Den banala idiotin

Cordelia Edvardson skriver tänkvärt i Svenska Dagbladet om de små människornas medlöpande i onda händelser. Hon refererar till Hannah Arendt och hennes beskrivning av "den banala ondskan". De små människornas tysta medverkan i många små onda handlingar som tillsammans bildar en gigantisk katastrof.

Vi har kanske samma situation i politiken i dag. Någon, någonstans, tror att avlyssning kan förhindra terroristattacker. Det har fungerat ytterst sällan, trots att oräkneliga miljarder lagts ned på det. Faktum är att den minst produktiva verksamhet mänskligheten känner till är kampen mot terrorn. Därefter, långt efter, kommer att leka med jo-jo. Jojon tränar åtminstone armmusklerna.

Våra djärva politiska ledare har tagit till sig tanken att en miljard eller tio per år kan stoppa politiska mord och hindra små isolerade grupper av fanatiker att göra det de vill. När politikerna väl bestämt sig går det prestige i det hela, för att erkänna att man gjort ett misstag vore att "visa svaghet", eller något i den stilen, och de tror på fullt allvar att VI tror att de är ofelbara. Se "Hybris". Tyvärr är även politiker små människor i verkligheten.

När de väl sitter fast i tanken att det här måste genomföras är det OK att offra småsaker på det godas altare. Lite yttrandefrihet här. Lite frihet från avlyssning där. Det gör inte så mycket om det finns en övervakningskamera på varenda lyktstolpe, för det är ju bara terroristerna som man vill åt. Några år av de här banala små enfaldigheterna, och vips har vi den sorts samhälle man läser om i "V for Vendetta" och liknande. Ett samhälle som ingen kan älska, och som även politikerna nyvaket kommer att titta sig omkring i och säga "nja, de där svart-röd-vita flaggorna hade vi väl inte tänkt oss egentligen" men då är det så dags.

Erfarenheten lär oss att när något väl införts går det inte att avlägsna igen. Rashygien var en tveksam idé i slutet av 1800-talet som plötsligt fick fäste och in på 1970-talet steriliserade vi i Sverige "mindre vetande" eftersom det var bäst att de inte fortplantade sig. Det finns fortfarande en massa kortklippta människor i detta land som tror på rashygien. Tro inte för en sekund att vi står över att införa de där svart-röd-vita flaggorna. När ideer fått fäste tar det decennier att få bort dem.

Därför måste vi väcka politikerna nu, så de inser vad de håller på att göra i sömnen. Därför är det viktigt att inte infrastrukturen för överlämnandet av allas privatliv till FRA byggs upp, för det kommer att vara omöjligt att få bort den igen inom överskådlig tid.
Därför måste folket vara vaket på de små onda handlingarna och de små dumheterna, för många små idiotier släpper tillsammans loss de där små röda djävlarna som skall lägga civilisationen i ruiner, som politiker och lobbyister och andra betalda tyckare gärna drar fram.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/41