Den mörknande framtid är vår

Gregers mobil vibrerade till, mitt under den sista lektionen. Han tittade ner på displayen och såg att Lisa ville skicka en fil. Han sneglade bort mot henne, men hon höll masken och han såg inte vad det var för sorts fil.

Ända sedan IFPI tagit efter sin amerikanska motsvarighet RIAA och kallat skolgårdspiraterna för sin största fiende och dessutom följt upp det med en landsomfattande kampanj riktad mot "utbildning" av skolornas IT-ansvariga så hade klimatet i korridorerna hårdnat. Mailfilter, övervakningskameror och 23-sidiga användaravtal var nu vardagsmat, men de automatiska mobilfiltren var nya och behövde fortfarande trimmas in för att nå full effektivitet. Greger visste hur de var tänkta att fungera; ända sedan ett par israeliska forskare hade kommit på hur man knäcker GSMs krypto hade utgången varit given och nu fanns det tillräcklig datakapacitet för att kunna filtrera både samtal och SMS/MMS på vad som kallades "otillåten kommunikation", dvs allt från prat om sex (om man var under 18) till musik. De allra nyaste filterboxarna marknadsfördes under det fantasifulla namnet BlueBuster(TM) och kunde även filtrera BlueTooth-trafik, men de var som sagt inte helt tillförlitliga ännu.

Greger chansade och tog emot filen. Det var musik.

Skyddad förstås, sedan STIM och SAMI gått ihop till STIMMA och lobbat igenom kollektivanslutningen 2013 (för artisternas bästa) var all musik skyddad. De artister och låtskrivare som gjorde musik för att det var roligt och för att bli hörda räknades inte - vem vill skapa kultur om de inte får betalt? Det var något misstänkt med den tanken, nästan kommunistiskt. Skatteverkets stickprovskontroller av gatumusikanternas redovisning var spiken i kistan för spontanmusiken, nu var all musik kontrollerad av ett av de tre stora musikförlagen som också levererade färdiga topplistor till radiokanalerna. Eller ja, de godkända radiokanalerna som hade betalat för sändningstillstånd och musiklicenser. Det ryktades om en piratradio som sände fri musik, men Greger trodde att det var en myt.

Efter att ha kopplat in sina gamla trådade hörsnäckor (om någon frågade så sade han att de gav bättre ljud, men i verkligheten var det för att de ännu inte gick att avlyssna och filtrera) så startade han sin hackade musikspelare (Media Playern som följt med rapporterade alla spelade låtar och filmer till en central hos STIMMA; för att kunna fördela de insamlade pengarna sade de, men Greger hade sniffat nätverkstrafiken och sett sitt personnummer i dataströmmen, så han tog inga risker) och fick höra något oväntat - han visste att Lisa gillade gammal synthpop från 80-talet, men det här lät som körsång. "Sjung om studentens lyckliga dar" sjöng de. En snabb sökning i skolans databas gav inga träffar och Greger började bli orolig för att han skulle fastna i något filter så han stängde ner allting, sparade filen på sin krypterade partition i mobilen, rensade logfilen och fortsatte lyssna på frökens entoniga mässande.

På rasten gick han fram till Lisa och bad att få prata med henne, på toan. Inte för att det inte fanns övervakningskameror där, men för att han hoppades att det gamla tricket med att spola vatten skulle fungera för att störa ut ljudupptagningen. Han bara måste få veta vad det var för fil han hade fått. En gammal studentsång, svarade Lisa. Den hade råkat ut för någon slags bråk om rättigheterna, tydligen hade en av arvingarna till textförfattaren velat ha betalt varje gång som den sjöngs offentligt med hänvisning till att han kände sig kränkt och att det var stöld att "tillgängliggöra verket för allmänheten" utan tillstånd, dvs utan att betala. Enligt ryktet så hade det varit upprinnelsen till ett stort juridiskt bråk som visserligen arvingen hade vunnit, men låten hade slutat spelas och svartlistats överallt. För att skolan skulle slippa betala så hade alla referenser till den tagits bort i alla söksystem. Greger hoppades att det betydde att den inte heller fanns med i filtren, men raderade den ändå, för att vara säker.

Det tog honom tre veckor att sluta oroa sig. På dagen fyra veckor efteråt kom de och hämtade honom.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/175

Kommentarer

Stallman

Mycket bra skrivet!
Påminner lite om Stallmans dystopi Right to read ^^

Oops. My bad. Kommenterade

Oops. My bad. Kommenterade till fel post. Denna post var verkligt skrämmande. Det var en bra idé det här, Richie!

Jo men 'dystopi' är inget

Jo men 'dystopi' är inget bra. Inte heller vi jag bo granne med RMS.

bra skrivet!

Tyckte det var lite kul det där på slutet, just med att nån arvinge till "låtskrivaren"..
Jag brukar nämligen själv skämta om att det enda rätta är att införa evig upphovsrätt, och då man inte kan hitta den rättmätiga arvingen för att fråga om lov att använda något så får man helt enkelt inte använda det.
Tror jorden skulle bli en spännande plats att leva på, utan hjul, skriftspråk, tal, dans, upprätt gång, (och krypandes för den delen.)

Och alla som tror att detta ALDRIG skulle kunna hända är nog lite för blåögda tyvärr..
Tror tyskarna sa samma sak 1930, "Nejdå, inte skulle väl vi.."

bra skrivet glömde jag säga.

bra skrivet glömde jag säga. skriver du längre noveller med eller ?

Noveller

Nej, det kan jag inte påstå, även om jag haft ett par bokidéer i skallen en längre tid så har det aldrig funnits tid till det... Tack. :-)

Ja visst är det läskigt, men

Ja visst är det läskigt, men långt ifrån en otrolig framtid. Människan genom tiderna har utfört sina folkmord, uppsamlingar och massinspärrningar av folket utan teknologin. Nu finns den, och den kommer att användas. Usa och Eu går hand i hand och de båda förbereder för det som komma skall. Hoppas bara att den kommande recessionen medför ett större allmänt intresse för folkrättsliga frågor, och att fler tittar upp från sina iphones och kanske börjar tro på det kollektiva medvetandet!

Huuuu....

....va' läskig du är!

Ryyyyys

Verkligen:

*Ryyyyyyyyyyyyyyyyyyys*

Visst, lite överdrifter, gissningsvis. Tror nog att om man hade den kollen skulle fler aktörer vilja dela på kakan, men samtidigt är det ju inte galet att tänka sådär...

Det hade varit schysst att

Det hade varit schysst att kunna använda den här texten du skrivit för att få folk att tänka till över åt vilket håll vi kan vara på väg.
För några år sedan så trodde jag att det skulle var otänkbart, och jag hoppas fortfarande att det mest är en mardrömstanke, men jag börjar inse att det skulle kunna ske om vissa fick som de ville.

Det är mycket bra skrivet i vilket fall...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter