Ersättning för utfört arbete

Jag fick en länk till SvD i dag; det handlar om att kortföretagen tjänar mer än låtskrivarna när man köper lösa låtar på iTunes och liknande. Artisterna tjänar nånstans runt en tia på varje såld skiva, enligt en skivbolagschef. Branschen gnisslar tänder just nu och chefen för Universal är upprörd över jämförelsen, eftersom digital distribution enligt honom är dyrare för skivbolagen än CD-försäljning.

Jag baxnar. Det skall vara ett skivbolag för att lyckas göra i stort sett gratis elektronisk distribution dyrare än att köra runt saker på lastbil. Det tar en hacker klass 2 (halvbra datorvana, kan starta Word tre gånger av fyra, har slutat slå av datorn genom att hälla vatten på den) ungefär femton minuter att sätta upp en webshop om han/hon bara har tillgång till en dator med ett kompetent operativsystem. Progamvaran är gratis. Det kan inte möjligen vara så att skivbranschens stora kostnader för den nya tekniken består i att man slängt några miljoner på att köpa in root-kits och annat skit som man fyller ut skivorna respektive låtarna med och kallar DRM? Självförvållad kostnad, kallas det för. Det är inget som någon kund någonsin bett om, och kostnaden för det borde dras direkt från direktörslönerna, eftersom det är där pucko-besluten tagits. Det här borde inte drabba artisterna!

Rent allmänt borde inte skivbolagens enormt spännande bokföringsmetoder drabba artisterna. Hur kommer det sig att det inte finns någon som helst reglering just av musikbranschen, så vitt vi utomstående kan bedöma? Varför finns det inte en minimiersättning-per-skiva som går till artisterna direkt när de pressas? Det skulle motivera bolagen att faktiskt få snurr på skivförsäljningen och göra en större ansträngning att pusha för artisterna. Som det låter nu ägnar sig bolagen mer åt att trimma banden så alla låter likadant, det är den där jävla mittfåran som alla är så heta på att placera sig i. Både politiker och musikproducenter. Talang är sekundärt eftersom man kan fixa även de mest tondöva katastrofer i mixen.

Varför redovisar man ersättningen till artisterna hopslagen med ersättningen till skivbolagen? Tror ni att det är så att de får varsin halva? Det tror inte jag. Samma sak med "upphovsmän och förlag". Nån som tror att det är rättvist där? Ingen räcker upp en hand...
När Universalchefen säger att nya fantastiska tjänster ökat deras försäljning med 50% kan jag inte undgå att tänka att den stora ökningen mest beror på att de till slut, skrikande och gnällande, har börjat sälja musik på det sätt kunderna vill köpa den. Det har de inte gjort förut. Om de hade satt en paypalknapp på varenda torrentpresentation på Pirate Bay för ett par år sedan hade det börjat regna pengar över dem redan då, och de hade haft noll kostnad för den där hemska "teknikutvecklingen". Att jämföra dagens försäljning med den för ett par år sedan är lika begåvat som att jämföra med försäljningen av speldosor med heavy-metal-melodier. Säljer man sina varor i en form ingen vill ha så blir siffrorna dåliga. De flesta handlare vet det här.

I slutet av artikeln presenteras en annan skivbolagschef som förklarar hur royaltybilden ser ut. Jag tyckte att jag kom ihåg skivbolagsnamnet, och det gjorde jag faktiskt. Jag hade läst om dem i höstas. Det där var för övrigt strax innan någon helt sonika bröt sig in hos Christian E och promenerade iväg med ett par av hans datorer om jag inte minns helt fel. Jag är säker på att den ena åsikten inte har med det andra brottet att göra, det var nog bara en olycklig slump rent tidsmässigt.

Hur kommer det sig att politikerna är så heta på att skapa speciella regler för musikbolagen? De får egna små skatter på magnetmedia och optiska media som möjligen kan användas till att lagra musik på (bland dussintals andra användningsområden). De får egna små polisrättigheter. De får en massa små delikata fördelar, men ingen av alla dessa medgörliga politker verkar ägna en sekund åt att skydda artisterna från bolagen. Kan det vara så att det inte är artisterna som bjuder på lyxluncher, utan bara bolagen (med artisternas pengar). Varför vill ingen införa minimiersättningar för de som skapar musiken? Alla gullar med de chefer som inte bidrar med någonting mätbart och anpassar lagar och regler för deras välbefinnande. De pengar som samlats in i olika fildelningsmål har fortfarande inte sipprat ned till några artister. Varför är de inte förbannade och lever rövare i pressen om hur de blir behandlade? Undantaget är Jonas Almqvist, som sagt exakt vad han tycker. Honom har jag respekt för. Resten? Hm.

Jo, jag vet att jag upprepar mig. Jag har skrivit om det här förut. Jag blev bara påmind om att absolut inget har hänt, och det kokade över för mig igen. Verklighetens vampyrer är inte sådär lite läckert farliga som de på film. Verklighetens vampyrer har en bläckpenna och säger "Om du bara skriver på här så kommer pengarna att vräka in. Du behöver inte läsa allt det finstilta, det är det ingen som gör, det här är ett standardkontrakt.".

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/157

Kommentarer

O.T. men ändå intressant (och

O.T. men ändå intressant (och det var du som tog upp det). Blev Engströms burkar stulna? Räknar inte med någon uppklarning på det fallet med tanke på den dåliga uppklarningsstatistiken för den typen av brott...men vore riktigt intressant att höra mer om. Var det typiskt knarkarintjack (röj tills något av värde hittas) eller fanns det tendenser till att vara ett precisionsjobb?

Waterworld

Engström blev av med ett par burkar, ja. Jag lade det på minnet enbart för att det stämde tidsmässigt så onödigt bra med det där vredesutbrottet från bolaget (som varken CE eller någon annan tror har med saken att göra, måste jag påpeka igen) och eftersom det blev lite stökigt en dag eller två tills han fått tag i en ersättningsmaskin och kunde komma i kontakt med resten av partiet igen.
Jag har inga fler detaljer, eftersom han aldrig nämnt det igen i något forum som jag har koll på. Jag gissar att det var ett vanligt inbrott där någon går in, ser ett par datorer som ser dyra ut och knatar iväg med dem. Han skrev aldrig något om att det var annan skadegörelse, men det var nog en sådan liten detalj jämfört med att bli av med maskinerna att det var oviktigt i sammanhanget. Hade det sett ut som ett "beställningsjobb" (det där ordet som polisen tar till varje gång de inte kan förklara varför någon snott en viss sak) så hade han nog nämnt det.
Just i det ögonblicket kändes det för mig som "enemy action", eftersom det var lite stök i pressen och olika debatter där alla meningsmotståndare pratade om att stjäla varandras cyklar (Sauk var med en hel del i TV just då och lät som en representant från cykelfrämjandet), men det var nog enbart en slump. Alternativet, att tro att meningsmotståndare skulle skapa sitt eget lilla watergate genom att av politiska skäl bryta sig in och sno hans datorer vore lika dumt att tro som att regeringen skulle arrangera massavlyssning av hela svenska folket, eller nåt... :-)

Läs jonas långa artikel

Hej

Missa inte Almquists långa bloggpost där han även bjuder på lite räkneexempel.

Tackar!

DÄR var den ja! Jag hade "groggat bort" (som man säger) url:en till den och hittade den inte när jag skrev. Mycket frustrerande.
Jag har hållit ett öga på honom sedan tidigt 80-tal och kan nog säga att han aldrig gjort mig besviken. "Förbannad" har väl hänt, däremot. Vi är inte helt överens i alla frågor han yttrat sig om, men han har alltid på något sätt varit vettig och intressant till och med när han gått på som hårdast för att provocera.
Tack för hjälpen!

Jonas Almqvists artikel är en

Jonas Almqvists artikel är en viktig artikel.

En fotnot till

Jag upptäckte just att någon laddat upp en vacker ballad om musikbranschen på Youtube. Nik Turner (från Hawkwind) hade ett spin-off-band som hette Inner City Unit. De vrängde ur sig en låt som heter "Help sharks" och som handlar om farorna med rockbranschen.
Bildkvaliteten är punkig värre (en Jettisoundz-VHS från Way Back) men man kan njuta av den rättframma texten ("...what shiny teeth you've got!") och en frisyr som inte ens Roger Pontare kan slå.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter