Gonggongen går för rond

Jag har slagit vad med en kompis om hur många mandat vi tar, så jag hoppas verkligen att förtidsrösterna är en hel lavin och ger oss minst ett mandat till. Annars är jag skyldig honom en pizza.
Spel och dobbel lönar sig som vanligt inte...

Eftersom jag satt ensam här hemma och plötsligt hade lugn och ro så somnade jag mitt i valvakan. Lagom pinsamt, men jag får väl hävda att det beror på att jag har sånt enormt förtroende för vår organisation. Självklart kommer det att gå bra!
Innan jag trynade in hann jag höra ett par förståsigpåare förklara att pp är en dagslända som kommer att försvinna efter den här mandatperioden, och en representant från jl som påpekade att de fortfarande har valsedlarna betalda och gratis distribuering så de kommer minsann tillbaka. När det gäller jl tänkte jag att det skall bli intressant att se hur vi presterar när VI har de där fördelarna. Vad beträffar dagsländeteorin känner jag mest att jag vill fnissa en aning.
Vi gick till val på tre frågor. Vettig upphovsrätt. Vettigt patentsystem. Skyddat privatliv. Den där proffstyckaren framförde att "fildelning och integritet kommer inte att vara i fokus hur länge som helst". Det har han delvis rätt i. Fildelningsfrågan kommer att lämna agendan så snart upphovsrättsmaffian släpper taget om forntiden och försöker hitta in i nutid där vi andra redan befinner oss. Fildelningsfrågan är en icke-fråga. Den tandkrämen går inte att trycka tillbaka i tuben igen, om vi inte skall införa rent sanslösa övervakningsmodeller (det stavas "f-r-a-n-s-k-a" eller "k-i-n-e-s-i-s-k-a" beroende på vilken övervakningsmodell man väljer) på nätet. Så, ett halvt rätt till honom.

Men det här med integritet som dagslända? Tror han att det kommer att bli otrendigt att andas också? Storbritannien jobbar hårt för en kamera per kvadratmeter, och bygger in mer och mer Bodströmsk teknologi i de redan befintliga näten. Automatisk igenkänning av nummerplåtar är redan ett faktum i de flesta av deras kamerasystem. Automatisk igenkänning och spårning av ansikten kommer snarast möjligt. Systemen missbrukas för fullt i ASBO-sammanhang redan nu. Franska politiker tänker stoppa trojaner i medborgarnas datorer för att se vad de sysslar med. Vad Berlusconi tänker hitta på härnäst kan inget medium i världen förutsäga. Med den utvecklingen säger alltså den här analytikern att integritetsfrågorna inte kommer att vara i fokus i framtiden. Har han levt under en sten?

Det finns en anledning till att piratpartiet ynglar av sig. Problemet med politiker som är redo att sälja ut medborgarnas rättigheter och framför allt privatliv är inte begränsat till sverige. Behovet av en motkraft till det här oskicket finns överallt och växer hela tiden. Om inte staterna på något sätt slår ned de inhemska rörelserna kommer det att finnas mer än ett dussin piratpartier i olika länder som ställer upp i nästa EU-val.
Det är dags för resten av det politiska etablissemanget att inse att "man kan göra kampanj på nätet" som någon socialdemokrat beskrev det. Nätet består av människor och entusiasm. Vi vet vad vi håller på med. Folket minns svikna vallöften från de andra partierna och vet vad de håller på med.
Vi lever och frodas på nätet. Alla andra partier har klistrat fast en IT-policy på sig och tror att de kan smälta in och se trovärdiga ut bland de vana nätanvändarna. Det är en smula pinsamt. Det är som att se vita varieteartister i blackface, eller rappare som Vanilla Ice.

Det här valet var genrepet för nästa år. Nu tog vi någonting i stil med sju procent. Låt oss sikta på femton i riksdagsvalet. Vi kommer såklart inte att få vara med i några debatter, eller att vara ett alternativ i kvällstidningarnas klicka-här-tester, eller att bli annat än smutskastade av dinosaurerna som skriver lagom billiga krönikor i tidningarna. Precis som nu, fast lite värre, misstänker jag.
Nu vet vi vad vi behöver trimma. Rutiner finns för valsedlar, och vi vet vad som inte funkade i år. Det blir mer affischer och mer kontakt med folket. Det blir fler lila valstugor. Jag tycker att vi kan köra egna debatter i stället för att gnissla tänder över att SVT inte släpper in oss. Varför skulle vi anpassa oss till deras riggade system när vi kan bygga eget även när det gäller sånt här?
Det vi såg i kväll var piratpartiet som harklade sig. När riksdagsvalet närmar sig kommer folk att få uppleva piratpartiet när det ryter till.

Det här skall bli så jäkla kul!

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/180

Kommentarer

Ledsen men

Jag måste tyvärr göra dig besviken. Förtidsrösterna ingår i de siffror som redovisats. De enda som fattas är de "poströster" som lades i lådan på söndag.

För mig är det ändå så att jag hellre ser Lissabonfördraget skrotat än Amelia i Bryssel.

Yup

Jo, jag fick det påpekat för mig lite tidigare och jag håller med om Lissabonfördraget. Jag kryssade iofs Amelia så jag kanske lyckas skicka henne söderut ändå, men det får vi se så småningom.
Den som blir utskickad får ju också en hel driva med pengar att anställa sekreterare och annat löst folk för, och jag har en teori om att Amelia skulle vara en resurs i den rollen också. Då är hon dessutom väl förankrad efter nästa EU-val då vi tar sådär nio mandat i stället för ett eller två.
Det här var ju bara första steget. Tiden går vidare, och partiet likaså. Om pp tar 40% i skolvalen nu så betyder det att om några år när det är dags för nästa EU-val så ser väljarkartan radikalt annorlunda ut än i dag. De äldre partierna är just äldre och deras snittålder bara ökar. Det är i stort sett bara pp och mp som verkligen får in nytt blod i väljarkåren för tillfället.
Time is on our side.

Valsedlar

Man får gratis fördelning och tryckning av valsedlarna om man tagit minst 1% i ett val har jag hört. Men gäller det inte över de olika valen eller? Dvs, kan vi inte räkna med gratis distribution/tryckning i riksdagsvalet?

För tänk vad alla de där aktivisterna kan göra om de inte behöver jaga valsedlar!

Mer än så

Jag har för mig att någon sagt 2% till mig, men jag minns inte vem så det är att betrakta som rykte och inte som fakta.

Däremot är jag rätt säker på att bra siffror i det här valet inte ger oss några underlättande åtgärder till riksdagsvalet. De som konstruerade trösklarna i vårt valsystem har mycket noggrant gjort det krångligt och jobbigt att få in ett nytt parti, så det vore olikt dem att låta en sorts val påverka en annan.
Det är snarare så att de skulle kräva att man tar tre procent i två riksdagsval efter varandra för att få valsedlarna gratis. Det vore mer likt det svenska systemet.
Det gör mig förbannad. Det borde inte få stupa på kostnaden för valsedlar om man skall föra ut sin politiska åsikt. Det känns som ett krokben för demokratin. En del av momenten i det demokratiska spelet borde fanimig vara gratis, av rättviseskäl. Av samma anledning tycker jag att det borde vara självklart att partimedlemskap i ett demokratiskt parti inte kostar pengar.

Jag tycker det är upp till

Jag tycker det är upp till varje enskilt parti om de vill göra bort sig och kräva avgift för medlemskap, men att valsedlar och distribution ska kosta är absurt.

Jag har sagt det ett par gånger, någon borde testa att anmäla den lagen/regeln för valfusk.

Totalt Korrekt

Håller med dej till 100%. Gillar dagens citat oxå. Bravo.

Som de sa på SVTs valvaka så

Som de sa på SVTs valvaka så är förtidsrösterna redan inräknade i de 7,1 procent vi fick.

De nämnde något om poströster som skulle ha skett på söndagen, tror jag, men jag uppfattade det som att det bara handlar om röster från utlandet.
Dessa skulle redovisas på onsdagen, men antagligen inte spela någon större roll (någon/några promille totalt för alla partier).

Den tackar vi för. Synd på

Den tackar vi för.
Synd på pizzan, men korrekt vetande är alltid mer värt än materiella ting. :-)
Jag hade för mig att förtidsrösterna redan var med i ekvationen, men en bekant hävdade motsatsen och jag lät mig påverkas. Han får vara med och delfinansiera den där pizzan, tror jag.

Det skall bli intressant att se det här valet i konkreta siffror för varje ort så småningom. Det vore också spännande att se en kartläggning av myglet med valsedlar, och hur det är fördelat mellan olika kommuner. Jag hoppas vi har någon koordinator som kan sammanställa det vi fått inrapporterat.
Bemötandet i min kommun var "kyligt men korrekt". Vi fick noll draghjälp med spridning (med undantag för bibliotekarien i en förtidsröstningslokal som var extra serviceminded) men däremot fick jag en påringning från en funktionär i valnämnden som meddelade att våra valsedlar tagit slut i förtidsröstningslokal X. Han lät inte glad, men var väldigt korrekt och formell när han återigen sade att det var vårt ansvar att fylla på.
Jag bor i en utpräglad tvåpartikommun där man tillhör s eller c, om man inte har något mysko handikapp eller andra speciella behov som får en att rösta annorlunda. Åtminstone verkar folk ha resonerat så de senaste 40 åren. Man kan säga att vi är måttligt populära bland de lokala politikerna och partigångarna. Som en fjärt i en ubåt, ungefär.

Län för län

SvD har resultat i Flash län för län.
http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel_2951301.svd

Också jag tror att resultatet borde ligga kring 9% och bortfallet är fusk av olika slag.

Flashy

Den länken tackar vi för.
Ser ut som om vi tog 5.5% här, vilket är snudd på ett mirakel men fortfarande att slå under medel jämfört med rikssnittet. Å andra sidan är folk EU-motståndare här på ett mycket kompakt sätt. Bara att gå och rösta i EU-valet ses som medlöperi och svek på något sätt.

Jag skulle vilja ge en medalj till en av mina eldsjälar bland valsedelsutdelarna här. Han blev olyckligtvis fordonslös lagom till valdagen och har alltså cyklat ett par mil när det regnat småspik för att joxa med våra valsedlar. Jag tvivlar starkt på att något annat parti har folk som brinner på det sättet för frågan.

Amelia åker ju ner till

Amelia åker ju ner till Bryssel som Lissabon-mandat. Det hela avgörs av irländarna. Ingen pizza förrns den feta damen sjunger.

Amelia 4 Bruxelles

Enligt Falkis senaste notis är det osäkert om vi verkligen fick två biljetter söderut. Å andra sidan var källan DN och dem litar jag sådär lite lagom på. Å tredje sidan hoppas jag verkligen att Amelia kommer iväg, det förtjänar hon. Som andraplats på valsedeln har hon inte haft lika lätt att göra sig uppmärksammad i kampanjen som CE.
Å fjärde sidan hoppas jag Irländarna säger "HELL no!" i den här folkomröstningen. Precis som det glunkades i riksdagen här när vi röstade om EMU: "om svaret blir fel gör vi om valet tills folket svarar rätt". Irland har redan sagt sin mening i den här frågan, vill jag minnas, men diverse äcklon inom politiken vill inte riktigt erkänna att det är så.
Att det skall vara så jä*la svårt att få politiker att förstå att när folket säger "nej" så menar de allvar.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter