Doubleplusboolean

TP-79 (Douglas DC-3)

När jag studerade programmering i Modula-2 (en efterföljare till Pascal) på dataingenjörslinjen så lanserade jag datatypen LONGBOOLEAN bland mina kurskamrater. Den var som en vanlig BOOLEAN med skillnaden att variabler av den här typen inte bara kunde anta värdena TRUE och FALSE utan även MAYBE.

Idag lanserade Generaldirektör Ingvar Åkesson begreppet DOUBLEPLUSBOOLEAN.

Ett uttalande av typen doubleplusboolean är varken sant eller falskt utan helt enkelt nyttigt i den meningen att det är avsett att fylla ett visst syfte. I det här fallet syftet att få FRA att framstå som hyvens killar och tjejer som oförtrutet kämpar för fred, frihet, demokrati och, kanske lite i förbigående, en smula av Uncle Sams äppelpaj.

Åkesson lättar på förlåten för SvD och berättar om fyra specifika fall då FRA gjort nytta i modern tid. Jag ska nu gå igenom dem och förklara varför de dels är irrelevanta för FRA-lagens vara eller icke vara och dels faktiskt stärker min uppfattning att FRA bör läggas ner och dess legitima arbetsupgifter fördelas ut på främst Must och Säpo.

 • Ett stoppat politiskt mord
  FRA använde vad som verkar vara de polisiära metoderna hemlig teleavlyssning plus hemlig teleövervakning för att kartlägga en "dödspatrulls" resväg och på så sätt tipsa en flykting i Sverige som kunde sätta sig i säkerhet.

  Ett jobb för Säpo, alltså.

  Rimligen skedde den här spaningen på uppdrag från just Säpo som fått ett tips någonstans ifrån eftersom FRA inte har några tekniska eller legala möjligheter att upptäcka utländska dödspatruller på väg mot Sverige om de inte ringer innan och ber FRA sätta på kaffet. FRA-lagen kommer heller inte att ändra på det förhållandet såvida inte det slumpar sig så att dödspatrullen planerar sitt illdåd så illa att de mailar varandra i klartext och trafiken råkar ta vägen över Sverige. Det möjligt intressanta fallet att en illdådare i Sverige kontaktar en illdådare utomlands (eller tvärtom) ska ju, enligt lagen, filtreras bort...

 • Tjetjenienkriget 1998 – 99
  FRA använde här vad som verkar vara fullt legitim militär radiosignalspaning utomlands för att följa och kartlägga kriminella grupper, tjetjenska gerillaledare och rysk trupp.

  Hur i helvete då, frågar man sig? Ska vi tro på att FRA satt på Lovön och hade världens känsligaste antenner som kunde fånga upp tjetjensk radiotrafik och mobilsamtal? Eller kanske att de skickade förment civil personal till Tjetjenien som satt i kamouflerade bergshyddor och spanade på båda parter i konflikten, utan att bli upptäckta? Eller de kanske satt och såg på CNN via sina fina paraboler i Onsala, inget av det som Ingvar berättar nu var ju direkt hemliga uppgifter utan hela folket matades med bilder från konflikten i TV varje kväll - dvs en vanlig omvärldsanalys som egentligen UD själva borde kunna göra internt.

  Eller kanske att de köpslog med NSA/NRO, som har tillgång till satelliter som kan utföra radiosignalspaning över nästan hela världen? (Kuriosa, jag jobbade i slutet av 90-talet bara några km från NROs huvudkontor i Chantilly, VA, USA - vilken lista är jag med på?) Vilka uppgifter sålde FRA till jänkarna för att få tillgång till tjetjeniendatat? Kanske 103 artiklar osorterad överskottsinformation?

  I vilket fall som helst, FRA-lagen kommer inte att varken underlätta eller försvåra den här typen av uppdrag. Tjetjenska rebeller, kriminella eller för den delen rysk trupp kommunicerar inte via Sverige på något vis och de avtal som reglerar informationsutbytet mellan Sverige och främmande makt berörs inte direkt av FRA-lagen. Det man skulle kunna påstå är att FRA behöver överskottsinformation från kabelspaning för att ha som bytesvara med jänkarna, men det argumentet förutsätter att vi överhuvudtaget ska bedriva den typen av verksamhet vilket jag ärligt talat är väldigt tveksam till. Jag vill inte att Sverige ska bli den 51:a staten, men OM vi måste spela ett sånt spel så ser jag hellre att det sker på lite högre, kanske tom politisk, nivå - inte att några tjänstemän utan insyn eller ansvar säljer ut svenska medborgare till främmande makt hur som helst.

 • Sovjetisk dödskrasch 1985, svensk dödskrasch 1996
  I båda de här två sista fallen hör man det stadiga motorbullret från en Douglas DC-3 långt borta i bakgrunden när man läser...

  1985: Ett par sovjetiska flygförare busflyger mot svenska Viggenplan (förmodligen ute på den incidentberedskap som inrättades efter DC-3 affären), en av dem störtar och omkommer.
  1996: En svensk flygförare störtar med sin Viggen under ett spaningsuppdrag mot den ryska atomkryssaren Peter den Store.

  FRA använder här vanlig, fullt legitim, militär radiosignalspaning för att utröna Sovjetunionens avsikter med busflygningarna respektive om kryssaren hade skjutit ner Viggenplanet eller inte. Men varför ska en påstått civil myndighet utföra rent militär signalspaning? Det är ju helt klart ett jobb för Must om nu Flygvapnet saknar egna resurser att säkra incidentberedskapen.

Återigen, de här fallen har absolut ingenting med massavlyssning av kablar att göra utan rör riktad spaning mot på förhand kända mål, specifika radiofrekvenser och klart avgränsade geografiska områden. Att Ingvar blandar dem friskt i debatten visar bara på faran med att blanda ihop militär radiosignalspaning med polisiär avlyssning av kabel och förstärker min uppfattning att de här två uppdragen ovillkorligen måste separeras så långt det bara går.

Till sist kan man på goda grunder anta att det här är det bästa de kunde få fram. FRA har förmodligen aldrig gjort någon mer konkret nytta än såhär. Myndighetens, och kanske regeringens överlevnad, står på spel - hade det funnits nåt bättre så hade de dragit fram det vid det här laget. De har alltså inte gjort ett skit, som inte Must eller Säpo kunde ha gjort precis lika bra om inte bättre, på över 50 år, till en kostnad av ~500 miljoner kronor per år. Hur många tjetjenska liv kunde 500 miljoner kronor ha räddat om Röda Korset eller Läkare utan Gränser fått pengarna? Hur många flyktingar, om SIDA fått pengarna? Hur många svenskar, om sjukvården fått pengarna?

Uppdaterat: Det har kommit till min kännedom hur FRA fick vetskap om "dödspatrullen": Ett felskickat meddelande.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/35

Kommentarer

När jag läste (matematisk)

När jag läste (matematisk) logik fick vi en liten blänkare till modallogik, där man kan roa sig med att konstruera sunda logiska system med "kanske / kanske inte / kan inte utesluta / osv."-sanningsvärden.

En bit kvar eller...

Är det en bit kvar till (VHDL) typen std_logic, eller fungerar denna datatyp numera bra att applicera på politiska uttalanden och ställningstaganden?

std_logic

Det går alldeles utmärkt. T.ex. kan värdet 'L' (Weak signal that should probably go to 0) tillämpas för att beskriva Reinfeldts insatser i debatten, 'X' (unknown. Impossible to determine this value/result) beskriva Tomhylsans sammanlagda insatser för försvaret och '-' (Don't care) får förmedla vad jag tycker att Åkesson ska göra efter sin plötsliga förtidspension. ;-)

doubleplusboolean /"po" / "maybe logic"

Ditt/Åkessons nya begrepp får mig att tänka på ordet "po" från lateralt tänkande, likväl som Robert Anthony Wilson's "generaliserad agnosticism" där inget ÄR, utan saker bara kan SYNAS VARA. Intressanta tankeverktyg för filosofi och debatt, men som retorisk/politisk hammare slår en sådan subjektivism/efterklokhet knappast ner några spikar...

Det man inte alltid tycker sig se, kanske inte finns?

...vilket får mig att tänka på Robert A. Heinleins begrepp Fair Witness. I Stranger in a strange land så har Jubal Harshaw tre sekreterare, varav en är ett Fair Witness, en slags Notarius publicus på steroider. När han frågar henne vilken färg det är på ett hus en bit bort svarar hon att "det ser vitt ut på den här sidan" eftersom hon är tränad att observera och berätta exakt det hon ser och hör utan att tolka eller extrapolera. Den spiken slog RAH ner hos mig för många år sedan och ingen har lyckats dra ut den än. :-)

Hej! Vi håller på att spela

Hej!

Vi håller på att spela in en webbdokumentär om FRA-lagen och tumulterna kring detta på Internet. Se trailern på www.WiretappingSweden.com.

Om du vill göra din röst hörd (endast på engelska då dokumentären är på engelska) och ha en chans att vara med i dokumentären så finns det tre sätt att göra det på:

1. En videokommentar på Wiretapping Swedens blogg - http://korta.nu/5aae
2. Ett videosvar på YouTube - http://korta.nu/0fb5
3. Lägg upp ett klipp på valfri videotjänst och posta länken i en kommentar på bloggen - http://korta.nu/5aae

Du kan även nominera personer som du tycker att vi ska intervjua här - http://korta.nu/6e27

Passa på att gör din röst hörd!

FRA och hitta folk

Bara för att ytterligare poängtera att FRA inte på egen hand kan hitta folk som rör sig ute i världen: http://www.expressen.se/1.482695

Mycket bra analys!

Hittade hit från rekommendation av en god vän, och kan bara instämma: en mycket bra analys och ett bra mothugg i debatten! Speciellt tyckte jag om dina funderingar på vad FRA-pengarna kunde gjort för nytta i mer värdiga händer.

Jag har funderat ett längre

Jag har funderat ett längre tag nu om varför, just varför, regering och FRA hänger sig fast så klängvilligt runt FRA-lagen. Kalla mig konspirationsteoretiker eller vad som helt, det måste finnas en agenda bakom allt. Att Åkesson var en av männen som startade FRA-lagen innan det sattes smink och en rolig hatt på den gör ju inte det hela bättre.

Skulle inte förvåna mig om det är så att de har aspirationer på att bli en ny Echelon nod.

Dubbelplusbra formulerat.

Dubbelplusbra formulerat. Och argumenten från Åkesson och FRA framstår som allt mer desperata. Det tragiska är att Åkesson får "ta all skit", han har förvandlats till någon sorts språkrör för regeringen som inte själva kan argumentera för lagen och för FRA.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

 • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
 • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter