De har dragit tusentals personer inför rätta, många felaktigt, och hotat dem med stämningar om rena fantasibelopp. Att dela med sig av en CD värd femton dollar bestraffas med miljonbelopp i böter.
De har genom detta urholkat mångas förtroende för det juridiska systemet. Det är lägre straff på att kidnappa och avliva någon än på att dela med sig av en skiva eller en bok.
De har minskat mångas tro på politiker, när det är så bländande uppenbart att politikerna helt går bolagens ärenden. Diverse övertramp beordras när det gäller nedstängning av servrar, hot om ekonomiska sanktioner framförs från politiker i ett land till motsvarande politiker i ett annat. Allt detta för att förhindra att människor byter filer med varandra.
De har totalt kvaddat en generations förtroende för den svenska domarkåren. Ingen som är under 30 känner någon slags förtroende för domarna när de är så uppenbart jäviga, och alla som borde reagera blundar för det. De vi avlönar för att förhindra jäv är själva inblandade.
Bolagen som via rena slavkontrakt undviker att betala ut pengar till sina artister har otroligt nog lyckats vända dessa artister mot fansen. Stjärnor och före detta stjärnor som går ut i pressen och säger "fildelning är stöld" bemöts med skepsis och bojkott av sin tilltänkta publik. Samtidigt som detta sker skriver bolagen kontrakt med nättjänster som ger artisterna en promille i betalning varje gång deras alster spelas, medan bolagen får 50%.
Hysterin över kopiering påverkar elektronikindustrin och ger oss frankensteinmanicker som Kindle, en elektronisk bok där bokförlaget i efterhand kan radera de böcker du ärligt köpt. En lång rad av kulturbärande manicker som är infekterade med DRM kommer att bli stående på hyllorna när kunderna inser vilka risker det innebär att göra sig livegen till en tillverkares slutna system och en copyrightinnehavares vision av hur världen borde fungera.
Brevhemligheten i sverige har i praktiken upphört sedan en tingsrätt bestämt att ett visst företag måste upphöra med sin service eftersom det kan vara möjligt att dessa otroligt värdefulla filer sprids via deras nät. Den logiska förlängningen är att posten hålls ansvarig för vad folk postar. Det här bryter med en mycket lång rättstradition.
Apropå att kasta traditioner åt sidan har skamstraffet återinförts i Sverige efter en längre tids frånvaro. Det system med rimliga, realistiska böter som vi haft sedan förra sekelskiftet har kastats ut och amerikanska straffnivåer på mångmiljonbelopp gäller plötsligt.
Vi går mot ett system där de ideliga rättsprocesserna hämmar innovationen på nätet.
Allt detta ackompanjeras av det falskklingande mantrat från advokatbyråerna och medieföretagen: "Vi vill verkligen inte begära fem miljoner av er i rätten, men ni tvingar oss att göra såhär genom ert beteende. Vi vill inte bråka med folk.", och det låter precis som när en kvinnomisshandlare förklarar varför han var tvungen att sparka frun i ansiktet. Hon tvingade honom, det var inte alls något han ville göra.

Så, justitieministrar och lobbyister och andra medlöpare, var det värt det?
Var det så viktigt att kunna börja sälja Rocky XVI i Mars i USA och December här? All denna påverkan på enskilda familjer. Allt detta brända förtroende för ett juridiskt system som av allt att döma är till salu till högstbjudande? Mutade poliser i sverige, något som var i stort sett otänkbart för tio år sedan, är nu något man får räkna med att stöta på eftersom rättvisan tydligt signalerar att man blundar för det. Sverige har återinfört korruption, efter att ha gjort allvarliga försök att utrota det under många år. Allt detta för att undvika att ta en nykter titt på hur copyright skall hanteras i ett modernt samhälle.

Hur mycket skada skall den här branschen få hinna ställa till med innan någon börjar syna dem kritiskt och mäta dess verkliga samhällsnytta?
Jag rekommenderar också som vanligt Scaber Nestor som tänker på det här och tar upp viktiga punkter.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/208

Kommentarer

Gör något konstruktivt istället!

Jag gillar att ladda ner, men har slutat nu med ipred-lagar och liknande. Vissa av er geeks tycker jag är sjuk som faller för deras propaganda, men nu är lagen något jag följer så länge det finns en risk att jag åker fast.

Upphovsrätten fyller i sin tidigare, mer sunda tolkning, en viktig funktion där den enskilde kan skydda sina verk till exempel fotografier från att användas av stora företag i vinstsyfte. Vinstsyftet är för mig en avgörande faktor i upphovsrättens existensberättigande, ingen skall få tjäna pengar på mitt arbete utan mitt tillstånd. Samtidigt är det helt befängt att jaga privatpersoner som utan vinstsyfte laddar ner en låt, kopierar en halv bok till sina studier eller struntar i att betala de drömsummor Photoshop kostar.

MEN det riktas för mycket energi åt fel håll. Här sitter sveriges (och världens?) datorelit och skriker för en borttagning av ipred-lagen och dess likar. Tänk om samma energi användes för att utveckla, sprida och utbilda på öppen programvara, lyfta fram små band, låta folk själva bestämma vad som är värt att betala för och vad som inte är det. Desto fler alternativa källor, desto mindre makt får upphovsrättsindustrin.

Tänk vilket bakslag för Adobe om alla programmeringskunniga människor som tycker Photoshop är för dyrt skulle sluta knyta handen i byxfickan eller på gråta på bloggen och istället skapa ett lika användbart alternativ. Typ GimpShop fast kraftfullare och ännu mer användarvänligt. Tyvärr ligger det fortfarande en viss inlärningströskel på mycket öppen programvara, som verkar vara gjord av programmerare för programmerare istället för vanliga människor.

Slutligen kan sägas att min röst i senaste valet gick till Piratpartiet, inte för att jag håller med dem i sin ideologi där alla ofrivilligt fråntas upphovsrätten utan därför att det behövs en motpol till ipred-industrin innan Sverige till fullo blir en företagsstyrd marionettdocka...

Rättsväsendeförtroende

"De har totalt kvaddat en generations förtroende för den svenska domarkåren. Ingen som är under 30 känner någon slags förtroende för domarna när de är så uppenbart jäviga"
Eh, det tror jag faktiskt inte. De flesta under 30 känner nog knappt till jäven...

december

Namn på månader stavas med liten begynnelsebokstav på svenska.

december, men Mars

Hmm. Du har nog rätt vad gäller december, men jag vidhåller att Mars är ett personnamn och för jämlikhetens skull blev det stor bokstav på båda. :-)
Jag har inget mot språkpoliser, jag är själv pensionerad från kåren, och jag tror faktiskt att samhället har större nytta och möjligen glädje av språkpoliser än av de där speciella fildelar/SWAT-typerna som B- Ask tillsatt.

Very good gummisnodd

har egentligen inget viktigt

har egentligen inget viktigt att säga, mer än: Mycket bra skrivet.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter