Hej konsument

På gott och ont har det mesta i samhället anammat tanken att vi alla är konsumenter. Vi skall välja och handla smart. Valfrihet är bra, så det finns 63 olika sorters tandkräm att välja på. Alla, varenda en, gör dina tänder vitare än de 62 andra sorterna. Du skall välja elbolag, telebolag och tv-bolag. Du skall köpa de saker som passar dig bäst. Om du gillar lyx skall du kunna köpa en toastol helt klädd med mink. Om du är fattig och snål skall du kunna köpa något billigt skräp av plast.

En gång vart fjärde år skall du köpa en politisk uppfattning. Du skall titta på de två partier vi har att välja på, och köpa ett helt politiskt koncept antingen från axelmakterna eller socialakrobaterna. Du behöver inte tänka så mycket, bara välja om blekrött eller blekblått passar dig bäst, och man måste ha ett extremt bra färgseende för att skilja de här blocken åt i normalfallet. När du väl har valt kan du luta dig tillbaka i några år och behöver inte tänka mer på vem som gör vad förrän det är dags att köpa en politisk åsikt nästa gång.

Eller?

Kan det vara så att du inte är nöjd med att de här personerna som du röstade på förra gången inte har hållit vad de lovade? Kanske du minns att alla partier helt plötsligt hade en åsikt om fildelningen (sedan piratpartiet dök upp och började väsnas) och att alla utom Thomas Bodström tyckte att fildelning inte var något som man borde jaga folk för egentligen.
Nu efter valet, när du köpt ett paket och sitter där med ditt kvitto, så gör de som de hela tiden tänkte i stället för som de sade. Dina rättigheter är värdefulla, så de samlar dem för eget bruk i stället. Kvar blir du med svarte petter och en telefon som surrar mystiskt när du lyfter luren.
Ungdomar, barnfamiljer, fildelare i alla åldrar är fritt byte, och eftersom man inte orkar låta polisen jaga dem så ger man företagen fria händer att göra det i stället. Det är billigare att låta en part i målet bestämma. Billigt är effektivt. Effektivt är lönsamt. Lönsamt är viktigare än säkert.
Axelmakterna satte genast igång att genomföra Bodströms hela bunt med repressiva förslag. Alla som trodde det fanns olika syn på samhället i de två blocken fick därmed ett bevis på att det är säljsnack. Den ena handen vet vad den andra gör.

Nu när det drar ihop sig till EU-val tror de att de kan göra exakt samma sak igen. Det handlar inte ALLS om att piratpartiet börjar samla medlemmar på allvar och faktiskt uttrycker folkviljan, påstår de. Företrädare för båda blocken framträdde i TV häromkvällen och förklarade att de har inte ALLS tänkt vara jobbiga med folk, och det här med personlig integritet är jätteviktigt. Samtidigt som deras kollegor sitter och föreslår att det inte skall gå att överklaga besluten från den irr-domstol som skall ge FRA fria händer att avlyssna alla svenskar, registrera diverse känsliga uppgifter om dem och sälja resultatet på öppna marknaden.

Så, törs du köpa en matta av de här månglarna igen? Litar du på dem nu? De ljög hela vägen före valet. Tror du att de blivit ärligare av att ha makten några år?
Tänk om det inte är dig det är fel på, när du sitter och är förbannad.
Tänk om du är mer än summan av det du köper. Tänk om du är "medborgare" och inte bara "väljare".
Varför skulle du rösta på något av de två förberedda alternativen. Det finns ju faktiskt fler. Sluta samarbeta med de som hela tiden sviker dig.

Låt oss bygga något nytt.
www.piratpartiet.se

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/158

Kommentarer

Pravdas halva sanning

Om någon tvivlade på att det handlar om att sälja en av två lösningar i dagens politik så tog Pravda nyss och bevisade saken. I stället för att visa alla partier i "deras" test så visar de enbart de partier som DE tycker att du borde få välja bland. Piratpartiet är givetvis inte ett av de alternativen. I stället kommer de att rekommendera ett säkert litet marginalalternativ, typ kd, om du visar tendenser att ha en egen vilja.
Så vad sägs om att vägra? Gör inte testet hos dem, till att börja med. Det riktiga, kompletta, finns på nätet. Läs mer hos Rick om det här.
Det måste vara en kalldusch för kvällspressen varje gång de nyvaket upptäcker att deras redigerade bild av verkligheten inte längre håller för kritiskt betraktande. Den här generationen kollar på nätet och hittar källorna som de förvränger. Det kan inte vara lätt att vara maktens åsiktsmegafon i dagens läge, när folk hela tiden kan avslöja ens tillrättalägganden.
För riktiga journalister, på riktiga tidningar, har inget försämrats, tvärt om.
Tack, Mikael, för tipset!

Ser man på

Pravda har nu en artikel med rubriken "Därför lägger vi till tre partier i testet" och en lam förklaring till att de egentligen tyckte att bara partier som redan sitter i EU-parlamentet skall redovisas. De tycker också att testet varit en stor framgång.
Anledningen till att de lägger till pp, fi och sd i testet är att de blev avslöjade och att folk hörde av sig till dem och förklarade att det syns att de vill påverka slutresultatet. Givetvis kan de inte erkänna det, men det är utan tvivel sanningen.
Å andra sidan lade de till slut till de tre partierna, sedan tillräckligt många fått göra testet för att de skall ha ett bra resultat att visa sina uppdragsgivare.

Man kan nästan få en kvällstidning att flyktigt tangera sanningen, om man verkligen anstränger sig. Jag hoppas verkligen att ingen av er köper eländet för riktiga pengar...

Du har så rätt

Eu har tagit fram en test för att se vilket parti man sympatiserar med. Aftonbaldet tog bort Piratpartiet, FI och SD innan man skickar läsarna till testet. Om dina sympatier ligger närmast något av dessa får du istället presenterat nästa parti på listan som det som passar dig bäst. Skriv och protestera till Aftonbladet.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter