Diycouturiers 21 tips om hur man inte knäcks när man är deprimerad.

Ett par av mina kompisar är deprimerade. Inte ”fel låt vann”-deprimerade utan ”jag vet hur hagelgeväret smakar”-deprimerade, och det är ett medicinskt tillstånd som inte går över bara för att man säger åt dem att gaska upp sig. De har förklarat mycket tydligt att den sortens ”hjälp” mer är en förolämpning än något annat.
När jag hittade den här listan hos diycouturier.com så postade jag länken vidare på G+, där en läsare tyckte att det behövdes en svensk version. Det hade han/hon alldeles rätt i, så jag gjorde en mycket fri översättning till svenska.

Diycouturiers 21 tips om hur man inte knäcks när man är deprimerad.

1) Inse att du inte är ensam. Vi är en tyst folkgrupp som varje dag möter nedsättande kommentarer från Glada Människor Som Inte Tror Vi Försöker. Det finns folk som är deprimerade, folk som har varit deprimerade och folk som inte råkat ut för det än.

2) Förstå att Glada Människor faktiskt vill väl när de kommer med ogenomtänkta råd. De vill dig väl, även om det känns som om de hackar på dig och tycker att det är ditt eget fel. När de säger åt dig att rycka upp dig mår de bättre, även om det råkar få dig att må skit. Om de envisas, se #12.

3) Sök professionell hjälp. Leta upp en doktor. Du behöver tröska igenom det här med någon som vet hur depression funkar, och det finns folk där ute som är utbildade på det och har betalt för att hjälpa dig hitta ljuset i slutet av tunneln.

4) Inse att antidepressiv medicin bara hjälper till en viss del. Tabletter kan hjälpa till, de kan ta bort störtdykningarna och ge dig tid att leta efter en väg till bättre hälsa. Det finns massor av sorter att välja på. Det finns däremot ingen garanti för att de fungerar för just dig, och om de funkar så kommer det att ta tid innan de börjar verka. Kanske funkar de inte alls för dig, och då behöver du kika på något annat. Planera tillsammans med doktorn i #3.

5) Testa att rita, måla, sjunga eller vad som helst som är kreativt och som du haft glädje av tidigare. Eller testa nånting helt nytt som du varit nyfiken på. Det finns många och tydliga kopplingar mellan depression och kreativitet. Det är den enda fördelen med det här tillståndet, så ta vara på det.

6) Ät rimligt sunda, regelbundna, små måltider. Om du har problem med att äta, fokusera på vad du skulle vilja äta. Diycouturier som skrev originalet till den här listan är före detta anorektiker och kan en del om vikten av näring. Själv är jag diabetiker och kan intyga att vilda svängningar i blodsockret kan stöka till humöret. Om du känner dig nere och vill käka tre chokladkakor och spola ned dem med en cola kan jag meddela att du mår sämre efter än före. Diycouturier rekommenderar #9 i en kvart i stället.

7) Medan du gör #3 så passa på att ta kolla dina blodvärden. Om du har brist på järn eller D-vitamin, eller om dina hormonnivåer dansar Macarena, kan det bidra till att suga musten ur dig och sänka humöret till katastrofnivåer.

8) Om du försöker sova och ”vakenhamstrarna” kutar runt inne i skallen, se nånting rogivande på någon rese- eller dokumentärkanal. Jag bedövar mig med ”Swiss railway journeys” när jag har svårt att somna, det är som en klubba i pannan. Drick örtte i stället för kaffe och jolt. Om det fortfarande inte hjälper, testa...

9) Meditation. Fokusera på din andning, inte på sömn och inte på tankar. In genom näsan, ut genom munnen. Meditation är att fokusera på sin närvaro i kroppen i stället för att skena runt inne i skallen. Det är inte lika bra för kroppen som sömn, men det ger åtminstone någon slags vila och uppladdning för att orka med.

10) Vänd dig mot ett fönster så ofta du kan, både på jobbet och hemma. Titta ut på världen. Observera och försök hitta något vackert eller intressant att fokusera på, och ha i tankarna att var femte människa där ute mår som du.

11) Gråt. Bättre att få ut det än att hålla det inne. Ibland är det opraktiskt eller karriärbegränsande att gråta, så leta upp ett avskilt ställe och låt det flöda. Ha med näsdukar och smink om du använder sådant. Skyll på allergier om du behöver.

12) ”Vänner” som på allvar tror att din depression beror på att du är lat, på att du inte försöker nog eller på att du inte engagerar dig är inte riktiga vänner och behöver hitta andra att umgås med. Att vara artig (#2) är en sak men det finns gränser. Du behöver inte förklara något, du behöver inte svara alls. Du mår redan tillräckligt uselt och behöver ingen som lastar på dig mer.

13) Ransonera tiden med vampyrer som tömmer dig på energi. Du vet vad jag menar, och vilka de är. Ofta kan man inte spola dem helt, men man kan göra en medveten ansträngning att begränsa deras tid och var i konsekvensens namn medveten om hur du påverkar andra.

14) Alla har nåt strul som de måste ta hand om. Det du sitter fast i är ditt eget strul. På samma sätt som du inte är ensam är du inte heller unik. Det kanske ser ut som om alla andra har det suveränt, men var inte avundsjuk. Du vet antagligen inte vad som egentligen pågår i deras liv.

15) Släpp eller bli släpad (gammalt buddhistiskt djungelordspråk). Det är ett av flera sätt att se på depressioner. Att känna sig sviken, arg eller rädd är något man måste släppa, och att släppa är en process som ofta är jobbig och plågsam men som hjälper en att hitta vägen ut ur det här mörkret. Att upprepa det lilla mantrat kan hjälpa när känslorna försöker ta över.

16) Ha kläder som ger dig självförtroende och hållning. Det tar lika lång tid att klä sig snyggt som att dra på träningsoverallbyxor. Du vill ha träningsoverall, men stå emot. Självprogrammeringen ”se bra ut / må bättre” funkar inte bara för cancer och kemoterapi, och det funkar både för killar och tjejer.

17) Undvik Lars Noren och liknande dödergökar. Inga TV-serier där folk dör till höger och vänster, inga svåra dramer med familjer i splittring. Undvik svensk underhållning helt, den bygger på ångest, osämja och/eller mord. Du har nog med sånt i ditt liv redan. Välj dum eller lättsmält underhållning. Se det senaste CGI-dravlet från Hollywood. Läs saker som är roliga och smarta. Både Diycouturier och jag rekommenderar David Sedaris och Jenny Lawson. En svensk resurs är Fredrik Backman som har en blog som kan vränga ditt ansikte ut och in. Undvik humor som bygger på att trampa ned andra, det du behöver just nu är äkta glädje och skratt, inte hånflin.

18) Träna, om du kan. Det behöver inte vara omfattande och ambitiöst, det räcker med att ta trapporna eller gå en sväng runt kvarteret. Det är ingen tävling. Kroppen släpper endorfiner och en massa annat godis i blodomloppet när du använder kroppen till något, och det ger en nyttig ”hah, jag tar hand om mig”-känsla när du ser folk som sitter still och svullar hamburgare.

19) Depressionen ljuger för dig. Depressionen kommer att säga att andra tänker otrevliga saker om dig, att du är oälskad och ovärdig och att ingen bryr sig (eller i värsta fall vill dig illa). Du är ingen tankeläsare. Upprepa det för dig själv; det enda sättet att veta vad någon tänker är att själv fråga dem.

20) Om du håller på att gå i kvav så prata med någon. Jag har suttit många nätter och pratat med folk som mått riktigt ordentligt dåligt. Jag är inte psykolog eller världsmästare på nånting, men jag tror att jag har varit till nytta för några av de som mått uselt och jag försöker verkligen att inte döma. Du känner någon som mig, och de kommer att lyssna på dig.

21) Förlåt dig själv. Vissa dagar är tyngre än andra. Vissa dagar tittar man på klädhögen och inser att det inte går att ta på den och gå ut. Vissa gånger får man ställa in och göra comeback nästa dag. På samma punkt: glöm dina gamla synder. Ibland kommer jag på mig själv med att gräma mig över idiotgrejer jag gjorde när jag gick i högstadiet. Det är dummare att oroa sig över dem nu än det var att göra själva tabbarna då.

Den här listan kommer inte att bota dig, och den kommer inte att trycka på en magisk knapp i ditt huve och göra dig till en sån där blank och glad människa över en natt. Det jag hoppas är att den hjälper dig att undvika de där småsakerna som saboterar, som jojo-blodsocker eller att se House eller få ryckuppdigföreläsningar från dina välmenande (men inkompetenta) släktingar. Jag hoppas att den kan ge dig en liten aning fördel i fighten mot depressionen, och du behöver alla fördelar du kan få för att vinna den.

Den här översättningen är snabbt och slarvigt gjord, och Diycouturier som skrev originalet har formulerat sig mycket bättre på sin sida. Pila över dit och titta på hur det SKA se ut.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/485

Kommentarer

På spiken!

Jättebra lista, även den svenska. Inte orkat läsa originalet ännu men, gillade o förstod den svenska tillräckligt.

Varit deprimerad i omgångar o det är så lätt att gå in i en liten bubbla, men så viktigt att låta bli, åtminstone då o då, för att kunna bli frisk.

Den går att applicera på fler sjukdomar o tillstånd med. Kände att många punkter stämde bra även på mitt fibromyalgiliknande tillstånd.

Och backman är toppen. Dessutom så jag hittade till denna blogg.

Tack för en bra sammanfattning av det egentligen självklara sakerna. Men när man är mitt uppe i det så är det inte alltid så lätt att tänka logiskt.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter