Hur lågt kan man sjunka?

Den kallas "Limbo", den dansform där man tävlar om vem som kan åla sig under en ribba som sänks en liten bit för varje gång dansaren passerar den. Den som kan lägga sig plattast mot golvet och fortfarande röra sig vinner i slutändan. Just i dag sägs det att IPRED-proppen ska läggas, och då får vi se exakt hur platt regeringen kan lägga sig för den industri som gjort sig själv omodern och inte vill följa med in i nutiden (för att inte tala om framtiden).

"How low can you go" var stridsropet när dansen introducerades i USA för en massa år sedan. Som alla flugor blev den ganska kortlivad, men begreppet lever vidare. I stället för att åla under en mätsticka ägnar sig nu lagstiftare världen runt åt att krypa för en bransch som överlevt sin naturliga livscykel och är i behov av speciella livsuppehållande åtgärder. Som Oscar Schwartz påpekade är exemplarframställningen inte längre en livsduglig bransch. Han är inte den ende som är inne på det här spåret, men han är den som formulerat det bäst på svenska hittills.
I USA, som är föregångslandet i det här ivriga bakåtsträvandet, sysslar man med att kriminalisera lite av varje. Det framförs på fullt allvar argument om att det borde vara olagligt att snabbspola genom reklam i TV-program. Mediaföretagen försöker införa spärrar på hårdvarunivå så man inte kan spela in TV-program. Det finns lagar som förbjuder den som köper en sak att räkna ut hur den fungerar.
Det är en störtflod av lagar som är rena vansinnet ur en privatpersons synvinkel, och de har alla det gemensamt att de har sina rötter i någon önskning från TV- film- eller musikbranschen.

Hur kommer det sig då att en skivbolagsdirektörs önskning väger så mycket tyngre än tiotusen väljares? Direktören kan ge kampanjbidrag som i teorin hjälper politikern att köpa fler röster än de tiotusentals han förlorade på att driva igenom önskelagen åt direktören. Detta funkar så länge folket inte har möjlighet att sortera bort de som tar emot kampanjbidrag på det här sättet. Ett system av den typen skulle givetvis inte fungera i sverige, tänker man då. Här har vi ju partistöd som utgår åt de som är värdiga.
Visst, men de svenska partierna får också mängder av stöd från andra håll. S får pengar från LO. M får pengar från nånstans-de-inte-vill-tala-om. Man försökte genomföra regler för att partierna skulle vara tvingade att redovisa varifrån pengarna kom, och m lade öronen bakåt och vägrade direkt. Visst är det intressant?

IPRED är en lag som, om den innehåller det som läckts om den hittills, är ogenomtänkt och kommer att leda till omfattande mer eller mindre kriminell verksamhet. Uppsåtet är ur politikersynpunkt gott; den är till för att den utdöende plastbitsindustrin ska kunna hota barnfamiljer med krav på fantasisummor, för förluster som de låtsas att de haft. Helt OK ur politikernas perspektiv, för inget skiv- eller filmbolag är så dumt att det ger sig efter politikerbarn. Det som också kommer att hända är att "Mettronome" och "Svenska Film" och "SONYmusic" och andra företag som låter misstänkt lika riktiga företag kommer att skicka kravbrev på måfå för att se om de kan få in lite stålar. Det kallas fakturaskojeri och är en helt kriminell verksamhet (med vinstintresse), som till skillnad från fildelning (utan vinstintresse) inte verkar bekämpas nämnvärt, trots att den pågått i decennier. Man öppnar för helt nya fält för de här skojarna. Allt för att gynna en bransch som är på repen för att tiden sprungit ifrån den.

Förr i tiden fanns det något man kallade svågerpolitik. Jag letar efter ett ord för det här. Det värsta är att det nog bara är början. Än vet ingen hur djupt våra lagstiftare kan sjunka.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/109

Kommentarer

Politisk korruption kallas

Politisk korruption kallas det, och är något mycket värre än vanlig korruption och bestickning, just eftersom det attackerar själva kärnan i styrelseskicket, alltså är ett hot mot hela landets säkerhet.

Det är tyvärr också något demokratin alltid varit mycket känslig emot, eftersom demokratin är det minst stabila styrelseskicket enär den bygger på opposition och tillåter allt det där som vidrika regimer alltid ser till att slå ned på.

Det startar som inställsamhet, alltså inställsamhet inom den interna rangordningen. Det är så tyranneriet alltid fötts ur demokratin, och historiskt är det ett mönster som upprepats gång på gång under tusentals år. När lydighet, och däremd inställsamhet premieras över ansvarstagande så står man där med en organisation som "bara lyder order", vilket är det mest toppstyrda man kan tänka sig. Det är också en organisation som är fullkomligt handlingsförlamad inför det oväntade, se bara på sveriges agerand vid tsunamikatastrofen. De som hade saker att göra, och visste det, gjorde ingenting eftersom ordern inte kommit. Landet blev handlingsförlamat bara för att "diktatorn" var på teater och inte gav order.

När en organisation är så genomsyrad av lydiga, inställsamma och därmed ansvarslösa, så är det mycket lätt för tyrannen att uppstå som en beskyddare. Observera hur många politiska förslag som idag läggs grundat på något som utmålas som någonting hemskt, allt från terrorister, svältande upphovsmän, pedofiler, trafficking, ja välj ditt gift. Lagar byggda på farhågor, fantasier om något ont istället för visioner om en bättre värld.

Många tror att tyrannen är en våldsam person, men det är fel. Tyrannen är i grunden ansvarslöst inställsam. Redan Platon beskrev det väl för 2400 år sedan:
---------------
Är det nu inte så, att dylika människor som enskilda personer - innan de kommo till makten - ha följande karaktär: antingen vilja de vara tillsammans med smickrare, som äro beredda att lyda dem i allt, eller också, om de själva ha behov av något, ödmjuka de sig och tveka ej att spela vilken roll som helst för att markera sin förtrolighet, men när de väl ha fått, vad de ville, stå de där som främlingar?

I högsta grad.

I hela sitt liv äro de således aldrig vänner till någon, utan äro alltid antingen en annans herrar eller en annans slavar. Men sann frihet och sann vänskap får den tyranniska naturen aldrig smaka.

Förvisso.

Kunna vi ej ha rätt att kalla dylika personer för opålitliga?

Jo visst.
-----------------------

Vi ser det idag genomsyra hela samhället, allt från hur man anställer "integritetslösa" eller affärens kassabiträde som inte ens tar bedömningsansvaret och ber en 75 årig gubbe om legitimation när han köper folköl, till riksdagsmän som som gråtandes kallar på mamma i talarstolen. En fullkomlig ansvarslöshet och inställsamhet av fruktansvärt lättköpta människor som gör vad som helst för att visa sin förtrolighet om de bara får sitta med vid bordet.

Ang (m)'s hemliga donationer

Om man utgår från moderaternas eget resonemang i debatten om FRA så borde de väl inte ha något att oroa sig för om de har rent mjöl i påsen, eller?

Blam!

Om du bara visste vad jag hatar mjöl. :-)

Ord...

Korruption? Korporativism?

Ett förtryck som möjliggörs

Ett förtryck som möjliggörs genom det centraliserade monetära systmet. Go Ripple!

Typiskt

Som vanligt lär jag mig något nytt direkt när jag postat något.
Sverige har givetvis tagit efter det här förbudet mot att kringgå kryptering etc som ingår i DMCA och gjort en egen variant. Vi tar okritiskt efter en massa tveksamheter från det där landet.
Dessutom var Ripple nytt för mig. Tack för tipset.

Intressant passus

I texten på "Kringgående av tekniska åtgärder" står det :

" En ytterligare begränsning av skyddet är att det endast är sådana tekniska åtgärder som är effektiva (verkningsfulla) som skyddas. Vill man ha skydd för en teknisk åtgärd får den alltså inte vara alltför enkelt utformad. Det innebär att tekniska åtgärder som utan större besvär kan kringgås av användarna, t.ex. helt enkla spärrar, inte omfattas av reglerna."

Har för mig att jag läste om en finsk domstol som frikände baserat på en liknande formulering med resonemanget att ett kopieringsskydd som enkelt kunde forceras med ett program som vem som helst kunde ladda hem från nätet, var så enkelt utformat att lagen inte var tillämplig....

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter