Elektroniska val

I USA försöker man ofta vara på hugget och införa nya saker så man hela tiden ligger i framkant av utvecklingen. Snart har till exempel även Alabama och Georgia tagit till sig tanken på evolution, men kemiundervisningen bygger fortfarande på ett periodiskt system med bara fyra rutor (jord, eld, luft, vatten). Däremot har man satsat stort på elektroniska röstmaskiner, eftersom de gör valresultaten lättare att behandla. Behandla som i "mixtra med".

Det är en firma som tidigare hette Diebold som är den största leverantören av röstsystem, och de har lyckats urholka sitt gamla namn så totalt att de fått byta namn och numera heter "Premier Election Solutions". Diebolds system bygger på egenutvecklad (hemlig) programvara som ingen får kolla om den är ärlig eller inte, och de körs (eller kördes i alla fall tidigare) på MS Windows vilket ger möjlighet för vem som helst att hitta på vad som helst med den insamlade informationen. Bland de saker som motståndarna klagat högljutt på är till exempel att det inte går att göra röstningarna spårbara: när någon Evil Hacker raderar tio tusen röster för motståndarna så görs det helt spårlöst. Dieboldmaskinerna levererar ett resultat som i praktiken är som en bilhandlare som ivrigt skakar din hand och säger "så här ÄR det, jag lovar!" medan han ler som en haj och möjligen stjäl ditt armbandsur.
Diebold har dessutom hela tiden varit mycket pro-republikanska vilket översatt i svenska termer skulle vara lite som att röstmaskinerna levererades av Familjen Bodströms lilla hobbyföretag. Inget som skulle få s att höja på ögonbrynen (efter Anitras jobb som systemchef blir ingen förvånad) men man kan tänka sig att andra skulle kunna bli upprörda och ifrågasätta det ärliga i valresultatet.

I sverige har vi en lång tradition av att valfuska i mycket begränsade och kontrollerade former, inte den tradition av braskande och uppenbart mygel som man har i USA, så vi har behållit vårt system med handräknade valsedlar av papper. Hyfsat spårbart, ganska hederligt, på det stora hela transparent och möjligt att kontrollera i efterhand.
Allt konstigt dravel som amerikanerna satsar på brukar leta sig hit, så en del frågar sig om inte elektroniska omröstningar också kommer inom kort?
Jag tvivlar. Jag tror både socialakrobaterna och modereringen är mycket avvisande till att ta hit datoriserade valbås, med tanke på oss i piratpartiet. Om något parti har resurser att hacka maskinerna och fixa valresultatet är det vi. Vi kunde ge oss rent albanska 98% på riksdagssidan och bara le åt kaoset i pressen efteråt.
Skulle vi göra det? Knappast. Pirater är i grund och botten hederliga människor, oavsett vad fientliga lobbyister säger, och om någon vildhjärna på eget bevåg skulle hitta på något sådant skulle hans partibröder utan tvivel lämna in honom till lokala valmyndigheten för destruktion.

Det vi kan lära oss av USA:s införande av Dieboldmaskiner och de enorma mängder trassel, krångel och överklaganden som det lett till, är att demokrati är för viktigt för att man skall lägga det i händerna på kommersiella intressen som utan att skämmas det minsta kan tänka sig att missbruka demokratins verktyg för egen vinning. Det är precis vad nuvarande regimen gjort när de gett skiv- och filmbolagen polisiära rättigheter. Det är vad Bodis gjorde när han lekte justitieminister och försökte sätta nytt paneuropeiskt rekord i att kränka folks privatliv.
Det är för att de valda inte tar sitt jobb på allvar som vi måsta välja bort dem. Det hade varit enklare med valdatorer som gick att hacka, men vi tar dem den hårda vägen med valsedlar i stället. Vi är inte rädda för att jobba lite extra. Vi har rent samvete, och tar dem utan fula knep.
Vi möts i vallokalerna!

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/142

Kommentarer

Välskrivet!

Välskrivet!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter