Blast from the past, på nytt

För en massa år sedan fanns det en radioserie som hette Birger Ballongen Bengtssons Bravader. Det var en absurd och surrealistisk historia inspirerad av Bröderna Marx och Goon Show. Precis som Goon Show och dess parallell I'm Sorry I'll Read That Again utnyttjade BBBB radiomediet maximalt, och det var helt naturligt att två personer kunde klättra uppför ett berg genom att ställa sig på varandras axlar om och om igen tills de nådde toppen. Försök göra det med trickfilm!
I ett avsnitt av BBBB tog dess motsvarighet till en Bondskurk (den hemske Alias Persson) makten över Gränna och utropade sig till diktator.

Hjältarna upptäcker att något är skumt i Gränna när de anländer och ser att skyltarna "Välkommen till Gränna" ersatts med ”Här börjar Gränna, en fri demokratisk republik i sann neosociofascistisk anda. Allt är förbjudet för alla, utom för den älskade och i demokratiska val valde diktatorn Gustav André den förste.”
När den invecklade storyn avverkats (med gisslantagan, skottlossning med polkagris, motståndsrörelse och hemliga polisen i officiell rödvitrandig uniform) har hjältarna omringat Gustav André AKA Alias Persson och följande dialog utspelar sig:

Torsten - Gränna är befriat från sin grymme diktator.
AP - Diktator? Vad talar ni om?
BBB - Vi talar om dig, Gustav André den förste, Grännas diktator.
AP - Vänta, vänta lite, vä-vä-vänta, vänta lite.
Torsten - Varför det då?
AP - Jag måste hitta på en förklaring.
BBB - Låt gå, du har tre sekunder från och med nu. Tiden är ute.
AP - Det är ingen som har talat om diktator, det-det-det är ett missförstånd.
BDH - Vad menar han?
AP - Ja-jag har aldrig sagt diktator. Jag har sagt ”dockteater”.
BBB - Dockteater? Jamen, det förklarar ju allt.

Nu vill jag inte påstå att det är så här det gått till i dag. Det kan vara en slump att ett visst parti fått betydligt mer än tre sekunders betänketid för att hitta på en bortförklaring till något de sagt, och det kan vara en ond tillfällighet att bortförklaringen påminde om "diktator" kontra "dockteater". Det är inte nödvändigtvis så att radion är så naiv att den köper dockteaterbortförklaringen rakt av, de kanske bara låtsas. Det kanske är en ironisk hipstergrej? Vad vet jag?
Men jag vet att politisk satir var svår när BBBB skrevs 1983/84 och omöjlig nu.
Det är med inspiration från BBBB som jag använder ordet "socialmoderaterna" för att beskriva vårt största rödblå politiska block. Neosociofascistisk låter snyggare, men det får vänta tills SD blivit helt integrerade.
Men det är i all fall dags att gratulera MP till att de tagit steget upp i den högre politiska sfären, bebodd av herrar som Bildt och Persson, där det inte spelar någon roll vad man säger och vad folk tycker om det (och hur rätt det är). Man får alltid chansen att säga "ni missförstod mig", och ingen ställer några krav på att man kan förklara ordentligt vad det var man menade i stället för vad man sade. I sverige har vi en stark tradition av att inte ställa så jobbiga frågor till politikerna. De kan ju ta illa upp.

Trackback URL for this post:

https://webhackande.se/trackback/498

Kommentarer

Skriv ny kommentar

  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt till länkar.
  • Tillåtna HTML-taggar: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.

Mer information om formateringsmöjligheter