Efter TPB

Jag sitter på Fores seminarium om upphovsrätt på nätet i Almedalen. Pontén sitter precis framför mig och Christian och Henrik började med att skälla ut Christian för att CE påstod att APB hade fått ut hela hårddiskarna från den Linköpingsbo som utsattes för en razzia 2006. När CE svarade att alla media hade rapporterat om att APB fått ut hela diskarna så tyckte Henrik att vi inte ska läsa media, de ljuger ändå bara hela tiden. Ja, visst undrar man?

Det här blir inte ett heltäckande referat eftersom jag bl.a. fotar och filmar samtidigt, men jag ska försöka att ta med lite highlights. Uppdateringar kommer under tiden.

En överraskningsgäst är Hans Pandeya som är VD för företaget som vill köpa TPB. Han ser fildelningen som värdeskapande i sig, och det värdet vill han föra ut till både skapare och fildelare, även om det är lite oklart hur.

Nicklas Lundblad nämnde att det finns 130 miljoner verk licensierade under Creative Commons och han (och Google) ser det som framtiden, att vi kommer att få en stark kreativ skaparkraft och en levande remixkultur när vi anpassat reglerna till att skydda skapande istället för att hindra kopierande.

Ulrika Karlsson: Fritt skapande, men med tydliga regler.

Olle Adolphsson, rättschef på Justitiedepartementet, påstod just att integriteten inte är skyddad i grundlagen. Hm.

2 § Varje medborgare är gentemot det allmänna skyddad mot tvång att giva till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende. Han är därjämte gentemot det allmänna skyddad mot tvång att deltaga i sammankomst för opinionsbildning eller i demonstration eller annan meningsyttring eller att tillhöra politisk sammanslutning, trossamfund eller annan sammanslutning för åskådning som avses i första meningen. Lag (1976:871). 3 § Anteckning om medborgare i allmänt register får ej utan hans samtycke grundas enbart på hans politiska åskådning.
Varje medborgare skall i den utsträckning som närmare angives i lag skyddas mot att hans personliga integritet kränkes genom att uppgifter om honom registreras med hjälp av automatisk databehandling.

Regeringsformen (1974:152)

Dilsa Demirbag-Sten: I Japan finns i princip ingen fildelning, det beror på att vi har en svag respekt för kulturarbetare i det här landet.

Monique Wadsted: "Upphovsrätten är en inskränkning av yttrandefriheten". Ja, hon erkände det rakt ut, exakt med de orden.

Dilsa: Stöld, helt enkelt. Stöld. Stöld. Ursäkter för att bedriva stöld och mer stöld. Stöld.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/193

Kommentarer

Intressant.

Att Dilsa Dimebag-Sten ser allt som inte ger henne kontanter i handen som någon slags stöld har varit ganska tydligt i ett par år nu. Spännande inställning.

Angående det där med att hinna med att referera etc, så skulle det vara trevligt såna här gånger om ni som åker ut på föreläsningar hade med er utrustning för att spela in åtminstone ljudet. En MP3-inspelare är inte så jäkla dyr, och resultatet går att lägga upp offentligt fem minuter efter det att evenemanget är över. Video måste ju behandlas betydligt mer för att bli presentabel, och folk (som Dimebag till exempel) lär bråka om att de inte får betalt för publiceringen när de ser att någon filmar. En liten mikrofon är mycket lättare att dölja.
Kanske något för partiet att satsa på, för att dokumentera offentliga framträdanden? Kunde vara trevligt när Ponten står och storljuger, för att sedan kunna använda som bevis när han duperar lagstiftarna inför ipred2.

Tack!

Tack för din rapportering från Almedalen!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter